Sausio 13 d., trečiadienį, Lietuvoje bus minimas gražus jubiliejus – Laisvės gynėjų dienos 30-metis. Nors įprastų šventinių susibūrimų šiais metais visoje šalyje atsisakyta ir gyventojai raginami likti namuose, renginių organizatoriai tikina, kad laisvės gynėjai tikrai nebus užmiršti. „Laisvės skambutis“, „Neužmirštuolė“, „Autentiški liudijimai“, „Atmintis gyva, nes liudija“, pagarbos simbolinis bėgimas – tik dalis visuotinų iniciatyvų, prie kurių gyventojai kviečiami jungtis ir prisiminti tautiečius, anuomet parodžiusius tikrąjį lietuvių tautos ryžtą, pasiaukojimą ir drąsą. Laisvę švęs ir šiauliečiai – miestą puoš istorinės atminties vaizdų kompozicija, liepsnos atminimo laužai, vyks virtualios iniciatyvos ir liudijimų peržiūros. Apie tai praneša  Šiaulių kultūros centras.

Laisvės trisdešimtmetį šiemet švenčianti Lietuva ketina džiaugtis iškovota laisve namuose ir pasinerti į daugybę virtualių iniciatyvų. Akcija „Laisvės skambutis“ ragina paskambinti sausio 13-osios įvykiuose dalyvavusiems žmonėms bei jiems padėkoti už ryžtą ir drąsą, o skambučio nuotrauka ar video įrašu pasidalinti socialiniuose tinkluose.

„Autentiškų liudijimų“ pasakojimai gyventojų patogumui perkeliami į internetą, o akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ dalyviai kviečiami atminties žvakutes languose uždegti ne tik darbovietėse, bet ir savo namuose. Sporto bendruomenė kviečia jungtis prie visame pasaulyje vykdomo simbolinio bėgimo ir taip kovotojams padėkoti už laisvę.

Šiauliečiai kviečiami atsigręžti į sausio 13-osios įvykius ir peržiūrėti autentiškus šiauliečių darytus vaizdo įrašus, kuriuos galima rasti čia: https://bit.ly/2MA2VBq. Tai tikri pasakojimai, nukelsiantys į lemtingus 1991 m. sausio įvykius. Taip pat miestiečiai raginami atverti archyvus ir pačių darytais vaizdo įrašais ar nuotraukomis dalytis savo paskyrose ar Šiaulių kultūros centro socialinio tinklo „Facebook“ įrašo komentaruose su grotažyme „#30LaisvėsMetų“.

„Šiemet Šiauliuose Laisvės gynėjų trisdešimtmetį įprasmins kitoks nei įprastai minėjimas, virtualūs renginiai ir, žinoma, kiekvienas mūsų, mintimis nusikėlęs į prieš trisdešimt metų vykusius įvykius ir prisiminęs bei pagerbęs tautiečius, savo paaukotomis gyvybėmis prisidėjusius prie visų lietuvių likimą nulėmusios istorinės pergalės“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė.

Šiauliuose Laisvės gynėjų dienai paminėti, be virtualių iniciatyvų, planuojama sausio 11–17 d. skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės įrengti Šiaulių miesto 1991 m. sausio 13-osios istorinę atmintį atspindinčių vaizdų kompoziciją. Joje bus demonstruojamos archyvinės Šiaulių „Aušros“ muziejaus fotografijos, kuriose rodomas Šiaulių miestas ir tos dienos įvykiai jame. Tai – tikrąją to laikotarpio realybę atspindintys, lietuvių drąsą ir vienybę parodantys vaizdai, kuriuos pamatę šiauliečiai ne tik prisimins, bet ir pajus emocinį ryšį su to meto įvykiais.

Skvere meninę kompoziciją papildys atminimo laužai – taip tradiciškai pagerbiamas žuvusiųjų atminimas. Garbės sargyboje prie laužų budės Lietuvos šaulių sąjungos Gen. Povilo Plechavičiaus šaulių 6-osios rinktinės jaunieji šauliai, Lietuvos skautijos Šiaulių skautų tunto nariai.

Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – renginiai Šiauliuose
Sausio 11–17 d. Meninė kompozicija, skirta Laisvės gynėjų dienos 30-mečiui.

Kompozicijoje eksponuojamos 1991 m. sausio 13-osios Šiaulių istorinę atmintį liudijančios fotografijos, degs atminties laužai. Prie laužų budės Lietuvos šaulių sąjungos Gen. Povilo Plechavičiaus šaulių 6-osios rinktinės jaunieji šauliai, Lietuvos skautijos Šiaulių skautų tunto nariai. Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės, Vasario 16-osios g. 62.

Nuo sausio 11 d. Virtualus uždavinynas „Istorijos seklys: Sausio 13-osios reliktai“. Daugiau informacijos Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje ir interneto svetainėje www.savb.lt

Sausio 13 d. 14 val. Interaktyvi „Kahoot“ viktorina „Mes už laisvę“. Daugiau informacijos Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.smsvb.lt arba tel. (8 41) 51 90 68

Sausio 13 d. 11 val. Virtualus renginys „Prieš tris dešimtmečius. Sausio įvykiai“. Daugiau informacijos Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.smsvb.lt arba tel. (8 41) 52 49 97.

Sausio 4–22 d.
Literatūrinė paroda „Tas saldus žodis – laisvė“ Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.smsvb.lt

Sausio 4 d.–vasario 2 d. Spaudinių paroda „Laisvės šviesą saugokim širdimi...“ Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.smsvb.lt

Nuo sausio 13 d. Virtuali paroda „Transliacija (ne)nutraukiama!“ Daugiau informacijos Šiaulių „Aušros“ muziejaus interneto svetainėje (https://www.ausrosmuziejus.lt/virtualiosios-parodos/) ir Fotografijos muziejaus interneto svetainėje (https://fotomuziejus.lt/pamatyk/virtualios-parodos/)

Į viršų