Transporto priemonės valstybinio numerio ženklai šviesiuoju paros metu turi būti įskaitomi iš ne mažesnio kaip 40 m atstumo, o galinio numerio apšvietimas turi būti toks, kad tamsiuoju paros metu numerį būtų galima perskaityti iš ne mažesnio kaip 20 m atstumo.

LR Kelių eismo taisyklės

Tai citata iš kelių eismo taisyklių. Jokių interpretacijų ir manipuliacijų – aiškiai parašyta, kad dieną numeris turi būti matomas iš 40 metrų atstumo, o naktį – iš 20. Tam jis turi būti pakankamai švarus ir apšviestas. Dėl to virš numerio visada yra įrengti specialūs žibintai, apšviečiantys numerį iš viršaus jo kairėje ir dešinėje pusėse.

Senesniuose automobiliuose naudojamos paprastos halogeninės lemputės. Kurių tarnavimo laikas, kaip daugelis vairuotojų žino, yra gana trumpas. LED numerių apšvietimas yra ilgalaikis sprendimas. Kodėl jis toks svarbus, kad rekomenduojama paprastas halogenines lemputes keisti į dar naują ir brangią LED technologiją? Štai keletas svarių priežasčių.

  • LED technologija yra ilgaamžė, tarnaujanti 50 000, o ne 2000 valandų, todėl vieną kartą pakeitę LED numerių apšvietimą, greičiausiai prie jo daugiau niekada nebesugrįšite.
  • LED lemputės nebijo vandens, drėgmės, purvo, jos yra atsparios nedideliems smūgiams, todėl tai patikimas sprendimas visureigiuose ir kituose automobiliuose, mėgstančiuose pasivažinėti miško keliais.
  • LED numerių apšvietimas yra kur kas ryškesnis, nei halogeninis, nes LED technologija šviečia ryškiau.

Ar tikrai LED numerių apšvietimas yra brangus?

LED numerių apšvietimą sudaro dvi lemputės su tam tikra jungtimi. Jei jungtis jūsų automobilyje sutampa ir nereikės jokių papildomų priemonių kokybiškam sujungimui užtikrinti, kaina yra gana nedidelė – apie 20-30 eurų.

Halogeninės lemputės kainuoja pigiau, tačiau retas kuris vairuotojas pats ryžtasi jas pasikeisti. Reiškia tai patikima autoserviso specialistams, kurie už darbą paima papildomą 10 eurų. Taip pakeisti halogenines lemputes kainuoja apie 20 eurų. Jos perdegti gali dar tais pačiais metais, priklausomai nuo vairavimo sąlygų. Taigi dar kartą teks kloti dvidešimtinę mechanikams. Tai tikrai nepanašu į taupymą, nes LED numerių apšvietimas yra numatytas šviesti net 50 000 valandų. Tai reiškia, kad bent 10 metų jo keisti nereikės. Štai ir tikroji ekonomija.

Pasirūpinkite tinkamu numerių apšvietimu, ir nė vienas policijos pareigūnas neatkreips nereikalingo dėmesio į nedegančias lemputes. Juo labiau techninės apžiūros inspektoriai, kurie itin kruopščiai tikrina automobilio šviesas. Juk nuo jų priklauso jūsų saugumas, taip pat neužmirškite -  ir kitos automobilių lemputės privalo veikti.

Į viršų