Tyčinis staigus automobilio stabdymas, slidūs kelių ruožai, į kelią staigiai išbėgę pėstieji. Tai tik dalelė ekstremalių situacijų, į kurias kartais tenka patekti vairuotojams. Tačiau viso to įmanoma išvengti, tereikia laikytis kelių eismo taisyklių.

Pavyzdžiui, sėdint prie vairo vairuoti, o ne reguliuoti radijo imtuvą, kalbėti mobiliuoju telefonu, ieškoti pamesto daikto po sėdyne, užkandžiauti ar dažytis lūpų. „Neskristi“ gatvėmis dideliu greičiu, nesėsti už vairo pavartojus alkoholio, visada prisisegti saugos diržus, rodyti posūkius tiek miesto gatvėse, tiek persirikiuojant autostradoje ir t. t.
Šiauliečiai sako, kad šių taisyklių laikosi, todėl ekstremalių situacijų dažniausiai išvengia.

Loreta: „Nesibaiminu“
– Keliuose ekstremalių situacijų tikrai nesibaiminu. Manęs nebaugina nei slidūs kelio ruožai, nei į kelią galintys išbėgti gyvūnai. Tačiau pastebiu, kad keliuose ne visi vairuotojai elgiasi taip drąsiai. Matosi, kad kai kurie važiuoja su baime ar jaučiasi neužtikrintai.

Edvardas: „Šiek tiek“
– Ekstremalių situacijų keliuose tikrai netrūksta. Kartą, laiku nepasikeitęs padangų, patekau į nemalonią situaciją. Tik gerai, kad niekas nenukentėjo ir jokių sužalojimų nebuvo. Manau, kad pats geriausias būdas nuo to apsisaugoti – sulėtinti greitį. Ypač tai svarbu važiuojant slidžiais keliais, nes pastaruoju metu kelių būklė nėra pati geriausia.

Milda: „Kartais“
– Kartais baiminuosi, kad kelyje gali nutikti kokia nemaloni situacija, o aš tuo metu nežinosiu, ką reikia daryti. Taip pat bijau, jog į kelią neišbėgtų žvėrys, nes kartą taip man jau yra nutikę. Kai pradėjo temti, netyčia ant kelio iššoko stirna, labai maža, bet to užteko, kad automobilis būtų sugadintas. Manau, kad pats geriausias būdas išvengti tokių situacijų – susitvarkyti su savo psichologija ir tiesiog visko taip nesibaiminti.

Andrius: „Erzina nevalyti keliai“
– Žinoma, kad kažkiek baiminuosi, tačiau kol kas pakliūti į ekstremalią situaciją neteko. Norint tokių situacijų išvengti, reikia ramiau važiuoti. Pavyzdžiui,  jeigu aš matau, kad kelias yra prastesnis, vairuotojo nelenkiu, stengiuosi labiau pasisaugoti. Vis dėlto būtent kelio sąlygos, nevalyti keliai, ledas mane labiausiai ir gąsdina.

Aidas: „Nematau jokių problemų“
– Aš nematau jokių problemų, aišku, kelius galėtų geriau valyti. Aš esu pasiruošęs įvairiausioms situacijoms. Seku oro prognozes ir veikiu pagal situaciją. Kai žmonės situacijos neįvertina, iš lovos atsikėlę greitai kažkur skuba, tuomet ir patenka į nelaimingus įvykius.

Albertas: „Netikiu, kad yra nesibaiminančių“
– Nemanau, kad yra vairuotojų, kurie nesibaimintų. Taip nebūna. Bet kuriuo atveju visi turime jausti atsakomybę, nes  vairavimas reiškia padidintą riziką. Mano didžiausia baimė yra slidūs keliai, kurie būna netinkami važiavimui. Taip pat erzina vairuotojų nedėmesingumas, išsiblaškymas. Manau, svarbiausia pačiam tvarkingai vairuoti, nes tuomet pavyzdį ima ir kiti.

Į viršų