Garsūs Lietuvos žmonės, tokie kaip žurnalistas, laidų ir renginių vedėjas Rimas Šapauskas ar  keliautojai, žurnalistai, prodiuseriai Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius ateina į jūsų kiemą pasikalbėti, pabendrauti, padiskutuoti apie humorą, keliones ir kitus svarbius gyvenimo dalykus. Fantastika? Ne, šiuos susitikimus realybe pavertė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos projektas „Kiemai“. Pirmieji renginiai įvyks jau liepą.

Skatina pažinti miestą
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka renginių ciklą „Kiemai“ organizuoja jau antrus metus. Pernai keturių renginių ciklas susilaukė didelio šiauliečių dėmesio, į daugiabučių kiemuose vykusius susitikimus su žinomais kultūros ir visuomenės veikėjais pritraukė per tūkstantį žiūrovų, o bibliotekai už geriausią 2019 metų kultūrinės edukacijos projektą Šiauliuose įteikta Šiaulių miesto savivaldybės premija.

Projektas „Kultūra ant slenksčio: kultūrinė kiemų intervencija (Kiemai)“ bendram kūrybiniam procesui sujungia miesto kultūros, verslo, jaunimo organizacijas, daugiabučių namų bendruomenes, skatina miesto kultūrinę sinergiją, didina kultūros renginių, edukacijų prieinamumą miesto gyventojams. Paprasčiau šnekant, į renginius įtraukia ir tuos asmenis, kurie iki bibliotekos neateitų.

O tuos, kurie susidomi, suvilioja atrasti mieste sau naujas erdves, tarkim Zokniuose ar pietiniame.

2020 metų vasarą projektas į Šiaulių daugiabučių kiemus grįžta su dar daugiau idėjų ir pramogų  – nauji diskusijų dalyviai, naujos pokalbių temos ir naujos vietos. Pristatydami renginių programą  Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos informacijos specialistas Tomas Pauliuščenka, renginių organizatorė Roberta Stonkutė, rinkodaros specialistė Justina Grigienė džiaugėsi, kad idėja mieste prigijo, nors finansavimas nedidelis, bet programa įvairi, joje sutiko dalyvauti įdomios asmenybės. Simboliška ir tai, kad pirmasis renginys įvyks Gardino g. 7 namo kieme. Jo vaizdas jau antrus metus puošia visą „Kiemų“ reklaminę medžiagą (nuotraukos autorius – fotomenininkas A. Musneckis, 1974 m.).

Organizatoriai tikisi,  kad „Kiemai|“ taps miestą reprezentuojančiu renginiu. Juk liepos 6-ąją kiemuose jau žmonės giedojo himną. Roberta džiaugėsi aktyviu bendrijų pirmininkų palaikymu. Pasirodo, daug jaunų žmonių vadovauja bendrijoms. Renginio populiarumas net sukėlė konkurenciją, kieno kiemas bus pasirinktas. Jauni projekto organizatoriai rado įdomių partnerių veiklai reklamuoti: apie susitikimus Šiauliuose bus skelbiama traukiniuose, taksi ir net išvežiojant picas.

Susitikimų vasara
Linksmai apie rimtus dalykus bus šnekama liepos 23 d. 17.30 val. Gardino g. 7. Dviejų humoristų, televizijos laidų bei renginių vedėjų – vertėjo Pauliaus Ambrazevičiaus ir žurnalisto Rimo Šapausko pokalbis „Humoras, kaip (iš)gyvenimo forma“ turėtų sudominti tuos, kas užaugo su „Radiošou“, „Be tabu“ ir panašiomis aštraus, brutalaus  humoro laidomis.
„Švenčiame Lietuvos laisvės trisdešimtmetį, aptarsime, kokios humoro formos teikė stiprybės. Aktualizuosime nepriklausomybės siekį, siedami, kaip humoras prasidėjo, kaip keitėsi“, – žada Roberta Stonkutė.

Liepos 30 d. – moteriškas pašnekesys Ginkūnuose, Žeimių g. 8 A. „Moterys ir kitos stebuklingos būtybės“ – tokia aktorės Inetos Stasiulytės ir rašytojos Jurgos Tumasonytės pokalbio tema.

Rugpjūčio 7 d. susitiksime V. Grinkevičiaus g. 18 kieme: gamtos fotografo Mariaus Čepulio ir žurnalisto, keliautojo Liudo Dapkaus pašnekesys pavadintas „Milžinų batai“. Milžinų batai – tai galimybė peržengti slenksčius ir kelionių patirtį perduoti mums. Gal ir klausytojai galės stebuklinguosius milžinų batus pasimatuoti, nes kelionių aistra tikrai bus užkrėsti. Pasak Robertos, milžino žingsnį mes galim žengti ir skaitydami jų knygas.

Apibendrinamasis renginys įvyks rugpjūčio 18 d. Talšos g. 4. Jaukus kiemas centre – pats tas pasaulio trupiniams surinkti kartu su keliautojais, žurnalistais, prodiuseriais Martynu Starkumi ir Vytaru Radzevičiumi.

Verta priminti, kad visus susitikimus lydės muzika, turėsime galimybių išvysti, išgirsti savo ar gretimo kiemo muzikines grupes. Nuo 17 val. besirenkančius į renginius sveikins grupė „The Phonic Strings“, Elzė Urbietytė. Baigiamajame susitikime muzikuos grupė „Kieno Mishke Kankorezhiai“.

Ekskursija „Kiemas, kur gimė Pietinis“
Šio ketvirtadienio vakarą 17.30 val. vyks nemokama ekskursija „Kiemas, kur gimė Pietinis“. Jos  metu gidas Saulius Stasiūnas atskleis, kur prasidėjo Šiauliai, kaip formavosi Pietinis rajonas ir jo mitai. Ne veltui manoma, kad „Kiemų“ idėjai atsirasti padėjo R. Kmitos „Pietinia kronikas“. Ekskursijų vadovas Saulius teigė, kad kiekvienas kiemas turi savo kultūrą: kiemo tradicijos, kiemo žaidimai, kiemų karai. Laikas pažinti, kas juose vyksta. Pietinis – sąvoka, kuri kartais konkuruoja su pavadinimu Šiauliai. Mūsų miesto Pietinio kai kurie kiemai jau virsta senamiesčiu, nes daugeliui pastatų 50 ir daugiau metų. Tai ne tik kiemo istorija, tai mūsų gyvenimo istorija. Ekskursijoje prasidės prie „Tomo“ kavinės, keliausim nuo Aukštabalio iki Statybininkų gatvės, ieškodami ypatingų ženklų, prisimindami, kaip tas rajonas kūrėsi, stebėdami, koks gyvenimas jame vyksta.

2020 07 15 1

Autorės nuotr.

 

 

Į viršų