Laukiame vasaros, tikimės, kad viruso pavojus atslūgs ir galėsime vėl mėgautis kelionėmis. Pedagogų šeima Daiva ir Kęstutis pasakojo jau seniai pamėgę keliones kemperiu. Kol augo vaikai, tokiu būdu apvažiavo beveik visą Latviją, o dabar išdrąsėjo, su anūkais sukinėjasi Vokietijos keliais. Savo pomėgiu užkrėtė ir šeimos draugus, tai visai linksma kompanija susidaro. Šiai vasarai  numatė kuklesnę kelionę – atostogaus Latvijos pajūryje. Pasak Kęstučio, baugu per daug prisiplanuoti, kad netektų užsidarius karantine atostogas pratupėti.

Kemperio privalumas  – laisvė
Keliautoja J. N. Cijūnėlytė, viena iš beveik 10 metų veikiančio „Kemperių Klubo“  įkūrėjų,  teigia, kad didžiausias pliusas keliaujant kemperiu – laisvė.

„Keliaudamas kemperiu esi mobilus ir gali daug visko pamatyti. Tai patogu –  nereikia vargti su lagaminais,  gali pasiimti daug daiktų, nereikia rūpintis viešbučių rezervacija, o atsibodus  vienoje vietoje gali keliauti į kitą – niekas tavęs neįpareigoja likti ten, kur nenori. Jeigu beviešint vienoje šalyje pablogėja orai, tai sėdi į kemperį ir po poros dienų esi ten, kur šilta“, – keliautojos įspūdžiais dalijamasi pranešime spaudai.

Pasak jos, dauguma Europos šalių yra pasirengusios priimti kemperius, todėl atostogautojai gali džiaugtis puikiomis, jiems specialiai paruoštomis sustojimo vietomis: „Pavyzdžiui, Kroatijoje kempingai – tiesiog nuostabūs. Vos išlipus iš kemperio galiu pasiekti jūrą, džiaugtis gražiausiomis vietomis, ilsėtis tarp gėlių, palmių, pasistatyti staliuką, ten pusryčiauti, mėgautis gamta. Vokietija taip pat tobulai sutvarkyta, ten galima rasti begales aikštelių, skirtų kemperiams sustoti, pasipildyti, išpilti purviną vandenį už minimalų mokestį. Yra vietų, kur galima vaikščioti po kalnus, lankytis miestuose, nes juose yra daug nemokamų aikštelių su aptarnavimu.“

Daiva su Kęstučiu irgi įsitikino, kad keliaudami kemperiu jie gali džiaugtis visais  patogumais – dušu, tualetu, virtuve, patogia lova, dujiniu šildymu ir  aplankyti daug gražių vietų. Be to, keliaujant tokia transporto priemone daugiau laisvės, erdvės, kuria labiausiai džiaugiasi vaikai, mažiau kontaktų su pašaliniais asmenimis.  

Keliones planuojame iš anksto
Keliautojai pataria naudotis internetinėmis svetainėmis,  kurios labai gerai pritaikytos keliaujantiems kemperiu. Jose gali rasti ne tik Europos, bet ir viso pasaulio šalis, jų žemėlapius su koordinatėmis, vietas, kur galima stovėti, ir kiek tai kainuoja. Žmonės dalijasi aprašymais, nuotraukomis. Be to, galima sutaupyti pinigų, skirtų maistui, tačiau reikia apsirūpinti produktais. Daivos anūkai alergiški, todėl bet kuo nepamaitinsi. Kemperyje maistą ruošia pati. Šiek tiek vargo atsiperka, nes visi žvalūs, pavalgę to, kas kiekvienam tinka.

Kemperius nuomojančios bendrovės „Kertušas“ vadovas Marius Balandis teigia, kad neturintiems nuosavo kemperio ir planuojantiems jį nuomotis būsimai kelionei vasarą reikėtų apie tai pradėti svarstyti iš anksto, dabar jau turima nemažai rezervacijų.

Be to, jis pataria neapsigauti renkantis kemperio dydį. Keturių ar penkių vietų kemperiai, lyginant su septynių vietų kemperiais, iš išorės yra panašaus dydžio, tik jų vidaus išplanavimas skiriasi. O dar svarbiau atidžiai planuotis maršrutą, nes kai kas galvoja, kad toks keliavimo būdas lygus keliavimui su automobiliu. Jei norite ką nors pamatyti ir pailsėti, per dieną reikia nuvažiuoti ne daugiau kaip 500 km. Iš Lietuvos pasiekti Vokietiją ar Skandinaviją ypač patogu keltais, kurie per naktį padeda įveikti šimtus kilometrų.

Kęstutis su Daiva taip pat išbandė tokį keliavimo būdą ir nenusivylė. Klaipėdoje  persikėlė su keltu į Kylį. Keltu plaukti visai  linksma. Galima degintis denyje, pasižvalgyti, pakvėpuoti grynu oru, nereikia nerimauti dėl kemperio – jis stovi triume. Kelte skaniai papusryčiausi ar papietausi, veikia televizija. Sutaupai nemažai laiko ir nepavargsti. O Vokietijoje labai geri keliai,  be rūpesčių gali keliauti, ypač jei maršrutą esi susidėliojęs. Šiaurės Vokietija – galima sakyti, kemperių kraštas, be to,  iš jos ir kitos Europos šalys lengvai pasiekiamos.  Bilietus į keltą patogu nusipirkti internetu. Net su augintiniais galima keliauti.

Į viršų