Domeno pasirinkimas – vienas iš esminių interneto svetainės kūrimo etapų. Pakankamai dažnai jis būna sudėtingesnis nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Patogus, aktualus ir reprezentatyvus domeno vardas viena iš geriausių verslo vizitinių kotelių. Nemaža dalis įmonių ir privačių asmenų, besiorientuojančių į Lietuvos rinką, vis dar nežino, kad galima registruoti domeną su lietuviškais rašmenimis. Visgi įdomu, ar išties verta rinktis šį variantą?

Lietuvių rašymo įpročiai

Renkantis domeną labai svarbu įvertinti ne tik savo poreikius, bet ir interneto naudotojų įpročius, šiuo atveju – rašymo. Ne naujiena, jog didelė dalis lietuvių vesdami raktinius žodžius į naršyklę „švepluoja“. Be to, kai kurių telefonuose iš viso nėra lietuviško raidyno. Todėl, siekiant geresnių paieškos rezultatų, įprasta rinktis domeno vardą be lietuviškų raidžių. Vis dėlto šalyje yra nemažai ir tokių interneto naudotojų, kurie nemėgsta darkyti kalbos, todėl naršydami visuomet rašo taisyklingai.

Mobiliųjų įrenginių specifika

Išmaniųjų telefonų populiarumas šiais laikais yra milžiniškas ir jis nuolat auga. Kaip jau buvo užsiminta prieš tai, ne visi mobilieji įrenginiai turi lietuviškus raidynus. Todėl jų naudotojai tiesiog negali „nešvepluoti“. Visgi yra ir kita medalio pusė. Didelė dalis šalies gyventojų naudoja išmaniuosius telefonus, kuriuose yra lietuviškas raidynas. Todėl tikimybė, kad paieškos naršyklėje metu jie „nešvepluos“, kur kas didesnė. Be to, ji dar labiau išauga, jei naudojama automatinė žodžių koregavimo funkcija.

Prekių ženklo išskirtinumas

Patrauklus prekių ženklas – viena iš sudedamųjų sėkmingo verslo dalių. Lietuviškos raidės suteikia domenui daugiau išskirtinumo. Jais besidomintiems patariama kreiptis į patyrusius ir ilgametę patirtį turinčius savo srities specialistus. Platus paslaugų spektras, išsamios konsultacijos ir individualius poreikius atitinkantys sprendimai – tai, ką gali pasiūlyti patikima hostingo įmonė. Jeigu ieškote būtent to, „Interneto vizija“ domenai – dėmesio vertas pasirinkimas.

Tikslinės auditorijos suvokimas

Pasitaiko atvejų, kai verslo atstovai, planuojantys dirbti su užsienio rinka, renkasi „šveplus“ lietuviškus domenų vardus. Jie nenaudoja lietuviškų rašmenų, nes mano, kad taip praras dalį potencialių interneto svetainės lankytojų. Visgi pakankamai naivu manyti, kad užsieniečiai geriau supras „šveplą“ žodį. Taigi vėl galima grįžti prie to, kad renkantis domeno vardą ypač svarbu suvokti savo tikslinę auditoriją. Orientuojantis į tarptautinę rinką, įprastai rekomenduojama rinktis anglišką svetainės pavadinimą.

Galimybė registruoti skirtingus domenų vardus

Apsispręsti, kurį domeno vardą registruoti – su lietuviškomis raidėmis ar be jų – gali būti nelengva. Todėl geriausia rinktis abu šiuos variantus. Užregistravus tik vieną domeną, atsiranda rizika prarasti nemažai interneto svetainės lankytojų. Be to, konkurentai gali užregistruoti kitą domeną arba kažkas – tiesiog jį nusipirkti ir bandyti parduoti brangiau.

Planuojate registruoti lietuvišką domeną, tačiau nežinote, kokį jo vardą pasirinkti? Tuomet pasirūpinkite, kad vėliau nekiltų nenumatytų sunkumų – užregistruokite tiek „šveplą“, tiek lietuviškus rašmenis turintį domeną. Tuomet galėsite jaustis kur kas užtikrinčiau.

Į viršų