Nuotoliniai sukčiai išradingi ir sugalvoja vis naujų būdų pasipelnyti, todėl „Bitė“ pristato gerokai patobulintą „Interneto apsaugos“ versiją. Nuo šiol vartotojams saugiai naršyti padės papildyta „Interneto apsauga+“, kuri pakeis senąją paslaugą. Naujasis sprendimas įspės apie virusus, užkrėstas svetaines, tėvai galės kontroliuoti, koks turinys pasiekiamas jų vaikams, apsauga leis patikrinti, ar telefonas „nekasa“ kriptovaliutos ir apsaugos nuo kitų grėsmių internete.

„Nuotolinio sukčiavimo apimtys auga: vos prieš kelias savaites sukčiai masiškai siuntė laiškus ar trumpąsias žinutes apsimesdami Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) – norint susigrąžinti mokesčius skatino atiduoti savo banko prisijungimo duomenis. Įrankiai kaip „Interneto apsauga+“ gali įspėti apie sukčiavimą, virusus, pavojingas svetaines, asmeninių duomenų nutekinimą“, – pasakoja Darius Daukša, „Bitės“ produktų komercijos vystymo komandos vadovas.

Grėmę kelia ir tai, kad žmogui nieko neįtariant, jo telefonas gali užsiimti kriptovaliutų „kasyba“. Pavyzdžiui, atsisiuntus failą iš netinkamos svetainės ar paspaudus ant kenkėjiškos nuorodos, telefone gali atsirasti kriptovaliutas kasantis „įskiepis“. Kibernetiniai nusikaltėliai gali piktnaudžiauti ir jau turimomis programėlėmis, jei tik pavyksta į jas „įsilaužti“ ir įdiegti jose kriptografinį kodą.

Naujas  „Bitės“ įrankis apsaugo nuo kriptovaliutų kasybos programų ir įskiepių, apie kuriuos telefono savininkas galbūt nieko nežino.  Apsauga taip pat padeda išvengti virusų bei nepageidaujamo turinio, o „AdBlock“ neleidžia reklamdaviams pasiekti asmeninių duomenų ir naršymo istorijos. Dar viena naujiena – patogi savitarna bei galimybė gauti išsamias ataskaitas apie telefone užfiksuotas kenkėjiškas veiklas. D. Daukša sako, kad greitu metu atsiras ir galimybė blokuoti nepageidaujamas aplikacijas.

Nuo šiol savo saugumą valdyti galėsite patys

„Saugiam naršymui užtikrinti jokios papildomos įrangos nereikia, – sako D. Daukša. – Apsilankius įtartinoje interneto svetainėje, klientui bus pranešta apie potencialią grėsmę ir jis galės rinktis – tęsti kelionę ar ne. Visos kitos grėsmės bus blokuojamos be pranešimo, kaip ir turinys, kuriam taikomi nustatyti filtrai.“

Klientai gali patys „susidėlioti“ saugumo parametrus savitarnoje. Savitarnoje taip pat galima matyti bendrą statistiką, detalią incidentų išklotinę, užsisakyti ataskaitas apie kenkėjiškas veiklas, stebėti, ar nebuvo nutekinti asmens duomenys. Sistema „prižiūrės“ kliento el. paštą ir stebės, ar jis nebuvo nutekintas su prisijungimo duomenimis ir slaptažodžiais tam tikruose tinklapiuose. Naujoji apsauga, pastebėjusi grėsmes, informuos klientą ir rekomenduos visose paskyrose pasikeisti prisijungimo duomenis.

Savitarnoje galima valdyti turinio filtrus, apsaugoti savo šeimos narius nuo nepageidaujamų interneto svetainių. Pavyzdžiui, apriboti prieigą prie suaugusiems skirto turinio, prie domenų, susijusių su narkotikais, rasizmu, smurtu ir terorizmu.

Tėvai taip pat gali nustatyti, kaip ilgai ir kokiu metu jų vaikams bus pasiekiami domenai, susiję su pramogomis – muzika, žaidimais, filmukais, socialiniais tinklais ir pokalbių svetainėmis.  

Pasirinkus reklamos filtrą, galima smarkiai sumažinti matomos reklamos kiekį ir apriboti domenus, iš kurių reklama dažniausiai atkeliauja. Ši funkcija taip pat užtikrina, kad internete paliekami pėdsakai nebūtų sekami svetainių ar el. pašto sekimo sistemų.

Visam laikui keičia senąją versiją

Naujoji apsauga visam laikui keičia senąją, kurios nebeliks nuo liepos 1-osios. „Interneto apsauga+“ yra aktyvuojama automatiškai su bet kokiu nauju planu ar plano keitimu.

Naujiems „Bitės“ klientams „Interneto apsauga+“ jau yra prieinama, o senosios „Interneto apsaugos“ vartotojai įgis naująją versiją ir galės visą mėnesį nemokamai išbandyti jos privalumus.

D. Daukša pabrėžia, kad nuo sukčių apsisaugoti padeda ne tik technologiniai sprendimai, bet ir atsakinga elgsena internete, o visuomenės sąmoningumui didinti „Bitė“ kartu su Lietuvos policija sukūrė nemokamą ir visiems prieinamą plaformą www.bite.lt/neapsigauk . Ji padės lengviau atpažinti, apsisaugoti ir suprasti, kaip elgtis susidūrus su nuotoliniais sukčiais.

Į viršų