Kiekvienas iš mūsų kartais susiduria su problema – kokį filmą ar serialą žiūrėti? Nėra nieko geriau, kai pavyksta išsirinkti tai, kas nuo pirmų minučių įtraukia ir intriguoja taip, kad nesinori atitraukti akių nuo ekrano. Tačiau dabartiniame pasaulyje, kai turinio sukuriama daugiau, nei jo galima peržiūrėti, išrankūs žiūrovai pasimeta įvairovėje. Informacijos paieška internete ar komentarų skaitymas kartais dar labiau klaidina nei duoda rezultatų, tad kodėl nepasikliovus kino apžvalgininkų rekomendacijomis?

Populiariausi būdai – anonsai ir garsiausios svetainės
Yra sakoma, kad gera pradžia – pusė darbo. Ši taisyklė galioja ir renkantis filmą ar naują serialą. Išsirinkti patinkantį turinį darosi vis sunkiau, tad nuo ko pradėti?

Vienas iš populiariausių būdų, kaip rasti įtraukiantį filmą ar serialą, yra žiūrėti jų anonsus. Tačiau reikia turėti omenyje, kad jie kuriami taip, kad pritrauktų žiūrovą. Tai reiškia, kad peržiūrėję anonsą jūs būsite matę labiausiai intriguojančias filmo vietas, įspūdingiausius specialiuosius efektus, todėl net jei iš pirmo žvilgsnio anonsas jus sužavėjo, tai dar nereiškia, kad pats turinys jums paliks neišdildomą įspūdį.

Kitas dažnai pasitaikantis būdas, kuriuo žmonės remiasi rinkdamiesi filmus ar serialus, yra reitingai, kuriuos galima rasti tokiose populiariose svetainėse, kaip „IMDB“ bei „Rotten Tomatoes“. Šios dvi platformos skiriasi savo turinio vertinimo pobūdžiu. „IMDB“ interneto svetainėje turinį vertinti gali bet kas – tai reiškia, kad kiekvienas vartotojas gali atiduoti savo balsą už jam patikusį kūrinį ir įvertinti jį dešimties balų skalėje. Tuo tarpu „Rotten Tomatoes“ turinį vertina profesionalūs filmų apžvalgininkai, tačiau jų filmų vertinimo sistema susiduria su didžiuliu iššūkiu – jei kūrinys nesusilaukė didelio kritikų dėmesio, jo apžvalgos ten nerasite.

Dažniausiai toks naujo turinio paieškos būdas efektyvus tik tuomet, kai į filmų reitingų platformas ateinate jau žinodami, ko ieškote, nes kitu atveju tiesiog klaidžiosite pasiūlymų gausybėje.

Verta pasidomėti Lietuvos ekspertų patarimais
Nors internete apstu įvairiausio pobūdžio patarimų, tačiau kokybiškos informacijos lietuvių kalba vis dar mažokai. Tad kur jos ieškoti? Pavyzdžiui, populiariausia Lietuvoje kino apžvalgų svetainė „Kinfo.lt“ kartu su „Samsung“  pristatė naują turinio rekomendacijų platformą „Ziurek.tv“. Joje ilgametę patirtį turintys filmų ir serialų apžvalgininkai pateikia savo pasiūlymus, kurie padės atrasti naują kino pasaulį.

Svetainėje esančios rekomendacijos – glaustos, todėl galima nesibaiminti dėl to, kad perskaitę jas jau žinosite visą filmo ar serialo siužetą. Patogi „Ziurek.tv“ paieška leidžia rinktis, kurios iš šių interneto televizijos platformų turinio rekomendacijas norite matyti: „HBO“, „Amazon Prime Video“, „Apple TV“, „Go3“, „Netflix“. Be to, šių transliuotojų turinį vos kelių mygtukų paspaudimu galima rasti kai kurių gamintojų išmaniuosiuose televizoriuose. Tarkime, „Samsung QLED“ televizoriuose esanti „Smart Hub“ programa visą vartotojo mėgstamą turinį sutelkia vienoje vietoje. Taip kiekvieną kartą nereikės platformose iš naujo ieškoti savo mėgstamo serialo.

Kodėl visgi verta pasidomėti kino kritikų patarimais? Jie turinį vertina remdamiesi kur kas gilesniais kriterijais nei tai daro paprasti žiūrovai, todėl jų rekomendacijos gali išties nustebinti. Pirmiausia, apžvelgdami filmus, apžvalgininkai didelį dėmesį skiria režisūrai – kiekviena filmo detalė ir kadras būna apgalvotas tam, kad priverstų žiūrovą įsijausti.

Svarbus aspektas, kuris nepraslysta kritikams pro akis yra kinematografija. Nors dažnas žiūrovas tam neskiria didelio dėmesio, tačiau akyla kritiko akis pastebi kiekvieną kinematografinę detalę: kameros darbą, apšvietimą. Tinkamai parinktos kinematografinės detalės gali kadrui suteikti gilesnių emocijų, išgyvenimų.

Kiekvieno filmo ar serialo dėmesio centre visuomet yra aktoriai. Patyrę kritikai į jų darbą žvelgia per veikėjo perspektyvą: įvertina ar aktorius išlaikė gerą vaidybos kokybę, ar išpildė lūkesčius, keliamus jo kuriamam vaidmeniui.

Į viršų