Kadangi pastaruoju metu dažnai lyja, o kai kuriose miesto gatvėse telkšo vandens klanai, tai ne vienas pėsčiasis miestietis yra skundęsis, kad vairuotojai važiuodami per balas nesumažina greičio ir juos aptaško. Be to, esą šviesoforais nereguliuojamose perėjose kada nori automobilius stabdo, kada – ne. Tad nusprendėme viešai šiauliečių – vairuotojų ir pėsčiųjų – paklausti, ar vairuotojai mieste yra kultūringi.

Juozas: „Visaip būna“
– Man atrodo, kad visaip būna. Bet manau, kad kai pats elgiesi mandagiai, tai ir su tavimi elgiamasi mandagiai. Tai priklauso nuo žmogaus. Nes, pavyzdžiui, pėsčiasis – jeigu jis nekreipia dėmesio, visai nuleidęs galvą, įnikęs į telefoną net neapsidairo, tai tikrai suerzina, ir norisi pyptelėti – juk eini per sankryžą, rizikuoji savo gyvybe. Bet manau, kad kultūra gerėja. Patinka tas bendravimas – jei vairuotojas sustoja, pėsčiasis padėkoja – gražu, kai bendrauja žmonės.

Rytis: „Ne visi“
– Pasakysiu atvirai – pas mus žmonės ne visi mandagūs. Tilžės ir Pramonės sankryžoje yra nutiesti dviračių takeliai – ten vairuotojai nesustoja. O tai, kad vairuotojas būna kultūringas, priklauso nuo paties sąžinės. Gal atsikėlė žmogus ne ta koja iš lovos ir pradeda „blūdyti“. Tai priklauso ne tik nuo nuotaikos, bet ir nuo mėnulio fazės – viskas „padeda“. Atkreipiau dėmesio daugiau į pėsčiuosius – jie daugiau mąsto telefonais: žaidžia, skambina ir t. t.

Galina: „Vairuotojai kultūringi“
– Šiauliuose negyvenu nuolatos, gyvenu Rusijoje – tik neseniai atvykau į miestą. Tačiau kiek teko pastebėti, tiek čia, tiek ten vairuotojai yra kultūringi – praleidžia pėsčiuosius. Manau, kad tiek vairuotojai, tiek pėstieji tapo atsargesni – vairuotojai priprato užsisegti saugos diržą ir t. t.

Saulė: „Tapo mandagesni“
– Pastaruoju metu vairuotojai tapo mandagesni. Pastebėjau, kad pėsčiųjų perėjoje mane praleidžia. Ankščiau buvo kitaip. Bet, žinoma, turime patys saugotis – tai svarbiausia. Aš visuomet apsidairau ir tik tada einu. Ir su dviračiu važiuoju – praleidžia. Tačiau pėstieji anaiptol nėra tokie atidūs. O paskui patys pyksta. Bet juk turi pats saugotis.

Jolita ir mažasis Kajus: „Nelabai“
– Man atrodo, kad nelabai. Nepraleidžia, net jei ir mato, kad einu su vežimėliu, kuriame yra vaikas. Kai esu su vaiku, būnu ypač atsargi. Mano pastebėjimas: kuo gražesnė mašina, tuo mandagesnis vairuotojas. Mes gyvename Ežero gatvėje, ten yra vairavimo mokykla, tad važiuojantys su mokytoju visuomet praleidžia pėsčiąjį, o kiti – labai retai.

Vytautas ir mažoji Ieva: „Dabar žymiai mandagesni“
– Man atostogos, tai visada važiuoju su automobiliu. O su vairuotojais ir su pėsčiaisiais būna įvairių situacijų. Aš sakau – svarbiausia saugotis pačiam. Tiek pėstieji turi save saugoti, tiek vairuotojai turi juos pasaugauti. Dabar vairuotojai žymiai mandagiau elgiasi – seniau turėdavai dar gerai įsitikinti, ar vairuotojas tave praleis. Nors kartais būna, kad vairuotojas „prabangus“, bet pasirodo, kad chamas už vairo. Vairuotojų kultūra priklauso nuo išsilavinimo.

Į viršų