Kalėdos – tai džiaugsmingiausias ir laukiamiausias metuose laikas, kada įteikiamos su meile dovanos patiems brangiausiems žmonėms, namuose jaučiamas jaukumas, harmonija bei ramybė. Dažnai išrinkti dovaną artimiesiems reikalauja laiko, noro ir pagalvojimo apie artimą žmogų, jo norus ir hobius. Kiekvienais metais, kiekvienoje šalyje, taip pat ir Lietuvoje stebimos kalėdinių dovanų pirkimo tendencijos. Remiantis apklausų duomenimis, Lietuvoje labiausiai pageidaujamos dovanos yra dovanų kortelė ar pakvietimas, kosmetikos prekės, parfumerija bei išmaniosios technologijos.

Dovana – tai meilės, rūpesčio, dėmesio kitam žmogui išraiška. Sąmoningas dovanojimas ugdo tarpusavio santykį, gerina savijautą, suteikia laimės pojūtį, lavina emocinį intelektą, empatiją. Apklausos duomenimis, Lietuvoje vis daugiau žmonių stengiasi apgalvoti mylimosios ar mylimojo, artimųjų ar mažiausių šeimos narių dovanas, kurios pradžiugintų, būtų naudingos, praktiškos. Atlikus analizę, paaiškėjo, kad daugiau nei pusė respondentų teigė, jog stengiasi dovanoti praktiškas ir įsimintinas dovanas.

Svarbu paminėti, jog apklausos duomenimis, vyrų ir moterų nuomonė dėl gaunamų kalėdinių dovanų išsiskiria. Moterų dovanų sąraše pirmąją vietą užėmė kosmetikos prekės ar kvepalai, toliau iš eilės mažėjimo tvarka nurodomi parduotuvės dovanų čekis, išmanusis įrenginys ar knyga bei masažo ar SPA procedūrų paslaugos. Vyrų sąrašo pirmoje vietoje, visai nenuostabu, atsiduria dovanų čekis, toliau seka išmaniosios technologijos, knygos ir kosmetika bei kvepalai. Norimų gauti išmaniųjų įrenginių sąraše nurodomi ir įvardijami išmanieji laikrodžiai – apyrankės, išmanieji telefonai ir plančetės.

Verta paminėti, kad pandemija daro įtaką Lietuvos pirkėjų kalėdinių prekių sąrašui. Apklausos analizė leidžia kelti išvadas, kad gyventojai labiau atsisakė tų dovanų, kurios yra susijusios su Covid-19 viruso keliama rizika. Pastebimas sumažėjęs masažui ar SPA procedūrų paslaugų poreikis, kelionės bilietų ir bilietų į viešus renginius pirkimas.

Taip pat išanalizavus įvairius šaltinius, galima įvardinti ir populiariausias prekes, kurias žmonės planuoja pirkti sau šiuo šventiniu periodu. Statistinės analizės duomenimis, šių prekių sąraše vyrauja alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai, maistas, įskaitant maisto ruošimo rinkinius, drabužiai, avalynė ir knygos.

Žinoma, Kalėdos – tai svarbiausia ir daugiausia laimės vaikams suteikianti metų šventė. Visai nenuostabu, kad dažniausiai perkamų kalėdinių prekių sąrašuose yra įvardijamos ir vaikams skirtos dovanos. Remiantis apklausos duomenimis, matoma tendencija, kad kuo vyresnis vaikas, tuo daugiau tėvai savo pajamų skiria jo dovanai. Dauguma tėvų, pirkdami dovanos savo vaikams, atsižvelgia į vaiko norus, kurie neretai sutampa su populiariausiais ir labiausiai gamintojų reklamuojamais produktais, žaislais ir panašiai. Visgi, nemaža dalis tėvų atsižvelgia ir į vaiko lavinimą, daiktų patvarumą ir saugumą. Tėvų pirkinių sąraše atsiranda ir įvairūs konstruktoriai, mokomieji bei lavinamieji žaidimai, knygos, radijo bangomis valdomi žaislai ir pan. Prekių skirtų vaikams asortimentas didelis ir GaukPigiau.lt svetainėje.
Viruso keliama rizika žmonių ir jų artimųjų sveikatai ypač stipriai pakoregavo pirkėjų apsipirkimo įpročius. Žymiai padaugėjo gyventojų, kurie nusprendė nevykti į prekybos centrus, o apsipirkti internetu. Jau 2020 metais atliktos apklausos duomenimis, daugiau nei pusė resondentų nurodė, kad dovanų ieškos internetu elektroninėse parduotuvėse. Atlikus analizę, matoma, kad prekyba internetu 2020 metais išaugo apie 20 procentų, o tai tendencijos pirkti internetu augimą paspartino net 3 metais. Pandemijai tęsiantis ir 2021 metais, tendencijos nesikeičia. Galima drąsiai teigti, jog norėdami ne tik atšvęsti Kalėdas kartu su artimaisiais, bet ir apsaugoti savo brangiausius žmones – kalėdinės prekės internetu kiekvienam iš mūsų yra vienas iš geriausių pasirinkimų. Jeigu dar neišrinkote ir vis dar galvojate, kokia dovana tiktų jūsų mylimiausiems žmonėms, kviečiame apsilankyti GaukPigiau.lt svetainėje, paspaudus aukščiau esančia nuorodą.

REKLAMA

Į viršų