Dviračių sportas ypatingas tuo, kad nuolatinio rūpesčio reikalauja ne tik dviračio mechanizmas, bet ir dviratininko kūnas. Pastarąjį dažnai nepelnytai primirštame. Nors sveikatos mitybos taisyklės daugeliui jau yra gerai žinomos, būtina atkreipti dėmesį konkretaus sporto – šiuo atveju, dviračių, niuansus.  Apie tai praneša „IKI Velomaratonas“.

Įmantriau ne visada lygu geriau
Kai kurios sporto šakos jau nebeįsivaizduojamos be įmantrių maisto papildų, kokteilių, tablečių ar miltelių, žadančių nerealius rezultatus. „Jumbo-Visma“ komandos mitybos specialistas Martinas Redegeldas (Martijn Redegeld) visus dviratininkus kviečia atsigręžti į pagrindinius energijos „degalus“ – baltymus ir didinti jų suvartojimo kiekį kasdienėje mityboje. Baltymai kūnui reikalingi ne tik kaulams ir raumenims susidaryti, bet ir atsistatyti po intensyvaus fizinio krūvio. Tuo metu angliavandenius, kaip energijos šaltinį, vartojame važiavimo metu ir siekiame juos kuo greičiau įsisavinti į organizmą.

Sotūs pusryčiai prieš startą?
Raktas į sėkmę varžybų metu – režimas. Laikytis įprasto ritmo sportininkai turėtų net ir varžybų dieną. Ilgose distancijose dviratininko kūnas patiria daug streso, todėl reikėtų jo papildomai nedirginti. „Viena iš didžiausių klaidų, kurią daro daugelis, yra suvalgyti sočius pusryčius, po valandos išvažiuoti dviračiu ir nieko nevalgyti pirmomis važiavimo valandomis, nes apima jausmas, kad jėgų daug ir jų pakaks ilgam laikui“, – sako M. Redegeldas. Esant ilgesnei distancijai rekomenduojama pradėti valgyti praėjus 30-60 min. nuo starto ir palaikyti tolygų energijos kiekį kūne. Ši taisyklė ypatingai svarbi važiavimo pabaigoje, kai kūnui būtina visą energiją sukoncentruoti finišui.

Profesionalūs dviratininkai priminimus užkąsti dažnai nusistato savo išmaniuosiuose laikrodžiuose ar dviračių kompiuteriuose. Pavyzdžiui, gamintojo „Garmin“ „Edge“ serijos dviračių kompiuteriai siunčia išmaniuosius mitybos pranešimus strategiškai nustatytu ir pasirinktu laiku pagal temperatūros, aukščio didėjimo, greičio, trukmės bei širdies veiklos ir galios parametrus.

Vanduo – visur ir visada
Vanduo yra būtinas mitybos elementas. Kiekvienam suaugusiam žmogui rekomenduojama dienos norma – 2 litrai vandens, tačiau sportuojant ir įtemptai minant dviratį patariama suvartoti apie 500 ml skysčių per valandą. Vanduo turėtų būti negazuotas, tačiau galima pasirinkti gerti ir vitaminais bei mineralais papildytą vandenį. M. Redegeldas pabrėžia, kad maistą bei vandenį reikėtų paskirstyti tolygiai ir vartoti po truputį. Tokiu būdu dirbančiam organizmui nesukelsime didesnio streso bei padėsime kompensuoti per prakaitą prarastus skysčius.

Į viršų