Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) rizikos kapitalo priemonei „MILInvest“ valdyti įsteigė du fondus „ScaleWolf Accelerator“ ir „ScaleWolf VC“. Jie orientuosis į gynybos, saugumo technologijas kuriančias, vystančias lietuviškas įmones ir startuolius,  kurių produktai ar paslaugos pasižymi eksporto potencialu, gali būti svarbūs ne tik regiono, bet ir globaliose rinkose, yra dvejopos paskirties (karinės ir civilinės). Fondams skirta 13,5 mln. Eur, tačiau planuojama pritraukti ir privačių investuotojų lėšų.

„Karas Ukrainoje skatina prisidėti prie spartesnio Lietuvos gynybos pramonės atsinaujinimo ir sustiprėjimo. Ši priemonė taps paskata tiek startuoliams, tiek jau veikiančioms įmonėms koncentruotis į produktus ir paslaugas, kurios atliepia NATO poreikius, kartu galėtų padėti lietuviškam verslui rasti savo nišą ir globaliose rinkose. Skaičiuojame, kad Lietuvoje veikia apie 40 gynybos, saugumo srityje dirbančių įmonių ir dalis jų jau eksportuoja produkciją ir į kitas šalis, tarp jų ir Ukrainą“, - sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Gynybos rinka yra specifinė, konkurencinga ir brangi, tačiau Lietuvos įmonėms, startuoliams tai yra išskirtinė galimybė atsidurti tarp svarbiausių globalių šios srities žaidėjų siūlant inovatyvius sprendimus ir produktus. Pirmiausia, dirbtinio intelekto ir IT, lazerių, optikos, kibernetinio saugumo, virtualios realybės srityse veikiantiems verslams, inovatyvių idėjų turinčioms komandoms, mokslininkams. Ukrainoje jau naudojamos Lietuvoje kurtos naktinio matymo sistemos, dronai“, - teigė INVEGOS generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Pasak K.Motiejūno, pirmasis rizikos kapitalo fondas „ScaleWolf Accelerator“ vykdys ikiakceleravimo programą, kurios metu bus skiriamas finansavimas verslo idėjos vystymui, komandų formavimui ir jų kompetencijų stiprinimui, taip pat akceleruos ir atliks pradines investicijas į startuolius. Antrasis rizikos kapitalo fondas „ScaleWolf VC“ investuos į jau apčiuopiamus produktus ar paslaugas sukūrusias įmones, startuolius, siekiančius tobulinti produktus, patekti į kitas rinkas.

Lietuva turi pajėgumų inovacijoms kurti

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos vadovas Vaidas Sabaliauskas sako palaikantis MILInvest rizikos kapitalo priemonę ir turi viltį sulaukti technologinio proveržio Lietuvos gynybos bei saugumo pramonėje.

„Lietuvos gynybos ir saugumo pramonė yra labai jauna, nėra paveldėjusi iš sovietinės okupacijos laikų jokių karinės pramonės tradicijų, neturi savo metalurgijos, todėl mūsų šalyje daugiausiai kuriami inovatyvūs produktai ir paslaugos: įvairių komponentų, elektronikos, lazerių, dirbtinio intelekto, programinės įrangos, kibernetinio saugumo, komunikacijų, kosminių ir palydovinių technologijų, dronų, dronų aptikimo ir neutralizavimo, terminio ir naktinio matymo, tekstilės bei kitose panašiose srityse. Tai dažniausiai „nežudančios“ technologijos, bet neatsiejamos šiuolaikinėje karyboje. Pavyzdžiui, ginklų priedai bei priemonės, suteikiančios galimybę ginkluotei efektyviau veikti, o kariams - efektyviau kautis“, - sako asociacijos vadovas.

Svarbu pažymėti, kad didelė dalis gynybai ir saugumui kuriamų, gaminamų technologijų, komponentų, prekių ir paslaugų yra dvigubos paskirties - karinės, ir civilinės. Pavyzdžiui, lietuvių įmonės kuriama lazerinio duomenų perdavimo ryšio technologija suteikia galimybę ryšį padaryti ženkliai saugesniu, o tai gali būti ir karinis, ir civilinis tikslas. Dronai, kurie atlieka žemės paviršiaus skenavimo darbus trimačiams žemėlapiams sudaryti, yra technologija civilių tikslams. Tačiau jei jame sumontuotume sprogmenį su tikslu sunaikinti objektą, toks dronas taptų karinės paskirties, pavojingiausios kategorijos ginklu.

„Šiame technologijų vystymosi ir pokyčių, išradimų kupiname laikmetyje yra galybė iššūkių, kuriuos lietuviai galėtų padėti spręsti. Pavyzdžiui, labai aktuali problema – bepiločių orlaivių ir dronų keliamas pavojus gynybai bei viešajam saugumui. Bepiločiai orlaiviai, dronai gali ne tik pernešti kontrabandą, nepastebimi žvalgyti strateginius ir karinius objektus, bet ir juos naikinti ar kelti kitokį pavojų. Antžeminiai radarai, dėl įvairių trukdžių, pastatų, žemės reljefo ir kitų aplinkybių turi ribotas galimybes, todėl jų reikia labai daug, sakykime, jei tai būtų visos Lietuvos teritorijos apsauga. Bet, galbūt, šią problemą galėtų išspręsti ore nuolat ar ilgai sklandantys tolimojo aptikimo įrenginiai, aprūpinti radiolokacijos, vizualinio stebėjimo ir akustinio aptikimo įrenginiais? Tokių ir panašių nišų gynybos ir saugumo pramonėje yra daug, bet kad jas tinkamai ir laiku identifikuoti, nustatyti prioritetus ir atlikti testavimus, būtinas glaudus kariuomenės bendradarbiavimas su gynybos ir saugumo pramone“,- mano V.Sabaliauskas.

MILInvest finansuojama valstybės biudžeto lėšomis iš Gynybos skatinimo fondo. Šia finansine pagalba tikimasi skatinti, vystyti Lietuvos gynybos ir saugumo pramonę, investuojant į dvigubos paskirties technologijas vystančių įmonių eksperimentinę plėtrą, technologijų komercializaciją, pritaikymą gynybos ir saugumo reikmėms. Finansavimas bus teikiamas besikuriančioms perspektyvioms labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms.

Šiuo metu yra atliekamos nacionaliniam saugumui užtikrinti reikalingos procedūros. Joms pasibaigus, fondų valdytojai ketina pristatyti artimiausių savo veiksmų planą.

Pranešimą paskelbė: Austėja Šutaitė, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Į viršų