Šiais metais mūsų šalyje jau įsitikinta, kad duomenys privalo būti saugomi apgalvojant net neįprastus grėsmių scenarijus. Vis dėlto patiems svarstyti, kokia rizika gali kilti fizinei įrangai bei duomenims, tikrai nebūtina. Duomenų centrai gali būti jau įvertinti sertifikatais, kuriuos suteikia nepriklausoma įstaiga „Uptime Institute“. Jų ekspertai jau kelis dešimtmečius plėtoja griežtą klasifikavimo sistemą „Tier“. Kuo skiriasi sertifikatai ir ką jie pasako apie duomenų centro saugumą?

Trumpai apie „Uptime Institute“

„Uptime Institute“ įkurta dar 1987 metais, tačiau jos tikslas liko nepakitęs. Kaip ir pradžioje, šiandien instituto ekspertai siekia pritaikyti ilgametę patirtį tam, kad padėtų duomenų centrams užtikrinti aukščiausius saugumo rodiklius. Pirmiausia veikusi JAV, dabar „Uptime Institute“ pripažįstama pasauliniu mastu. „Tier“ sistema naudojamasi daugiau nei 100 šalių.

Šiandien klasifikacijos sistemą sudaro 4 etapai. Etapais juos galime vadinti todėl, kad siekiant pelnyti, pavyzdžiui, „Tier III“ pakopos sertifikatą, būtina prieš tai pelnyti ir „Tier I“, „Tier II“ sertifikatus. Taigi, kuo ypatingas duomenų centras, turintis kelis specifinius „Tier“ sertifikatus?

„Tier I“

Duomenų centre, turinčiame tokį sertifikatą, informacija gali jaustis saugesnė nei standartiniame biure. Čia jai saugoti įrengtos atskiros patalpos. Be to, duomenų prieinamumas užtikrinamas nepertraukiamu elektros bei interneto ryšiu, taigi, išvengiant rizikos dėl įvairių trumpų ryšio sutrikimų (pavyzdžiui, elektros srauto svyravimų). Tokiu tikslu įrengiamas ir elektros generatorius. Dar vienas privalumas – efektyvi aušinimo sistema, kuri, kitaip nei laikant fizinę įrangą biure, nenustoja veikti žmonėms išėjus namo.

„Tier II“

Toks sertifikatas parodo, kad duomenų centre funkcijų nepertraukiamumu rūpinamasi papildomai. „Tier II“ sertifikatas suteikiamas tik tuo atveju, jei patalpose įrengti pertekliniai (dubliavimui skirti) komponentai: aušinimo ir energijos tiekimo įranga, siurbliai, UPS moduliai, generatoriai. Jie kaipmat pradėtų veikti tuo atveju, jei įvyktų ne tiesiog trumpasis jungimas, o rimtesni įrangos gedimai.

„Tier III“

Juo įvertinami tokie duomenų centrai, kurie gali užtikrinti sklandų darbą net tuo atveju, jei reikia pakeisti sugedusį įrangos komponentą ar atlikti kitokius priežiūros darbus. Siekiant tokio tikslo, prie kiekvieno papildomo kritinio komponento pridedami papildomi komunikacijų bei aušinimo sprendimai. Taigi, kiekvienas komponentas gali būti saugiai išjungtas, nes jo darbą iškart tęs kitas, jį dubliuojantis.

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad su „Tier III“ susijusios dar 2 atskiros vertinimo programos: „Design“ ir „Facility“. Pelnomos papildomai, jos įrodo, kad duomenų centras pastatytas „pastato pastate“ principu, be to, atitinka itin aukštus priešgaisrinės saugos reikalavimus. Toks statinys, taigi, ir jame esanti įranga, gali atlaikyti įvairių stichijų ir nelaimingų atsitikimų keliamą grėsmę.

„Tier IV“

Šis sertifikatas parodo, kad net individualūs energijos tiekimo ar įrangos trikdžiai neturi jokios įtakos IT procesams. Kitaip tariant, gedimai visos įrangos funkcionalumui nekelia grėsmės.

Ką tai reiškia klientams?

Duomenų centrais dažnai naudojasi specifinių, individualių IT poreikių turintys verslo projektai. Tai – bankai, kitokias finansines paslaugas teikiančios bendrovės, startuoliai, taip pat – medicinos įstaigos, didžiulės el. komercijos platformos. Visgi net ir mažesniems verslams svarbu, kad paslaugos būtų pasiekiamos nuolat – nepriklausomai nei nuo savaitės, metų ar paros meto, nei nuo kitokių vidinių ar išorinių aplinkybių. Ekspertų vykdomas sertifikavimas tiesiog įrodo, kad duomenų centrai gali be vargo įveikti skirtingo pobūdžio iššūkius, tad duomenys bus ne tik patogiai prieinami, bet ir visapusiškai, kiek tai gali priklausyti nuo DC, saugūs.

Vis dėlto nereikėtų manyti, kad geriausias yra aukščiausio lygio sertifikatas. Kartais gali užtekti ir žemos pakopos – pavyzdžiui, jei verslo poreikiai nedideli, planuojama naudotis informacinės svetainės priegloba (hostingu). Taigi, derėtų kritiškai įvertinti poreikius ir galimybes, ir jais vadovaujantis rinktis tiek patį duomenų centrą, tiek paslaugų planus. Žinoma, aukštus reikalavimus atitinkantis ar aktyviai kitam sertifikatui besiruošiantis DC turi išskirtinį pranašumą: jis rodo, kad rimtai vertina bet kokio masto užsakymus ir yra pasiruošęs tiek kasdieniams, tiek nenuspėjamiems savo ir klientų iššūkiams.

 

Į viršų