Gegužės 22 d., minint Jungtinių Tautų paskelbtą Tarptautinę biologinės įvairovės dieną, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos botanikos sodas šiauliečius ir miesto svečius pakvietė į tradicinę šventę „Odė pavasario džiaugsmui“. Ši šventė Botanikos sode švenčiama jau daugiau kaip dešimt metų.

Šis Botanikos sodo renginys visuomenei – pirmasis po ilgos karantino pertraukos. Pernai jis dėl pandemijos nevyko.

„Paprastai šis renginys būdavo su aktyviomis veiklomis, dainomis. Šiemet dėl pandemijos tokios galimybės neturime, todėl pabadėme šventę surengti kitokią – nutarėme kalbėti apie augalus, suteikti lankytojams žinių apie juos. Odė – tai džiaugsmas matyti augalus atbudusius pavasarį. Aišku, švęsime ir augalų brandą, tai bus Žolinė. Tikėkimės, kad aplinkybės leis šventę padaryti didesnę“, – sako Botanikos sodo direktorius dr. Martynas Kazlauskas.

Šventės „Odė pavasario džiaugsmui“ metu per šimtas užsiregistravusių lankytojų klausėsi paskaitų apie augalus, želdynų priežiūrą, kraštovaizdžio kūrimą ir kt. Lankytojai galėjo išgirsti įdomių ir naudingų pranešimų, kuriuos skaitė Botanikos sodo specialistai: kraštovaizdžio architektas Karolis Grušas („Tvarkomės aplinką. Kas po to?“), vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Rita Šulskienė („Gamtinės formos caplinkoje“), vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Žydrūnė Vailaitytė („Kaip sukurti žavingą gėlyną, džiuginantį visais metų laikais“), mokslo darbuotoja dr. Rimanta Vainorienė („Levandos ir jų priežiūra“), edukatorė Lina Šuntaitė-Kruopienė („Augalų mainykla – grožis namams, džiaugsmas piniginei“), botanikos sodo vadovas dr. Martynas Kazlauskas („Kaip sodininkauti ekologiškai?“).

Šventės programą gražiai papildė floristė Miglė Plūkienė, VU Šiaulių akademijos STEAM centras, Šiaulių valstybinės kolegijos Verslo ir technologijų fakulteto, Šiaulių profesinio rengimo centro ir Joniškio žemės ūkio mokyklos atstovai.

Lietuvoje tarptautinė biologinės įvairovės diena minima nuo 2001 metų. Jos metu metu visuomenė yra kviečiama atkreipti dėmesį į biologinės įvairovės saugojimo svarbą, klimato ir žemdirbystės įtaką augalų įvairovei. Pasak dr. Martyno Kazlausko, prieš keletą dienų buvo minima kita susijusi su augalais diena – „Augalų žavadienis“. „Gegužė – žavėjimosi augalais mėnuo, todėl jais grožėkimės, jais domėkimės ir jais rūpinkimės“, – sako dr. M. Kazlauskas.

Į viršų