Nestabilios ekonomikos laikai, įtempta tarptautinė padėtis dėl karo Ukrainoje nesuteikia aiškumo, kaip mūsų gyvenimas atrodys netolimoje ateityje. Tai atsispindi ir žmonių sprendimuose – negalėdami būti tikri dėl saugios bei finansiškai stabilios ateities nemaža dalis gyventojų yra linkusi laikinai atsisakyti ar nukelti didesnius planus. Tarpusavio skolinimo platformos ,,Paskolų klubas‘‘ inicijuotas gyventojų nuomonės tyrimas atskleidė dvi pagrindines priežastis, dėl kurių šiuo metu žmonės baimintųsi imti paskolą.

Dabartiniu metu skolintis baimintųsi didžioji dalis

Uždavus klausimą, ar paskolos ėmimas šiuo metu atrodo gąsdinantis dalykas, 41 proc. tyrimo dalyvių atsakė, kad taip, gąsdinantis, trečdalis (33 proc.) atsakė, kad paskolos ėmimas juos gąsdina tik šiek tiek. Tik 17 proc. atsakė, kad šiuo metu nėra aplinkybių, dėl kurių būtų baisu skolintis, o 9 proc. susilaikė nuo nuomonės. Šiuo metu skolintis bijo labiau moterys nei vyrai.

Pasiteiravus, kodėl šiuo metu imti paskolą būtų baisu, išaiškėjo dvi pagrindinės priežastys: du trečdaliai (67 proc.) bijančių imti paskolą nuogąstauja dėl augančios infliacijos, nes bijo, kad dėl išaugusių kainų grąžinti paskolą būtų per sunku, 36 proc. bijo prarasti darbą ir negebėti grąžinti paskolos. Kitą dalį (28 proc.) respondentų gąsdina geopolitinė situacija, karo Ukrainoje nežinomybė, 25 proc. apklaustųjų bijo susirgti ir negebėti grąžinti paskolos bei 15 proc. baiminasi dėl kitų asmeninių priežasčių.

„Pagal apklausos duomenis pastebime, jog tarp bijančių skolintis dėl augančios infliacijos ir dėl baimės prarasti darbą, dominuoja žemesnį išsilavinimą turintys asmenys. Galima daryti prielaidą, kad žemesnio išsilavinimo žmonės, turi mažiau finansinių žinių, todėl finansinio raštingumo ugdymo svarba išlieka itin didelė. Jei atsakingai rūpinamasi finansais, vedamas išlaidų planas, kaupiamas finansinis rezervas, o sprendimas skolintis priimamas atsakingai įvertinus savo finansinę padėtį, paskola neturėtų sukelti rūpesčių. O jeigu pasitaikytų netikėtų gyvenimiškų situacijų, visada yra būdų, kaip palengvinti situaciją‘‘, - teigia „Paskolų klubo“ vadovė Indrė Krasovskė.

Ar baimė yra pagrįsta?

Auganti infliacija, karas Ukrainoje neramina daugelį, kadangi neturime galios kontroliuoti šių aplinkybių. Todėl gyventojų baimę galima laikyti visiškai suprantama, o sprendimas, atidėti asmeninius planus ar juos įgyvendinti, yra kiekvieno asmenimis reikalas. Tačiau kalbant apie baimę imti paskolą dėl ateityje galimai nutiksiančių įvykių, kaip liga ar nelaimingas atsitikimas, reikėtų geriau įsivertinti, ar planų atidėliojimas yra geriausias sprendimas.

Augančios kainos gali būti protinga priežastimi atidėti paskolos ėmimą, jei asmuo jau dabar mato, kad susimokėti mokesčius, apsirūpinti kasdienėmis reikmėmis tampa sudėtingiau nei anksčiau. Paskola tokiu atveju gali dar labiau apsunkinti finansus. Tačiau, jei baimės priežastis yra nežinomybė, kas gali nutikti ateityje – sveikatos problemos, neplanuoti, daug išlaidų pareikalausiantys nutikimai, klausimas, kaip tai pasikeis vėliau – nė vienas nesame užtikrinti, kas įvyks rytoj, bet ar dėl to verta atsisakyti savo planų?

„Paskolos ėmimas yra atsakingas žingsnis ir nedidelė baimė yra normali, tačiau labiau finansiškai raštingi žmonės šios baimės nesunkiai atsikrato, žinodami, kad paskola nėra nuosprendis – šiais laikais yra ne vienas būdas, kuris gelbėja net ir tada, kai ištinka netikėtos aplinkybės ar pasunkėja finansinė padėtis. Pavyzdžiui, paskolos įmokų draudimas, kuris tam tikrą laiką dengia išlaidas ligos, nelaimingų atsitikimų atvejais ar netekus darbo. Taip pat žmonės dažnai kreipiasi dėl refinansavimo, taip pasikoreguodami savo paskolos sąlygas, mokėdami mažesnes įmokas ar pagal poreikius pasikoreguodami grąžinimo laikotarpį“, - komentuoja I. Krasovskė.

Kokiais atvejais iš tiesų nereikėtų skolintis?

Anot pašnekovės, yra atvejų, kai žmonės nuosekliai neįvertina rizikų prieš imdami paskolą ir tai skaudžiai atsiliepia iš finansinės pusės. Vienos dažniausių priežasčių, dėl kurių paskolos ėmimą reikėtų atidėti vėlesniam laikui, yra nepastovi finansinė padėtis, gresiantis atleidimas iš darbo ar planavimas iš jo išeiti. Žinoma, tai elementarūs pavyzdžiai, tačiau dažnu atveju klientai neįvertina ir tokių aplinkybių.

„Taip pat prieš skolinantis, derėtų pasitikrinti siūlomas sąlygas ne vienoje finansų įstaigoje ir išsirinkti geriausią pasiūlymą. Nors kai kurios bendrovės siūlo patrauklias palūkanas, galima pastebėti, kad tuomet yra didesnė mokesčių kaina. Rekomenduojama kreditorių rinktis, žiūrint į bendrą už vartojimo kreditą mokėtiną sumą. Kruopščiai ir atsakingai pasirinkus kredito bendrovę bei pasvėrus savo galimybes, neturėtų kilti didelių sunkumų grąžinant paskolą, o sudėtingais momentais visada bus padedama rasti išeitį,“- teigia platformos vadovė.

„Paskolų klubo“ kartu su „Spinter“ inicijuota internetinė apklausa buvo vykdoma 2023 metų sausio mėnesį. Apklausti 18-75 metų Lietuvos gyventojai. Iš viso apklausoje dalyvavo 1015 respondentų iš Lietuvos.

Pranešimą paskelbė: Mingailė Gulbinauskaitė, NEO Finance AB

Į viršų