Saugaus eismo specialistai prabilo apie būtinybę suvaldyti jaunimo norą pasipuikuoti mašinos galimybėmis. Todėl Seimas vienbalsiai priėmė siūlymą jauniems vairuotojams uždrausti vairuoti galingus automobilius.

Jorūnė DAUNORIENĖ
Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisoje numatyta, kad pradedantiesiems vairuotojams, kurie neturi 2 metų vairavimo stažo, draudžiama vairuoti B kategorijos transporto priemones, kurių galios ir masės be krovinio santykis didesnis kaip 0,06 kW/kg.
Vadinasi, nepatyrusiems vairuotojams liktų neprieinami daugelis automobilių: ne tik BMW 325 ir kiti galingesni modeliai, bet ir nemažai „Honda Civic“ bei panašių modelių, kurie nėra galingi, tačiau sveria taip pat labai nedaug.
Planuojama, kad įstatymo pataisa įsigaliotų 2017-ųjų sausio 1 d., tačiau jai Seimas dar turės pritarti pavasario sesijoje.
Apklausus šiauliečius paaiškėjo, kad dauguma jų pritaria siekiui apriboti automobilių galią dvejų metų stažo neturintiems vairuotojams. Tačiau kiti akcentuoja, kad automobilio galia avarijoms įtakos nedaro – jas sukelia vairuotojo žioplumas ar užviręs testosteronas.

Aloyzas: „Būtų neblogai“
– Jaunuoliai labai mėgsta palankstyti. Automobilių galios ribojimas juos šiek tiek sudrausmintų. Tikriausiai taip jų visiškai nesudrausminsime, bet pabandyti galime. Dabar ir taip yra per daug mašinų ir jas vairuojančių žmonių.

Aušra: „Be abejo, reikia“
– Pati vairuoju beveik penkerius metus, todėl drąsiai galiu sakyti, kad automobilių galią jauniems vairuotojams riboti reikia. Taip sakau iš patirties, nes pirmuosius dvejus metus tikrai norėjosi viršyti greitį. Tuomet tu tarsi nejauti tos automobilio galios. Atrodo, važiuoji, turi teises ir apie greitį nesusimąstai. Prieš penkerius metus, manau, vairavimui buvau paruošta tinkamai, o dabar dažnai pagalvoju, kur tie jaunuoliai pirko teises. Nežinau, ar čia kaltos mokyklos ar Regitros darbuotojai, bet kažkur problema tikrai yra.

Angelė: „Juos būtina sudrausminti“
– Jaunuoliai ypač prieš perėjas lekia kaip akis išdegę, juos būtina sudrausminti. Gal tuomet mažiau avarijų bus. Jiems reikėtų vairuoti atidžiau, juk kartais senyvi žmonės nepastebi, kad automobilis atvažiuoja. Aš pati stengiuosi kuo greičiau per perėją pereiti, bijau, kad neužkliudytų ir pan. O dabar, kai anksti temsta, yra dar baisiau. Manau, kad jaunuoliai yra blogesni vairuotojai nei senyvo amžiaus žmonės. Pastarieji bent jau vairuoja atsargiau.

Stasys: „Be išlygų“
– Negalime jaunuoliams leisti daryti ką nori. Šiuolaikinis jaunimas tikrai prastai vairuoja. Gal tik moterys keliuose yra atsargesnės ir geresnės vairuotojos. Pavyzdžiui, aš su žmona visai nebijau važiuoti. Pats mašinų nemėgstu, mieliau važiuoju autobusu – taip saugiau.

Giedrius: „Gal nereikia“
– Jaunimas per daug laksto, daug avarijų padaro, bet vargu ar apribojus automobilių galią kas nors pasikeis. Vis tiek kaip lakstė, taip ir toliau lakstys. Viskas priklauso nuo mąstymo, o ne automobilio. Jeigu žmogus mąstytų, važiuotų pagal taisykles, tuomet ir avarijų mažiau būtų.

Rasa: „Manau, kad reikia“
– Dažniausiai jauni vairuotojai, vos išsilaikę teises, neriboja greičio, nejaučia atsakomybės nei už save, nei už keleivius, nei už aplinkinius. Aišku, visokių vairuotojų yra, vienareikšmiškai sakyti, jog jie visi prastai vairuoja, negalima. Tikriausiai daug kas priklauso ir nuo vairuotojo mąstymo. Manau, kad taip, kaip jis jaučiasi namie, taip elgiasi kelyje ir visur kitur.

 

Į viršų