Vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė susitiko su Vilniuje viešiančia Ukrainos vidaus reikalų viceministro Bogdan Drapyaty vadovaujama delegacija.

Susitikimo metu viceministrai aptarė tolesnio bendradarbiavimo stiprinimą, ypatingą dėmesį skiriant Lietuvos ir Ukrainos vairuotojų pažymėjimų pripažinimo klausimui, taip pat viešojo sektoriaus paslaugų skaitmenizavimą.

„Visomis išgalėmis remiame Ukrainą ir padedame čia atvykusiems ukrainiečiams, todėl siekiame kuo greičiau pasirašyti naują dvišalį susitarimą, leisiantį Lietuvoje esantiems Ukrainos piliečiams be egzaminų pasikeisti vairuotojų pažymėjimus. Tas pats galios ir Lietuvos piliečiams Ukrainoje", – teigia vidaus reikalų viceministrė S. Ščajevienė.

Laikinai šalyje gyvenantys piliečiai norėdami pasikeisti vairuotojo pažymėjimą privalo išlaikyti teorinio ir praktinio vairavimo egzaminus, bet įsigaliojus susitarimui, Lietuvos ir Ukrainos piliečiai, keisdami B kategorijos vairuotojų pažymėjimus, bus atleidžiami nuo minėtų egzaminų išlaikymo reikalavimo. Šiuo metu galutinis susitarimo projektas derinamas Ukrainos institucijose, tad tikimasi jį pasirašyti jau artimiausiu metu.

Viceministrė S. Ščajevienė pabrėžė, kad Lietuvos reformų kelias prasidėjo iškart nuo nepriklausomybės atkūrimo ir įgavo ypatingą pagreitį siekiant įstoti į Europos Sąjungą. Šiuo aspektu norima pasidalinti patirtimi su Ukraina, kurios eurointegracijos kelias tik prasidėjo. Pasak viceministrės, šiuolaikiškos, skaidrios, efektyvios viešosios paslaugos ir jų skaitmenizavimas suteikia naujų galimybių tiek piliečiams, tiek valstybei. Pavyzdžiui, nuo 2021 m. gegužės mėn. įvestas savininko deklaravimo kodas (SDK), nurodantis faktinį automobilio savininką, prisidėjo mažinant fiktyvių sandorių kiekį ir 2,4 kartų padidino mokesčių surinkimą iš parduotų automobilių.

Ukrainos vidaus reikalų viceministro B. Drapyaty teigimu, nepaisant Rusijos pradėto karo, Ukraina siekia reformų ir viešųjų paslaugų plėtros bei efektyvumo. Pasak jo, Lietuvos patirtis ir apsikeitimas gerąja praktika paslaugų skaitmenizavimo ir kitose srityse yra itin vertinga.

Viceministras pristatė Ukrainoje veikiančią mobiliąją programėlę „Diia", kurioje saugomos oficialiai pripažintos skaitmeninės asmens dokumentų versijos, pavyzdžiui, vairuotojo pažymėjimai, nacionalinės tapatybės kortelės, automobilių registracijos dokumentai ir t.t.

Vidaus reikalų ministerijos kvietimu, Vilniuje šią savaitę viešinčios Ukrainos delegacijos vizito tikslas – susipažinti su vairuotojo pažymėjimų išdavimo ir transporto priemonių registravimo procedūromis bei teisiniu reglamentavimu Lietuvoje.

Į viršų