Spalio mėnesį elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje sumažėjo daugiau nei perpus, jei lygintume su rekordus sumušusiu rugpjūčiu. „Ignitis“ duomenys rodo, kad dauguma klientų, turinčių fiksuotus tarifus, moka mažiau nei dabartinės kainos biržoje.

Pasak „Ignitis“ valdybos nario, privačių klientų padalinio vadovo Andriaus Kavaliausko, dauguma nepriklausomą tiekėją „Ignitis“ pasirinkusių gyventojų dabar už elektros energiją moka mažiau net už šiuo metu sumažėjusią biržos kainą. Gyventojai, kurie šiuo metu moka 24 ct/kWh ar mažiau, o tokių yra dauguma, skaičiuojant didmeninėmis biržos kainomis, sumoka apie 110-120 Eur/MWh. Net ir prie sumažėjusių kainų dar yra nemažas atsilikimas nuo realių rinkos kainų, kurį gyventojams kompensuoja valstybė.

Tačiau kalbant apie daug dėmesio sulaukusį „Nord Pool“ biržos kainos mažėjimą, svarbu atkreipti dėmesį, kad šiandieninės „Nord Pool“ biržos kainos neatspindi ateities kainų tendencijų, kurios yra esminės, kai kalbame apie fiksuotos kainos pasiūlymus privatiems klientams. Esminis skirtumas yra tas, jog „Nord Pool“ biržos kainos indikuoja šios dienos situaciją, o nepriklausomų tiekėjų pasiūlymai – ateities kainas metams, dviem ar dar daugiau. Nors vidutinė spalio-lapkričio didmeninės elektros energijos kaina formuojasi apie 200 Eur/MWh, gruodžio mėnesio ir 2023 m. pirmo ketvirčio „Nord Pool“ duomenys rodo, kad išlieka daug neapibrėžtumo dėl kainų. Taigi kol kas nematome ilgalaikio ir stabilaus mažėjimo.

„Kalbant apie kainodarą, tiek anksčiau, tiek dabar ją peržiūrime kiekvieną savaitę – tai mūsų verslo atsakomybė. Kainas nustatome pagal ateities prognozes, jos paskutiniu metu mažėjo, atitinkamai mažėjo ir mūsų kainos. Jei palygintume mūsų 18-24 mėn. pasiūlymo kainą rugpjūčio paskutinėmis dienomis ir šiandien – galutinė kaina sumažėjusi daugiau nei 25 proc. – beveik tiek pat ir tokiu pačiu tempu, kiek mažėjo ir ateities elektros kainų prognozės“, – sako „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas.

„Tačiau svarbu suprasti, kad elektros kaina susideda ne tik iš žaliavos kainos, kurią matome, kai kalbame apie kainą biržoje. Elektros tiekėjai, vertindami vartotojų elektros vartojimo specifiką prideda papildomas dedamąsias, tokias kaip balansavimą, vartojimo profilio koeficientą, nes vartotojai nevartoja lygiu/pastoviu grafiku. Kitaip tariant, klientai paprastai daugiausiai elektros energijos vartoja tomis valandomis, kai ji rinkoje brangiausia, todėl skaičiuodami fiksuotas kainas, turime tai įvertinti. Taip pat pridedami biržos prekybos mokesčiai, poreikio pokyčio rizika, kainų skirtumai tarp zonų ir panašūs faktoriai“, – sako „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas.

A. Kavaliauskas pažymi, kad norintys iškart pajusti sumažėjusių kainų efektą – renkasi su birža susietą planą, kuriame kaina keičiasi kas mėnesį, priklausomai nuo atitinkamą laikotarpį biržoje susiformavusios kainos. „Ignitis“ klientams siūlo planą „Išmanus“, būtent jį pasirinkę klientai pastarąjį mėnesį pastebėjo malonius kainų pokyčius.

Pranešimą paskelbė: Laura Beganskienė, UAB „Ignitis grupės paslaugų centras“

Į viršų