Lietuvą apima grybavimo karštinė. Kokius grybus rinkti, kaip rasti kelią iki automobilio ir pasivaikščiojimą paversti smagiomis varžytuvėmis – neišsemiama tema, kuriai informacijos nereikės toli ieškoti. Jums padės išmaniosios programėlės, apie kurias pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profai“.

„Tam, kad grybavimas būtų kuo smagesnis, prieš ruošiantis į mišką verta pasirūpinti išmaniosiomis programėlėmis. Jos gali padėti išvengti nuodingų grybų, lengvai rasti miške priparkuotą automobilį. Norėdami į grybavimą įtraukti visus šeimos narius, šią pramogą galite paversti sportinėmis varžytuvėmis, pasiūlę skaičiuoti ne tik surinktas gėrybes, bet ir žingsnius“, – sako „Bitės Profė“ Agnė Adomaitytė.

1. Grybų ABC
Net ir labiausiai patyrusiems grybautojams kartais kyla sunkumų atpažįstant grybus. Abejojantiems, ar radinys tinkamas valgyti, pravers išmanioji programėlė „Picture Mushroom“ („Android“ ir „iOS“).

„Picture Mushroom“ leidžia akimirksniu išsiaiškinti grybo pavadinimą ir sužinoti, ar radinys tinkamas valgyti. Tiesiog nufotografuokite grybą ir programėlė per kelias sekundes pateiks atsakymą. Atradę grybų dosnią vietą, galėsite ją pasižymėti žemėlapyje, kad kitąkart tiksliai žinotumėte, iš kur grįšite pilnomis pintinėmis laimikių“, – sako „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertė.

Grybams atpažinti galite naudoti ir programėlę „Mushroom Identificator“ („Android“ ir „iOS“). Įkėlę radinio nuotrauką, akimirksniu gausite atsakymą. Naudinga ir tai, kad programėlė nuolat analizuoja oro sąlygas ir temperatūrą. Tad galite sužinoti, kada miške daugiausia grybų, ir pagal tai planuoti savo kelionę.

„Verta paminėti ir lietuvišką programėlę „Grybai“ („Android“). Čia rasite išsamią grybų nuotraukų biblioteką su aprašymais, kurie leis atpažinti rastas gėrybes ir be interneto, Tad net ir nuėję giliau į mišką, visuomet galėsite patikrinti, ar radinys tinkamas dėti į pintinę“, – pasakoja A. Adomaitytė.

2. Raskite savo automobilį
Sekant paskui grybus, labai lengva nutolti nuo transporto priemonės stovėjimo vietos tiek, kad vėliau nebegalėtumėte jos lengvai surasti. Šioje situacijoje jums pravers navigacijos programėlė – „Google Maps“ („Android“ ir „iOS“).

„Išlipę iš automobilio, „Android“ telefone atverkite „Google Maps“, palieskite mėlyną jūsų buvimo vietos tašką ir „Išsaugoti automobilių stovėjimo aikštelę“. Tuo metu „iPhone“ telefonuose pasirinkite „Set as parking location“. Kai jau norėsite keliauti link automobilio, „Android“ įrenginyje palieskite mėlyną smeigtuką, pasirinkite „Nuorodos“ ir „Pradėti“. O „iPhone“ telefone – palieskite mėlyną tašką programėlėje ir pasirinkite „Start“, kad gautumėte nuoseklų kelionės maršrutą“, – pasakoja A. Adomaitytė.

„Google Maps“ turi ir daugiau gudrių funkcijų, apie kurias dauguma vartotojų nė nežino. Kaip geriau išnaudoti „Google“ žemėlapių galimybes, skaitykite kitame „Bitės Profų“ straipsnyje.
Rasti, kur palikote automobilį, galite ir programėlėje „Parked Car Locator“ („Android“). Spustelėkite kompaso ikoną ir kai ji nustatys jūsų buvimo vietą, pasirinkite „Parkuoti čia“ ir „Gerai“. Grybavimo pabaigoje tiesiog atverkite programėlę ir sekite paskui rodyklę, kuris nuves jus iki automobilio. „IPhone“ naudotojams šiuo tikslu pasitarnaus programėlė „Anchor Pointer“ („iOS“), veikianti ir be interneto, tačiau norėdami ja naudotis, turėsite sumokėti vienkartinį 5,11 Eur. mokestį.

3. Rinkite žingsnius
Smagi pramoga grybaujant – žingsnių skaičiavimas. Galite susitarti su draugais ar šeimos nariais, kad tas, kuris nueis daugiausia žingsnių, bus atleistas nuo grybų tvarkymo, o pralaimėję ruoš visiems gardžią vakarienę.

„Žingsnius padeda skaičiuoti išmanieji įrenginiai: „Android“ telefonuose – „Google Fit“, o „iPhone“ – „Apple Health“ programėlės. Vis tik norėdami žinoti, kaip realiu laiku žingsnių nuėjote jūs, o kiek – jūsų konkurentai, parsisiųskite programėlę „StepUp Pedometer“ („Android“ ir „iOS“). Taip, tikiu, jausite kur kas didesnį azartą“, – sako A. Adomaitytė. Tiesa, norėdami naudoti programėlę „Android“ telefonuose, prieš tai turėsite atsiųsti anksčiau minėtą „Google Fit“.

Tam, kad pralaimėjusiems nepritrūktų idėjų, ką paruošti ir grybų, pasitelkite specialiai tam sukurtą programėlę „Mushroom Recipes“ („Android“). Čia rasite tiek daugybę skirtingų receptų su detaliomis gamybos instrukcijomis, tiek sužinosite, kiek žmonių vienu ar kitu patiekalu galėsite pamaitinti. Be to, naudinga ir tai, kad programėlei nereikia interneto, tad „Mushroom Recipes“ tikrai pagelbės po aktyvios dienos ilsintis atokioje kaimo sodyboje ar miško trobelėje.

Atrasti naujų ir lengvai paruošiamų grybų patiekalų padės ir daugiau „Bitės Profų“ atrinktų specialiai maisto gamybai skirtų išmaniųjų programėlių.

Ruduo – puikus metas ne tik grybauti, bet ir žvejoti. Su norinčiais džiaugtis gausiu laimikiu, „Bitės Profai“ dalinasi, kokias programėles vertėtų išbandyti.

Į viršų