Pastebima, kad rugsėjį, kai vaikai po vasaros pailsėję vėl renkasi į mokyklas, jie būna primiršę saugaus elgesio gatvėje taisykles, praradę įgūdžius. Tai ypač būdinga mažiesiems. Šiaulių apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) specialistai pradėjo susitikimus su moksleiviais, per kuriuos primena jiems kaip saugiai elgtis gatvėje.

,,Vaikų teisė jaustis gatvėje saugiems – viena svarbiausių, o mūsų, suaugusiųjų ir specialistų, dirbančių su vaikais pareiga jiems padėti, pamokyti, priminti saugaus eismo taisykles, kad vaikų kelias iš namų į mokyklą, būrelius ir atgal namo būtų saugus“, – sako Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus teisininkas Aidas Steponaitis.

Pamokas, skirtas prisiminti saugaus elgesio gatvėje taisykles, VTAS atstovas A. Steponaitis pradėjo Šiaulių S. Sondeckio menų gimnazijoje. Čia mokosi gabūs menams vaikai nuo pirmos iki dvyliktos klasės. Pradinukai VTAS specialistą sutiko pasiruošę, noriai pasakojo, koks jų kelias iki mokyklos rytą ir atgal namo.

Vaikams buvo priminta, kad būtina gatvę pereiti tik perėjose, laukiant žalio šviesoforo signalo, nestovėti per arti kelkraščio, nesistumdyti, nebėgti. Kaip reikia saugiai elgtis gatvėje, A. Steponaitis vaikams rodė per multimediją ir improvizuotoje gatvėje: vaikai patys ,,važiavo“ žaislinėmis mašinėlėmis ir ,,vedė“ pėsčiuosius.

Vaikams didelį įspūdį paliko parodytos avarinės situacijos, kai aiškiai matyti pėsčiųjų klaidos, viena didžiausių klaidų – staiga išeiti į perėją neįsitikinus, ar saugu. Su vaikais kalbėta ir apie tai, kaip saugiai važiuoti automobilyje – jeigu vaikas yra žemesnis, nei metro 35 centimetrų ūgio, jis privalo sėdėti kėdutėje, kad saugos diržas būtų prisegtas. Saugiausia vaikui yra sėdėti ant galinės sėdynės.

,,Aš visada iš namų išeinu kiek anksčiau, kad nereikėtų skubėti, kad turėčiau laiko susikaupti gatvėje ir pastebėčiau šviesoforo signalus bei mašinas ir jausčiausi saugus“, –  sakė vienas pradinukas.

,,Nors važiuojant automobiliu labai norisi sėdėti priekyje, tačiau žinau, kad esu dar maža ir mano vieta mašinoje yra ant galinės sėdynės. Taip mama ir tėtis mane saugo, nes mane myli“, – sakė antrokė.

,,Vaikų, pareiga būti drausmingais eismo dalyviais, mes turime saugoti save ir vieni kitus, nežaisti gatvėje, nekalbėti mobiliuoju telefonu einant judriomis miesto vietomis, nesiklausyti ausinuko, nes tai nesaugu“, – pamokas gerai išmoko ir ketvirtokė.

Vaikams priminta ir apie atšvaitų svarbą, kaip jais naudotis, nes rudens dienos sparčiai trumpėja ir tuoj rytai ir vakarai bus tamsoki, tai atšvaitai būtini.

,,Man džiugu, kad VTAS, mokytojų bei tėvų darbas nenueina veltui – vaikai žino, kad rūpinamės jų teise būti saugiems ir gerai išmano eismo taisykles. Mūsų visų siekiamybė, kad nebūtų nei vieno eismo įvykio, kur nukenčia žmonės“, – pamokas reziumavo A. Steponaitis.

Šiomis saugaus eismo pamokomis pasitinkama ir Europos saugaus eismo diena.

Į viršų