Kokių savybių ir įgūdžių reikia norint gauti darbą užsienyje? Kaip rasti geriausius darbo pasiūlymus? Kaip vyksta įdarbinimo užsienyje procedūros? Tai tik keli klausimai, kurie kyla, kai pradedama svarstyti apie darbo užsienyje galimybes. Kartais labai naudinga gauti atsakymus iš pirmų lūpų – tai ir padarėme, paklausinėjome lietuvių, kurie gyvena ir dirba užsienyje, apie jų darbo patirtį. Gautus atsakymus išanalizavome ir pateikiame svarbiausius dalykus, kuriuos nuo pat pradžių turėtų žinoti kiekvienas, pasirinkęs ar rimtai planuojantis pasirinkti darbą užsienyje.

1. Pasirinkite tinkamą darbdavį

Nusprendus važiuoti dirbti į užsienį, reikėtų įsitikinti, kad gausite ne tik gerą darbą, bet ir puikų darbdavį. Pabandykite surasti tokį darbo pasiūlymą, į kurį įtrauktas visas „pasirūpinimo“ kompleksas – administracinių reikalų sutvarkymas, apgyvendinimas ir pan. Tai ypač svarbu tuomet, kai vykstate į šalį, kurios kalbos nemokate.

Dar nesate tikras, ar darbas užsienyje yra teisingas sprendimas? Tokiu atveju pirmiausia galite susirasti trumpalaikį darbo pasiūlymą, pavyzdžiui, tokį, kuris truktų mėnesį. Bet kuriuo atveju įsitikinkite, kad turite pakankamai informacijos apie darbdavį.

2. Pasidomėkite draudimais ir jų sąlygomis

Ar pagalvojote, kad norint dirbti užsienyje reikia draudimo? Nesvarbu, kurią šalį pasirinksite, kiekviena turi skirtingas taisykles ir reikalavimus, kurių privalu laikytis, kad būtumėte tinkamai aprūpinti ir saugūs.

Jurgis pasidalijo savo darbo užsienyje patirtimi:

„Jei nusprendėte dirbti Jungtinėje Karalystėje, išsiimkite nacionalinio draudimo numerį – dėl jo galite kreiptis vos atvykę į šalį. Galbūt galėsite pradėti dirbti ir neturėdami šio numerio, bet turite kreiptis dėl jo suteikimo ir pateikti jį darbdaviui iškart, kai tik gausite.“

O Vokietijoje, vos atvykstate, turite užsiregistruoti, kad gautumėte sveikatos draudimą. Tad paklauskite savo darbdavio ar ten gyvenančių pažįstamų, ar jie turi kokių nors patarimų dėl draudimo ir pasidomėkite jo sąlygomis iš anksto.

3. Išsiaiškinkite viską dėl atlyginimo ir mokesčių

Ne paslaptis, kad daugelis žmonių darbą renkasi įvertinę atlyginimą. Jei esate vienas iš tokių, nepamirškite, kad vidutinis ir minimalus atlyginimas kiekvienoje šalyje skiriasi. Tad vykstant į užsienį dirbti iš anksto pagalvokite apie atlyginimą. Taip pat svarbus ir mokesčių klausimas. Mokesčiai kiekvienoje šalyje irgi nebūna vienodi.

Pasakodamas apie mokesčius, į Vokietiją dirbti išvykęs Liutauras akcentavo:

„Kai pasirašiau sutartį dėl darbo Vokietijoje, turėjau kreiptis dėl mokesčių sutvarkymo. Kad mano šalyje nereikėtų mokėti papildomų mokesčių. Laimei, abi šalys yra Europos Sąjungoje, nes priešingu atveju man būtų tekę atlikti labai daug biurokratinių procedūrų!“

Galiausiai, kai kurių šalių miestai yra brangesni, todėl vertėtų paskaičiuoti, kiek jums liks pinigų, kai sumokėsite nuomą, draudimą ir padengsite visas kitas būtinąsias išlaidas. Turite pasvarstyti: ar jums pakaks pragyvenimui, ar pavyks sutaupyti?

4. Pasirūpinkite viza (jei reikia)

Ne Europos piliečiams viza yra būtinybė, nes be jos nieko negalėsite daryti svetur. Vizos išdavimas gali užtrukti iki kelių mėnesių. Vis tik jei renkatės darbą Europos šalyje, viza jums nebus reikalinga.

5. Neužmirškite ir savo norų

Svarbu rinktis tokią šalį ir darbą, kurį išmanote ir dirbtumėte ne per prievartą. Pagalvokite apie tai, kad administraciniai reikalai ar kultūriniai skirtumai atsipirktų dirbant darbą, kurį mėgstate.

Jonas sakė:

„Visi žino, kad Vokietija yra biurokratijos karalienė. Tačiau mane labai tenkino ir ten atliekamas darbas ir už jį mokamas atlyginimas, ir šalies pragyvenimo lygis. Būtent dėl šių priežasčių laikas, sugaištas tvarkant popierius, nebuvo skaudi tema. Galiu drąsiai palinkėti – dirbkite darbą, kurio norėjote mieste, apie kurį svajojote!“

Ko laukiate? Užsukite į https://www.siulaudarba.lt/ ir pasirinkite patikusį darbo pasiūlymą pageidaujamoje šalyje!

 

Į viršų