Darbas sau daugeliui žmonių atrodo labai patraukli galimybė ne tik papildyti kišenės turinį, tačiau taip pat ir realizuoti save profesinėje sferoje. Žinoma, taip dirbantys patikslintų, kad tai reiškia ir ilgas darbo valandas, kurios tikrai neapsiriboja tik darbo dienomis, galiausiai, reiškia riziką bei stresą.

Visgi, privalumai dažniausiai atperka minusus, tad planuojantiems dirbti sau – pateiksime kelis patarimus, kuriais dalinasi jau 8-erius metus pagal individualios veiklos pažymą dirbanti Monika.

Išmokite planuoti laiką

Pradedantieji dirbti sau pirmiausia susiduria su laiko planavimo iššūkiu. Jeigu iki šiol visada dirbote biure – Jūsų darbo valandos ir dažnai net pertraukos buvo sustyguotos pagal vadovo įsakymą. O darbo sau metu – pats esate vadovas, tad reikia išmokti dėliotis laiką taip, kad pavyktų darbus atlikti produktyviai, o tuo pačiu ir liktų laiko poilsiui.

„Ne tik pačios pirmos dienos, tačiau ir patys pirmi mėnesiai atrodo sudėtingi, kadangi suderinti darbo ir laisvalaikio valandas yra sunku“, – pasakoja Monika. „Visgi, galiausiai „įvaldomas“ toks darbo pobūdis. Labai padeda įvairios mobilios programėlės“.

Tinkamas veiklos įteisinimas

Laisvai dirbantys specialistai taip pat turi legalizuoti savo veiklą. Pradėti nuo nuosavos įmonės daugeliui yra per drąsu, tad tikrai sveikintinas pasirinkimas yra veiklos legalizavimas. Lietuvoje siūlomas darbas pagal verslo liudijimą arba darbą su individualios veiklos pažyma. Tiek vienas, tiek kitas pasirinkimas turi savus privalumus bei minusus, kinta mokesčiai, net darbo laikas ir panašiai, tad verta pasitarti su VMI darbuotoju, kuris profesionaliai atsakys į klausimus ir padės pasirinkti Jums tinkamiausią verslo formą.

Monika akcentuoja, kad: „Svarbiausia įsilegalinti, kadangi kitu atveju ne tik rizikuojate baudomis, tačiau taip pat ir nekaupiate stažo, kuris reikalingas ne tik pensijai, tačiau ir ligos bei kitos išmokoms gauti“.

Klientų paieška gali būti ir be reklamos

Pradedantieji verslininkai taip pat dažniausiai pergyvena dėl klientų trūkumo, kadangi būtent jie padeda užsidirbti stabilią algą. Nėra vienos taisyklės, kuri gali padėti būti ramiu dėl klientų. Juk reikia teikti ne tik kokybiškas paslaugas, tačiau ir laiku, dažniausiai tikimasi patrauklios kainos, galiausiai, daugeliui svarbu gauti atgalinį ryšį, kai jo reikia, tai yra, pavyzdžiui, atlikti darbo korekcijas. Jeigu norite sėkmingai startuoti savo veikloje, tačiau neturite papildomų finansų reklamai – tuomet vienintelė išeitis yra kliento poreikių patenkinamas ir net pranokimas. Tuomet geriausia reklama bus iš lūpų į lūpas, o ir darbo visada turėsite.

Baimė – didžiausias priešas

Galiausiai reikia išdrįsti, kadangi daugelis nori dirbti sau, tačiau tik vienetai ima likimą į savo rankas ir tuo pačiu supranta, kad tinkamai pasirinkus priemones – rizika gali būti maža. „Siūlau nepamiršti, kad šiuo metu valstybė teikia įvairias subsidijas, kompensacijas, kurios gali padengti dalį arba net visą veiklos pradžios priemonių pirkimą. Svarbiausia yra domėtis“, – priduria Monika.

 

Į viršų