Metų pradžioje, Lietuvoje, kaip įprasta, kai tik kalendoriuje galime pamatyti apie esančią žiemą, pirmas sniegas jau buvo iškritęs ir termometro stulpelis nukrito žemiau 0 °C. Automobilių vairuotojams tai reiškia sudėtingiausias vairavimo sąlygas metuose - apsnigti ir apledėję keliai, taip pat pablogėjęs matomumas. Norint, kad judėjimas automobiliu šaltuoju metų laiku būtų saugus, susipažinkite su šiame straipsnyje pateikiamais patarimais važiavimui žiemą!

Prieš važiuojant

Saugi vairavimo praktika šaltaisiais metų mėnesiais prasideda dar neužvedus automobilio rakto. Automobilis visus metus privalo būti geros techninės būklės, tačiau žiemą būtina skirti ypatingą dėmesį. Prieš važiuodamas, patikrink ar :

*Tavo automobilis yra su žieminėmis padangomis pagal Kelių eismo taisyklėse nurodytą minimalų protektoriaus gylį – ne mažiau kaip 3 mm;
*padangų slėgis padangose yra optimalus;
*automobilio langų valymo skysčio bakas yra užpildytas specialiai žiemai skirtu skysčiu ir jo lygmuo yra pakankamas;
*akumuliatorius neartėja prie savo eksploatacijos gyvenimo pabaigos;
*stabdžių sistema yra tinkama ir veikia stabdžių antiblokavimo sistema.

Žinoma, ne kiekvienas gali patikrinti kiekvieną iš šių techninių vienetų, todėl profilaktiniam patikrinimui geriau savo automobilį nuvežti į automobilių servisą diagnostikai, kad patikrintų jo būklę. Jei tavo automobilis važiuoja be problemų esant palyginti šiltam rudeniui, tai žiemos šalčiai neretai ateina su staigiomis techninėmis problemomis.

Matomumas yra saugaus vairavimo pagrindas

Net geros, naujos žieminės padangos Tavęs neišgelbės, jei nematysi kelio priekyje! Švarus automobilis yra savaime suprantamas dalykas, tačiau žiemą automobilį padengia ne tik miesto purvas, bet taip pat sniegas ir ledas. Jei žinai, kad naktį galimas didelis šaltis ir iš ryto reikės važiuoti automobiliu, atsikelk anksčiau ir padirbėk 10 minučių prieš važiuodamas. Nuvalyk automobilio langus ir veidrodėlius specialiu ledo grandikliu, kurį gali įsigyti kiekvienoje automobilių parduotuvėje arba degalinėje. Palik jį mašinoje, o ne namie, nes ledas, nuvalytas ryte, vakare jau gali būti vėl užšalęs.

Jeigu pramiegojai ir nebuvo laiko tinkamai nuvalyti automobilį, gali užpilti šilto vandens ant priekinio stiklo, bet jokiu būdu ne karšto ar verdančio! Dėl temperaūros skirtumo stiklas gali sutrūkinėti ir stiklo pakeitimas tikrai nebus pigiausias malonumas. Geriau naudok specialius ledo tirpiklius !

Dažnai vairuotojai skubėdami arba tingėdami nuo sniego nuvaro tik mašinos langus ir priekinius stiklus, stogą palikdami nenuvalytą. Tai yra neatsakingas sprendimas, nes važiuojant keliu, kyla pavojus, kad staigiai stabdant, sniegas apsunkins vairuotojo regimumą arba sniegas užkris ant iš paskos važiuojančio automobilio, sukeldamas galimai pavojingą situaciją.

Tikėkis geriausio, bet būk pasiruošęs blogiausiam scenarijui

Jei gyveni dideliame mieste, tada techninė pagalba įprastai yra lengvai prieinama ir sugedus automobiliui jūs tiesiog sugaišite daugiau laiko ir laiku nepateksite į galutinį tašką. Blogesnis scenarijus gali nutikti tiems, kurie gyvena tolimesnėse vietose arba važiuoja ilgesnius atstumus tarp gyvenamųjų vietų. Bet kuriuo atveju, jeigu automobilio bagažinėje yra vietos, būtų protinga apsidrausti ir įsigyti keletą avarijos situacijoms tinkamų aksesuarų :

*užvedimo laidai – tam atvejui, jeigu nusės automobilio akumuliatorius, galėsi įkrauti automobilį su geranorių praeivių pagalba;
*nedidelis kastuvas – jei įvažiuosi į gilesnę duobę, ši priemonė padės tau išvažiuoti iš jos;
*šiltesnių rūbų arba antklodę ir pirštines – šiltame automobilyje šios priemonės atrodo bevertės, bet, jei teks pora valandų laukti kelkraštyje, būsite dėkingas pats sau;
*automobilio vilkimo lyną arba virvę;
*kišeninį žibintuvėlį;
*vandens.

Žieminės padangos

Padangos yra vienintelis mazgas, sujungiantis automobilį su keliu, todėl jos atlieka labai svarbų vaidmenį automobilio valdomumo išlaikymui, esant blogam sukibimui. Vienas padangų sukibimo plotas yra apytiksliai žmogaus liemens dydžio ir jei automobilio svoris yra keletas tonų, kuris laikosi ant šių keturių sparnų, tampa aišku, kodėl padangų pasirinkimas negali būti atliekamas nenoriai.

Kokias žiemines padangas pasirinkti?

Padangų pasirinkimas parduotuvėse yra platus – prieinamos tiek brangios, tiek pigios žieminės padangos. Žieminių padangų kaina daugumoje atvejų rodo geresnę kokybę, tačiau nėra vienintelis faktorius. Taip ir gumos sudėtis, struktūra ir techniniai sprendimai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Kiekvienas iš jų padaro vieną iš kriterijų geresnį, bet kitą prastesnį – nebus stebuklingų žieminių padangų, kurios tiks visiems atvejams. Norint pasirinkti geriausias žiemines padangas savo automobiliui, svarbiausias kriterijus, į ką būtina atkreipti dėmesį, yra eksploatavimo sąlygos. Priklausomai, kokiais keliais daugiausia važiuosi – tai bus švarus asfaltas ar išvagotas žvyrkelis taip pat įtakos, kokias žiemines padangas geriau pasirinkti.

Žieminės padangos ir jų tipai:

*Skandinaviško tipo padangos. Minkštos sudėties nedygliuotos padangos. Šiose padangose nėra dyglių, tačiau jos užtikrina puikų našumą taip pat ir ant snieguoto ir apledijusio kelio paviršiaus, minkštos gumos sudėties dėka. Šios žieminės padangos yra vertinamos Lietuvos vairuotojų tarpe, kurie dažniausiai važiuoja valytomis ir nevalytomis asfalto dangomis, taip pat gerais žvyrkeliais. Skandinavų tipo padangoms būdingas žemesnis triukšmo ir aukštesnis komforto lygis.

*Žieminės padangos su dygliais. Šios žieminės padangos skirtos pačioms ekstremaliausioms žiemos sąlygoms. Dėl gumoje įtvirtintų metalinių dyglių, šios padangos užtikrina sukibimą ir gausiai apsnigtuose, ir apledėjusiuose keliuose. Šios padangos bus tinkamiausios kaimo vietovėse arba vietose, kur keliai yra valomi labai retai. Važiuojant nuvalyta asfalto danga, šios padangos bus sąlyginai garsesnės ir sumažins važiavimo komforto lygį. Taip pat atkreipktite dėmesį ir į tai, kad daugumoje Europos valstybių, kuriose žiemos yra šiltesnės, važiuoti su dygliuotomis padangomis yra draudžiama.

*Dygliuojamos padangos. Šios žieminės padangos pagal konstrukciją ir gumos sudėtį yra prilyginamos dygliuotoms padangomis, bet dygliams skirtos vietos paliekamos tuščios. Jos turės pakankamą našumą ant sniego, bet dyglių trūkumas bus jaučiamas važiuojant stipriai apledėjusiu keliu. Šiomis žieminėmis padangomis nerekomenduojama važiuoti vasaros metu.

*Centrinės Europos arba universalios žieminės padangos. Šios nedygliuotos padangos yra gamintojų bandymas rasti kompromisą tarp vasarinių ir žieminių padangų komplektų. Jos yra populiarios šalyse, kuriose žiema yra atitinkamas sezonas su vidutiniškai aukštomis žiemos temperatūromis arba vietovėse, kur asfato keliai yra dažnai valomi ir įšilę, pavyzdžiui, mieste. Šių padangų našumas ant labai apsnigtų ar apledėjusių kelių bus silpnesnis nei kitų žieminių padangų.

Jei nesi tikras, kokios žieminės padangos bus tinkamos būtent Tau, rekomenduojame susisiekti su padangų specialistais, tokiais kaip Padangos1.lt, kurie suteiks profesionalias konsultacijas žieminių padangų pasirinkimui!

Pasirinkite savo vairavimo stilių

Jei dėl slidaus kelio automobilis atsidurs ant šaligatvio, gali būti per vėlu ir net patyręs automobilo vairuotojas gali nesuvaldyti automobilio, todėl rekomenduojama pasirinkti tokį vairavimo variantą, kuris padės išvengti kontrolės ant kelio praradimo.

Važiuok tolygiai

Venk staigių judesių stabdant, pagreitinant arba keičiant judėjimo kryptį. Staigūs automobilio krypties pasikeitimai padidina riziką prarasti sukibimą.

Laikykis atstumo

Patirtis rodo, kad stabdymo kelias žiemą gali būti iki 10 kartų ilgesnis nei vasarą. Atsižvelgiant į tai, pasirinkite atitinkamą atstumą su priekyje važiuojančia transporto priemone. Jei priekyje važiuojantis automobilis staigiai stabdys, saugus atstumas leis suspėti sustabdyti arba atlikti papildomus manevrus.

Išnaudok inerciją

Važiuojant ant slidaus kalno arba kalnelio, nesustokite pusiaukelyje ir nedarykite per didelių apsukų, nes tai padidins automobilio ratų slydimo riziką. Laikykis atitinkamo greičio važiuojant į kalną ir leisk automobilio inercijai tave nuleisti į nuokalnę.

Pasirink atitinkamomis sąlygomis tinkamą vairavimo greitį

"Lėčiau važiuosi -toliau nuvažiuosi”, šią liaudies patarlę žino visi, tačiau žiemą ši patarlė ypač tinkanti. Tinkamo greičio pasirinkimas padės išvengti pavojingų situacijų ir leis laiku sureaguoti, jei jos įvyks.

Į viršų