Šią savaitę Norvegijos sostinėje Osle susitikę Šiaurės šalių grupės gynybos ministrai sutarė toliau tvirtai bendradarbiauti siekiant užtikrinti ypatingos svarbos infrastruktūros saugumą Šiaurės ir Baltijos jūros regionuose.

Susitikimo metu sutarta toliau bendromis pastangomis priešintis agresyviai ir kenkėjiškai Rusijos veiklai bei jos keliamoms grėsmėms ir galimam jų poveikiui Europos saugumui. Taip pat buvo išreikšta parama Ukrainai, aptartos Rusijos karo Ukrainoje pasekmės ir saugumo situacijos pokyčiai. Šalys pabrėžė tvirtą politinę vienybę ir sanglaudą grėsmių regionui akivaizdoje.

Akcentuota, kad visos Šiaurės šalys ratifikavo Suomijos ir Švedijos prašymą dėl narystės NATO – Lietuva ir kitos šalys yra pasirengusios remti suomius ir švedus pereinamuoju laikotarpiu. Ministrai sutarė, kad Suomija ir Švedija reikšmingai sustiprins regiono kolektyvinį saugumą ir padidins stabilumą Šiaurės Europoje bei visame Aljanse.

Šiaurės šalių grupės susitikimuose dalyvauja Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Norvegijos, Nyderlandų, Suomijos ir Švedijos bei Islandijos gynybos vadovai, aptariantys bendrus interesus. Šiaurės grupė papildo kitus Lietuvos dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo formatus gynybos srityje.

Pranešimą paskelbė: Asta Galdikaitė, LR Krašto apsaugos ministerija

Į viršų