Daugelis žmonių pripažįsta, kad ruošdamiesi darbo pokalbiui skiria tam nemažai savo laiko ir dėmesio. Didžioji dalis pretendentų jaučia įtampą, jaudulį ar nerimą, ypatingai tais atvejais, kuomet nėra užtikrinti savo galimybėmis arba tas darbas yra jiems labai svarbus. Ar iš tiesų galima pasiruošti pokalbiui?

Atrankų agentūros simplika.lt specialistų pastebėjimu, per 15 metų patirtį šioje srityje teko matyti labai daug įvairių atvejų. Pasak jų, į pokalbį dėl darbo vieni kandidatai ateina su didesniu, kiti – su mažesniu jauduliu, tačiau svarbu žinoti, kad ne jaudulys pakiša koją. Suprantame, kad ne visi turi stiprių viešojo kalbėjimo įgūdžių, tačiau labai svarbu ne tai. Svarbu ne kaip, o ką kalbėti darbo pokalbyje, ir ką įrašyti į savo CV dar iki susitikimo.

Apranga darbo pokalbiui

Vykstant į pokalbį neužmirškite atitinkamai apsirengti – įvaizdis yra labai svarbus. Apranga turėtų būti formali, jokiu būdu nereikėtų dėvėti sportinio kostiumo, moterims – pernelyg didelių iškirpčių bei trumpų suknelių. Tačiau tokių atvejų galima sakyti ir nepasitaiko.

Dažniausios klaidos arba ką daryti, o ko nederėtų

Taigi, didžiausios daromos klaidos daromos tuomet, kai kandidatai kalba ne tai, kas aktualu konkrečioms pareigoms, į kurias kandidatuoja, atlikti. Ypatingai tais atvejais, kuomet keičiama darbo pozicija ar sritis, nereikėtų kalbėti apie ankstesnėje įgytus įgūdžius, kurie naujose pareigose neturi didelio svorio.

Tačiau visada verta pabrėžti situacijas, atsakomybes ir užduotis, su kuriomis teko sėkmingai susidoroti ankstesnėse pareigose. Nurodyti tas asmenines savybes, kurios prisidėjo prie sėkmingo užduočių įgyvendinimo.

Tas pats galioja ir patirties neturintiems asmenims – keliaujant į pirmą darbo pokalbį, svarbu atkreipti dėmesį, kokie reikalavimai keliami konkrečios pareigybėms vykdyti.

Kitaip sakant, visais atvejais pasiruoškite kalbėti apie tas stipriąsias puses bei įgūdžius, kuriuos ruošiatės panaudoti būsimose pareigose. Net jeigu neturite jokios darbo patirties, prisiminkite visas savo stipriąsias savybes, paminėkite mokymus, kursus ar organizacijas, kuriose esate įgavę patirties, susijusios su būsimomis pareigomis.

Dar vienas iš patarimų – nevėluokite į darbo pokalbį, tai visiškai nekelia pasitikėjimo, ir išlikite pozityvūs pokalbio metu.

 

Į viršų