Skaudžių eismo nelaimių kelyje nemažėja. Kaip viena iš to priežasčių dažniausiai įvardijamas vairuotojų neatsakingumas ir vairavimas išgėrus. Netyla diskusijos, kokių priemonių reikėtų imtis, kad situacija pagerėtų, bet daugelis pasisako už griežtesnių bausmių taikymą.

Aušrinė PETREVIČIŪTĖ
Griežtinti atsakomybę už vairavimą išgėrus ėmėsi Seimas. Neseniai priimtas įstatymas, kad nuo kitų metų balandžio mėn. vairuotojams, kuriems bus nustatytas vidutinis girtumas (daugiau nei 1, 5 promilės), grės jau nebe administracinė, o baudžiamoji atsakomybė.
Parengtas ir projektas, pagal kurį žadama didinti baudas tiems asmenims, kurie pakartotinai per trejus metus vairavo išgėrę (nuo 0,41 iki 2,51 promilės ir daugiau). Jiems siūloma numatyti baudą nuo 1000 iki 1500 eurų su transporto priemonės konfiskavimu arba administracinį areštą nuo 20 iki 30 parų su transporto priemonės konfiskavimu. O neblaiviems asmenims, pražudžiusiems vieną žmogų, siūloma skirti laisvės atėmimą nuo 7 iki 15 metų, du ir daugiau žmonių – nuo 8 iki 20 metų.
Labai daug svarstymų kyla dėl nulio promilių įstatymo įtvirtinimo, kuriuo ketinama uždrausti bet kokį alkoholio vartojimą visiems vairuotojams. Iki šiol vadovautasi 2015 m. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) nuostatomis. Jose nurodoma, kad nulinių promilių įstatymas galioja tik taksi, motociklų ir keturračių, komercinių transporto priemonių vairuotojams, taip pat tiems, kurie dar neturi dvejų metų vairavimo patirties. Visiems kitiems vairuotojams buvo palikta 0,4 promilių riba.
Apie baudų didinimą paklausti šiauliečiai kategoriškai sutinka, kad baudas didinti reikia. Nuomonės šiek tiek išsiskyrė tik dėl nulio promilių įstatymo, kurį ateityje planuojama pradėti taikyti visiems vairuotojams.

Lina: „Jeigu vairuoji – negerk“
Manau, kad jeigu yra labai jau menkai tos promilės viršytos, tai tada galima skirti baudą. O jeigu yra labai viršyta, tai teisių atėmimas būtų priimtiniausia bausmė. Iš tikrųjų tai aš už promilių sulyginimą. Jeigu jau vairuoji, tai būk blaivas. Nereikėtų išvis vartoti alkoholio. O vaistai, netikiu, kad gali sukelti kažkokių promilių.

Genovaitė: „Labai logiška“
Sakyčiau, kad labai logiška, nes jeigu jau geri, tai nebesėsk į automobilį. Automobilis yra mirtinas ginklas. Bet nulinės promilių ribos, manau, nelabai reikėtų, nes žmogus, jeigu eina pietauti ir išgeria stikliuką, tai yra labai nedaug ir jam tikrai nepakenks. Pas mus nėra taip, kad jeigu jau tau siūlo, tai tu gali kategoriškai gali atsisakyti.

Edvardas Algirdas: „Jokio gailesčio“
Reikia baudas duoti be gailesčio už tą dalyką. Jeigu jau negali paeiti išgėręs, tai tegu geriau nesėda išvis prie vairo. Promiles tai vis tiek, kad ir obuolių sulčių išgersi, parodys šiek tiek. Aš vakare obuolį suvalgiau, tai parodė 0,3 promilės.

Sigitas: „Atimti teises“
Aš manau, kad išvis reikėtų atimti teises už vairavimą išgėrus. Taip pat reikėtų ir sulyginti tą promilių ribą visiems vairuotojams.

Justas: „Pagal situaciją“
Manyčiau, kad jeigu jos atitinka visą tą eismo įvykį, tai būtų gerai griežtinti tas bausmes. Čia nuo situacijos priklauso, kokia ta bausmė, ir dar nuo to, kiek labai yra padauginęs žmogus. Gal nereikėtų visiems įvesti nulio. Nes būna, kad išgeria kokią vieną taurę vyno ar alaus.

Alina: „Reikia didinti“
Žinoma, kad reikėtų didinti, nes tai labai nesaugu ir pėstiesiams, ir pačiam, nes nežinai, kas gali atsitikti. Gal ir reikėtų visiems nustatyti tą nulio promilių įstatymą. O kodėl dabar gali būti išskirtiniai? Aš manau, kad visiems reikėtų sulyginti.

 

Į viršų