Pusryčiavimas – viena iš sveiko ir energingo gyvenimo taisyklių, kurios būtina laikytis norint visą dieną jaustis gerai. Visaverčiai ir kokybiški pusryčiai nulemia visos dienos darbingumą, energingumą, gerą nuotaiką, puikią savijautą. Vis dėlto tai nėra pagrindiniai pusryčių privalumai.

Mitybos specialistai ir netgi Pasaulio sveikatos organizacija nuolat primena, kad pusryčiavimas – būtinas, nes:

  • Tai pirmas dienos valgis, nuo kurio prasideda visas dienos režimas. Labai gerai, jeigu pusryčių metu žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų. Paprastai valgantys tris kartus per dieną (pusryčius, pietus ir vakarienę) su rytiniu maistu turi gauti 30 proc. dienos energinės vertės, o valgantys keturis kartus per dieną – 25 proc. energinės dienos vertės.
  • Tai – protinės ir fizinės energijos šaltinis. Tinkamai papusryčiavus, dieną žymiai rečiau jaučiamas saldumynų, greitųjų užkandžių ir gazuotų gėrimų alkis. Be to, sveiki pusryčiai formuoja sveikesnio maisto poreikį ir pasirinkimą, todėl per dieną suvalgoma daugiau vaisių ir daržovių. Toks pasirinkimas neabejotinai teigiamai veikia žmogaus organizmą – padidėja darbingumas, pagerėja dėmesio koncentracija, jaučiamas energingumas ir lydi puiki nuotaika.
  • Saugo nuo persivalgymo. Tinkamai papusryčiavus, pietų ir vakarienės metu sumažėja persivalgymo tikimybė. Pasaulio sveikatos organizacija ne kartą skelbė, kad nepusryčiavę žmonės linkę per dieną suvalgyti didesnį kiekį maisto.
  • Gerina sveikatą – greitesnė medžiagų apykaita, greičiau krentantis svoris, lengviau reguliuojamas cukraus kiekis ir cholesterolio koncentracija kraujyje. Kasdien pusryčiaujant tuo pačiu metu žymiai lengviau deginamos kalorijos ir greičiau vyksta medžiagų apykaita.
  • Stiprina imunitetą. Visaverčiai pusryčiai, kurie sudaryti iš vitaminų bei įvairių vertingųjų medžiagų, stiprina imunitetą ir apsaugo nuo infekcijų. Pusryčius turėtų sudaryti kuo kokybiškesni ir vertingesni ingredientai.

Tad pusryčiai – išties reikalingas ir naudingas dienos mitybos ritualas. Tinkamas naudingų produktų pasirinkimas padės organizmui pasisavinti nemažai dienos normos vitaminų, mineralų ir kitų vertingųjų medžiagų. Reikėtų atminti, kad į pusryčių racioną naudinga įtraukti grūdinių produktų, kiaušinių, vaisių ir daržovių. Tie, kurie iki šiol rytais nepusryčiaudavo, tačiau nori pradėti, turėtų žinoti, jog pusryčiavimas – nesunkiai įgyjamas įprotis, todėl daugiausia ką reikia padaryti – skirti savo laiko.

Iš tiesų, pusryčių racionas Lietuvoje yra gana platus, jo pasirinkimą dažniausiai lemia individualūs norai. Jei stinga maisto idėjų, laiko ar noro gaminti pusryčius, galima pasinaudoti šiuolaikine išeitimi – gausiais pusryčiais, restoranas Vilniuje senamiestyje, kuriuose siūlo žinomi restoranai. Tai profesionalių virtuvės šefų pagaminti pusryčiai, kuriems atrinkti kokybiški ingredientai, sveiki produktai ir pateiktos skanios pusryčių idėjos. Restorane „Šventaragio sodas“ sau tinkantį pusryčių variantą atras ir išrankiausi klientai, ir itin kruopščiai sveiko maisto produktus atsirenkantys mitybos entuziastai. Restorano „Šventaragio sodas“ pusryčiai – maistas, leidžiantis pasijausti ir sotiems, ir energingiems. Tai puiki geros dienos pradžia.

Į viršų