11-11-2015 22

Prireikė patarimo ar pagalbos užklupus bėdai kelyje? Šiauliečiai žino, kaip greitai su tuo susitvarkyti – socialiniame tinkle „Facebook“ visiems laisvai prieinama grupė „Pagalba vairuotojams Šiauliuose“. Šios itin išpopuliarėjusios grupės aprašyme skelbiama: „Ši grupė yra sukurta, kad vairuotojai Šiaulių mieste ir jo rajone galėtų padėti vieni kitiems bet kokiais klausimais. Fotografuokime, rašykime pranešimus šioje grupėje, kur šiuo metu stovi policijos pareigūnai Šiauliuose ir Šiaulių apskrityje!“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Aušrinė PETREVIČIŪTĖ

Šiauliečių iniciatyva
Šiuo metu grupėje yra 15 tūkst. narių. O įkurta ji maždaug prieš prieš 2 metus spontaniškai kilus idėjai sukurti tokio pobūdžio grupę.
„Diskutuojant su kolega kilo mintis, kad užteks policijai slėptis krūmuose ir likti nepastebėtiems, tai ir pabandėme įgyvendinti šią idėją – sukūrėme grupę“, – atvirauja vienas iš įkūrėjų ir dabartinių administratorių Deividas Gulbinas.
Anot vaikino, iš pradžių į grupę jungėsi tik draugai, draugų draugai, šiek tiek grupei išpopuliarėjus ją dar paviešino, straipsniais pasidalijo Lietuvos naujienų portalai – per tą dieną gretas papildė dar 3 tūkst. narių.
Tik šiauliečių iniciatyva ši mada dalytis tokio pobūdžio pranešimais socialiniame tinkle paplito ir kituose miestuose. Tiesa, Šiauliai narių skaičiumi smarkiai lenkia net didžiuosius miestus.

Nuo pareigūnų patruliavimo vietos iki naudingų patarimų
Pirmoji mintis, dėl kurios buvo sukurta grupė – viešinama patruliuojančių pareigūnų buvimo vieta. Paklaustas apie kritiką, įspėjimus, administratorius atsako, kad iš pradžių tų kalbų, susijusių su policija, gal kažkiek ir buvo. Tačiau nepamirškime, kad policija yra vieši žmonės, tad niekas nėra pažeidžiama.
Šiuo metu grupės turinys vien tuo neapsiriboja. Viešinami klausimai apie automobilių gedimus, dalijamasi nuotraukomis, kur tuo metu susidarę kamščiai ar ką tik įvykusios avarijos – ieškoma liudytojų ar kaltininikų.
Vairuotojai dalijasi ir įvairiausiomis gudrybėmis, naudinga informacija.
Naujos informacijos, pranešimų srautas didžiulis. Didėjant narių skaičiui, grupėje prireikė ir daugiau administratorių – šiuo metu jų yra 5. Paklaustas, ar sunku susidoroti su tokiu intensyviu informacijos srautu, administratorius pripažino, kad kartais būna ir sunku, daugiausia laiko sugaištama filtruojant įvairias reklamas ir el. šiukšles.

KET pažeidėjams – NE
Natūralu, kad kai viešinama informacija apie patruliuojančių policijos pareigūnų buvimo vietą, nedrausmingi vairuotojai gali tuo piktnaudžiauti. Būtent dėl to ši grupė sulaukia ir neigiamų atsiliepimų. Administratorius Deividas pripažįsta, kad neigiamą įtaką ši grupė gali daryti nebent vairuotojams, kurie ketina vairuoti būdami išgėrę.
„Patikrina, kur yra policija, ir važiuoja kitais keliais, bet tikiuosi, kad tokius policija vis tiek pastebi ir sugauna“, – pasakoja D. Gulbinas.
„Mes jokiu būdu neraginame jūsų sėsti už vairo išgėrus ar bandyti išvengti atsakomybės už tai ar kitus KET pažeidimus (baliavoji – nevairuoji)“, – skelbiama grupės aprašyme.
Ne paslaptis, kad ir patys grupės nariai viešai išreiškia nepasitenkimą kelių eismo taisyklių pažeidėjais ir tikrai neužtaria „kelių erelių“.

 

Į viršų