Pramogų gryname ore sezonas įgauna pagreitį, todėl galbūt susiduriate su dilema: o gal nusipirkti batutą? Ši pramoga pasižymi aibe privalumų, tačiau nepaprastai svarbu, kad būtų saugi. Saugumą užtikrina teisingai pasirinktas batutas ir protingas juo naudojimasis. Verta investuoti į produktą, pasižymintį geromis techninės specifikacijos charakteristikomis bei saugumo sertifikatais. Kaip išsirinkti tokį batutą ir į ką būtina atkreipti dėmesį? Žmonės ne taip dažnai perka batutus, kad galėtų gerai išmanyti visas šių daiktų subtilybes, todėl Varlė.lt specialistai parengė patarimus, kurie padės protingai išsirinkti saugų ir kokybišką batutą.

Pagrindiniai batuto pasirinkimo aspektai

2005281

Maksimali apkrova

Varlė.lt specialistų teigimu, tai vienas svarbiausių parametrų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį perkant batutą. Maksimali batuto apkrova labiausiai priklauso nuo panaudotų medžiagų kokybės ir pritaikytos konstrukcijos. Renkantis konkretų batuto modelį būtina atkreipti dėmesį į asmenų, kurie šokinės vienu metu, skaičių. Kai batutu naudosis tik vaikai, maksimalios apkrovos svorio limitas iki 100 yra pakankamas, tačiau jei su vaiku šokinės ir suaugusieji, rinkitės batutą su didesne (150 kg) maksimalia apkrova. Didesnė leidžiama maksimali batuto apkrova užtikrina didesnę kelių asmenų judėjimo ant batuto laisvę.

Batuto skersmuo

Batuto skersmenį rinkitės atsižvelgdami į disponuojamo sodo, kiemo ar kitos erdvės, kurioje planuojate įrengti batutą paviršiaus dydį. Šiuo atveju omenyje reikia taip pat turėti asmenų, kurie naudosis batutu vienu metu, skaičių. Taisyklė čia labai paprasta – kuo didesnis skersmuo, tuo didesnis naudojimosi patogumas.

Batutu, kuriuo skersmuo yra 180 cm ir 270 cm, rekomenduojama naudotis 1, daugiausiai 2 žmonėms. Bututas, pasižymintis 305 cm, 330 cm ar 380 cm skersmeniu saugiai naudotis gali iki 3 asmenų vienu metu, o ant 430 cm skersmens batuto linksmintis gali iki 5 žmonių. Pasak Varlė.lt specialistų, šie skaičiai yra rekomendacinio pobūdžio, nes svarbiausia yra neviršyti leistinos maksimalios apkrovos ir nepažeisti saugaus naudojimosi taisyklių.

Apsaugos tinklas: išorinis ar vidinis?

Atsižvelgiant į saugumą, didžioji dalis batutų standartiškai yra aprūpinti apsaugos tinklais. Pagal montavimą skiriami vidinis ir išorinis tinklai, kurie vienodai gerai apsaugo nuo iškritimo iš batuto šokinėjimo metu. Apsaugos tinklas padeda išvengti nelaimingų atsitikimų. Batutai su išoriniu tinklu (įrengtu išilgai išorinio krašto) padidina saugumą ir neleidžia batuto naudotojui iš jo iškristi. Batutai su vidiniu tinklu pasižymi papildomu privalumu – atskiria šokinėtoją nuo rėmo, kad jis negalėtų į jį atsitrenkti, o jo pėda neatsidurtų tarp spyruoklių.

2005282

Į kokius konstrukcijos elementus atkreipti dėmesį?

Pagrindas

Batuto pagrindas turi būti solidus ir užtikrinti visos konstrukcijos stabilumą. Svarbiausias čia elementas – kojelės, kurios negali būti kreivos.

Rėmas

Tai batuto griaučiai. Atkreipkite dėmesį į rėmo storį ir medžiagą, iš kurios jis pagamintas. Profilių storis labai svarbus, nes jei jie per ploni – gali lengvai deformuotis ar net sulūžti. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į apsaugos mechanizmus, kurie turėtų saugoti naudotoją nuo netyčinio susidūrimo su konstrukcijos elementais. Rekomenduojama, kad rėmas būtų plieninis ir ne mažesnio nei 2 mm storio, o rėmo vamzdžių skersmuo – kuo jis didesnis, tuo geriau (rekomenduojama kad jis būtų nuo 42 mm).

Tinklas

Tinklas turėtų būti patvarus ir patikimas. Svarbiausias čia dalykas – tinklo prie batuto tvirtinimo būdas. Jis turi užtikrinti patikimą sujungimą su rėmu. Apsaugos tinklas turėtų būti pakankamai aukštas, kad būtų užtikrinta apsauga nuo iškritimo.

Spyruoklės

Spyruoklės turi būti patikimos ir masyvios. Papildoma apsauga yra spyruoklių apdangalas. Jis ypač svarbus kalbant apie batutus su išoriniu tinklu. Spyruoklių apsaugos-apdangalo dėka pėda neatsidurs tarp spyruoklių. Šios apsaugos turėtų būti pagamintos iš tvirtos ir vandeniui atsparios medžiagos.

Kopėčios

Jos apsaugo nuo traumų lipant į batutą ir svarbiausia – palengvina nulipimą. Kopėčių dėka naudotis batutu paprasčiau, ypač mažiausiems šokinėtojams.

Bendras batuto svoris

Rekomenduojama, kad bendras svoris būtų pakankami didelis, kadangi jis liudija apie batuto kojelių ir rėmo storį.

Šokinėjimo kilimėlis

Turėtų būti pagamintas iš originalios „PP mesh“ medžiagos, kuri yra atspari korozijai ir išoriniams veiksmams.

Spyruoklių apdangalas

Minkštas, pagamintas iš PVC medžiagos, (o ne plonos plėvelės, kurią lengvai gali pažeisti saulės spinduliai ar šokinėtojai) apdangalas, apsaugantis nuo pateikimo ant batuto spyruoklių.

Kokybiško batuto pasirinkimas ir pagrindinių saugumo taisyklių paisymas užtikrins vaikams ir suaugusiems nuostabią pramogą.

 

REKLAMA

Į viršų