Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, ketvirtadienį su darbo vizitu lankydamasis Prahoje, susitiko su Čekijos Ministru Pirmininku Petru Fiala. Susitikime aptarti svarbiausi dvišalių santykių, energetinio saugumo, ES plėtros ir Rytų partnerystės klausimai.

Šalies vadovas pasveikino Čekijos Vyriausybės vadovą su Aksominės revoliucijos metinėmis ir padėkojo už sunkų jo šalies darbą pastarąjį pusmetį, pirmininkaujant ES Tarybai, o ypač siekiant politinio sutarimo dėl ES energetinės nepriklausomybės.

„Būdami nepriklausomi nuo trečiųjų šalių energetinių išteklių, galėsime išvengti tokių kainų šuolių, koks visą ES ištiko praėjusį rugpjūtį“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat išreiškė palaikymą Čekijos pastangoms išlaikyti Rytų partnerystės klausimą ES darbotvarkėje kaip prioritetinį. Lietuva ir toliau rems Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo eurointegracinį procesą, demokratinę transformaciją ir reformas.

Pasak Prezidento, ne mažiau svarbu skatinti, kad reformos būtų tęsiamos ir Vakarų Balkanuose, taip pat užtikrinti, kad regione būtų palaikomi taikūs kaimyniški santykiai. Šalies vadovas pabrėžė, kad būtina ir toliau stiprinti ES sankcijas Rusijai, reaguojant į tęsiamą bei eskaluojamą karinę agresiją prieš Ukrainą, plėsti visokeriopą paramą Ukrainai.

Prezidentas pasidžiaugė, kad Lietuvą ir Čekiją, mininčias 100-ąsias dvišalių santykių metines, sieja ne tik gilūs istoriniai ir kultūriniai ryšiai, bet ir vis intensyvesnė prekyba. Lietuvos vadovas pažymėjo Čekijos dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų batalione ir oro policijos misijoje Lietuvoje. Prezidentas asmeniškai padėkojo Čekijos Ministrui Pirmininkui už išgirstą Lietuvos ir kitų regiono šalių kvietimą stiprinti Europos atminties politiką, deramai įvertinant komunistinių režimų nusikaltimus.

Pranešimą paskelbė: Ridas Jasiulionis, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Į viršų