Šiomis dienomis kaip niekad aktualūs terminai – savęs atradimas, laikas ir meilė sau. Tikėtina, kad didelis „triukšmas” socialiniuose tinkluose, gausybė saviugdos, pažinimo vadovų, patarimų ir gidų sukuria šiokį tokį pasimetimą ir painiavą. Ką išties reiškia pažinti save ir kokius 4 esminius klausimus turėtumėte gebėti sąžiningai atsakyti?

1. Ar tikrai pažįstu savo vidinį pasaulį?

Specialistai pastebi, kad neretai materialiomis gėrybėmis bei „patogiu” dėmesiu sau siekiama kompensuoti vidinius jausmus. Ignoruoti didžiausias baimes, nerimą keliančius klausimus išties paprasta, tačiau ar tuomet mažiau svarbioms veikloms teikiamą pirmenybę nuoširdžiai galima vadinti meile sau? Reikia pripažinti, kad tokiu atveju tai yra elementarus bėgimas nuo nesaugumo jausmo santykiuose, nepatogumų darbe, pritrūkusio ryžto keisti gyvenimo būdą ir galimybės visapusiškai susidraugauti su vidiniu pasauliu.

2. Ar žinau savo kūną, jo galimybes ir poreikius?

Tiesa, kalbant apie galimybes, tvirtas ir sveikas kūnas šiandien daugeliui tapo įpročiu, tad tai nėra problema. O štai poreikius ir norus pripažinti – kur kas sunkiau. Seksologai teigia, kad toli gražu ne kiekvienas drąsiai leidžiasi į naųjų potyrių, atradimų kelionę, kuri naudinga tiek individualiai, tiek būnant su kitu žmogumi. Nusistovėjusios baimės ir mitai paneigiami per pokalbius su specialistais, o seksualumas atrandamas eksperimentuojant. Puiki pradžia – savo norus ir seksualinius poreikius padėsianti atrasti priemonė: https://www.romantika.lt/vibratoriai.html.

3. Ar žinau, kas man patinka?

Psichologai pastebi, kad ne kiekvienas geba atsakyti, kas iš tiesų patinka, kelia džiaugsmą bei jaudulį pačiam. Teigiama, kad vis sunkiau nubrėžiamos darbo ir pomėgių ribos, vis mažiau laiko lieka maloniai veiklai, o ši painiojama su papildomais pasiekimais vardan geresnio įvaizdžio, autoriteto, karjeros. Galima sakyti, kad savęs pažinimas yra gebėjimas sustoti ir nuoširdžiai atsakyti, kas kelia džiaugsmą, ką norisi daryti tiesiog dėl savęs, o ne kitų.

4. Ar leidžiu įsiklausyti į profesinį pašaukimą?

Šiandien itin daug dėmesio skiriama karjerai, tad ši pusė yra svarbi savęs pažinimo dalis. Darbuose praleidžiama didžioji dalis dienos – nenuostabu, jog tie, kurie eina nemylimu keliu, susiduria su itin dideliu beviltiškumo jausmu, graužatimi dėl prarandamo laiko. Norint susidraugauti su sava asmenybe visapusiškai, ją pamilti ir auginti, reikia įsiklausyti į realius norus, pasirinkimų intuiciją, profesinį pašaukimą. Palyginti tai, ties kuo dirbama ir tai, kur siekiama būti ateityje.

„Tuščias” dėmesys sau, neužduodant tikslingų klausimų ir neieškant nepatogių atsakymų, nėra savęs pažinimas ar meilė. Įdomu, ar daugelis mūsų galėtų nuoširdžiai pasakyti – aš žinau, kas man patinka?

Reklama

Į viršų