Nuotolinis darbas šiandien itin populiarus. Dirbdami tokiu būdu darbuotojai ne tik gali geriau apsisaugoti nuo pasaulyje siaučiančios pandemijos, bet neretai ir padidina savo darbo našumą. Kai kurios kompanijos jau atsisakė brangios biuro patalpų nuomos ir dabar dirba tik nuotoliniu būdu.

Apžvelgiame, kodėl įmonėms verta pasirinkti šią darbo formą bei svarbiausius jos privalumus ir trūkumus.

Trys pagrindiniai nuotolinio darbo privalumai:

Sutaupoma laiko ir pinigų

Kelionės į darbą ir iš jo dažnai reikalauja nemažai laiko, energijos ir pinigų, ypač jeigu jos vyksta piko metu. Be abejonės, tas valandas ir pinigus galima išleisti kur kas naudingiau.

Daugybė kompanijų šiandien leidžia savo darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu ir sutaupo pinigų už patalpų ir automobilių nuomą.

Tiesa, darbuotojams namuose gali padaugėti kitų išlaidų, tokių kaip sąskaitos už elektrą, šildymą, kompiuterinės įrangos naudojimą ir t.t. Draugiškas patarimas darbdaviams ir darbuotojams: raskite būdų dalintis išlaidas.

Didesnis produktyvumas

Nuotolinis darbas padeda darbuotojams išvengti nereikšmingų susitikimų, plepalų, telefoninių skambučių ir trukdymo iš bendradarbių. Jeigu namuose nėra, kas trikdytų darbą (mažų vaikų ar augintinių), darbo našumas gali smarkiai išaugti.

Dirbdami iš namų, darbuotojai paprastai gali dirbti lankstesnėmis valandomis, pritaikyti darbą prie biologinio ritmo ir energijos išteklių dienos eigoje. Tačiau kai kuriems žmonėms dirbant nuotoliniu būdu gali būti sunkiau atskirti asmeninį laiką nuo darbinio. Kad išvengtų šių problemų, darbdaviai gali organizuoti laiko valdymo kursus savo darbuotojams.

Dabar tai visiškai įprasta

COVID-19 pandemijos metu darbuotojai tikisi, kad jų kompanijos leis dirbti nuotoliniu būdu, ypač tais atvejais, kai darbuotojui nėra būtina sėdėti biure. Leidimas dirbti nuotoliniu būdu suteikia galimybę darbdaviui susitarti su darbuotoju dėl tokio darbo sąlygų.

Moderni ir darbuotojams palanki darbovietė šiandien yra ta, kuri suteikia tokio lankstumo. Prisitaikyti prie pakitusių sąlygų gebantiems darbdaviams kur kas lengviau pritraukti talentingų darbuotojų ar ieškoti jų neapsiribojant geografiniais limitais.

Kaip ir visi dalykai gyvenime, nuotolinis darbas taip pat turi ir savų minusų, tačiau jų galima išvengti ar netgi pakeisti į privalumus. Štai trys pagrindiniai nuotolinio darbo minusai ir kaip juos ištaisyti:

Komandinis darbas ir lyderystė susiduria su iššūkiais

Pereinant prie nuotolinio darbo, darbdaviui svarbu išmokti tinkamai komunikuoti internetinėje erdvėje ir vadovauti nuotoliniams susitikimams, o taip pat pasitelkti į pagalbą skirtingus internetinius įrankius, tokius kaip virtualios pokalbių programos.

Kai kuriems tradicinių pažiūrų darbdaviams šis perėjimas gali būti sudėtingas, tačiau verta prisiminti, kad verslas klesti tik tuomet, kai jis išmoksta prisitaikyti.

Vadovauti nuotoliniu būdu dirbančiai komandai taip pat gali būti kiek sudėtinga. Vadovas gali pajausti kontrolės trūkumą. Norėdami, kad jūsų komanda pasiektų geriausių rezultatų, sekite ne išdirbamą valandų skaičių, bet rezultatus, o į komandinės dvasios kūrimą pažvelkite kūrybiškai.

Vienatvės jausmas

Žmonės yra socialios būtybės, kurioms reikia bendravimo. Vienatvės jausmas yra pagrindinė depresijos ir sumažėjusio produktyvumo priežastis, todėl dirbant per atstumą labai svarbu, kad nei darbuotojas, nei vadovas nesijaustų izoliuoti.

Jeigu jums pradėjo trūkti gyvo bendravimo, rekomenduojame derinti darbą iš namų su darbu biure, bendrauti internetu per kamerą, nepamiršti telefoninių skambučių, prisiminti kolegų gimtadienius ir organizuoti virtualius susitikimus.

Darbo ir gyvenimo balanso praradimas

Kai kuriems žmonėms darbą iš namų gali trikdyti vaikai ir kiti namiškiai, augintiniai, hobiai, televizija ir papildomi pašaliniai dalykai, todėl labai svarbu turėti nuotolinio darbą vietą, atskirtą nuo jų.

Nuotolinis darbas taip pat gali sujaukti balansą tarp profesinio ir asmeninio gyvenimo. Tai ypač pavojinga darboholikams. Jeigu jūs nuolat dirbsite be jokių pertraukų, darbo produktyvumas laikui bėgant smarkiai sumažės.

Kitas pavojus yra kelių darbų darymas vienu metu. Jeigu bandysite vieną minutę kepti blynus vaikams, o kitą jau atrašinėti į dalykinius laiškus, jūsų dėmesys darbo užduotims greitai dings. Stenkitės darbo metu visą dėmesį skirti būtent jam, o po darbo visą laisvą laiką skirkite šeimai ar asmeniniams reikalams.

Į viršų