Mūsų lesykla nedidelė – iš medžio ripkų keliais aukštais išdėstyta medyje tarp vaismedžių. Nelukštentomis saulėgrąžomis ją pripildome iš vakaro, kad pirmieji pakirdę paukščiai čia visad surastų lesalo.

Rytmetį pirmiausia šakas apkimba didžiosios zylės, šalia jų bemat įsikuria kelios porelės pilkųjų ir mėlynųjų zylių, purpteli vieniša juodoji zylė. Kuoduotojų zylių porelė pasirodė tik šiemet, tad jos atsargesnės už kitas gentaines, dažniau pakimba ant riebalų gniužulo pakabinto atokiau.

Zylės skuba, čiumpa saulėgrąžas ir nešasi lukštenti į saugesnę vietą. Jos žino, kad netrukus lesykloje įsigalės žaliukės. Jos jau čeža netoliese ir perskrisdamos nuo šakos ant šakos artėja link lesalo. Netrukus, čirkšdamos ir besipešdamos tarpusavyje, žaliukės apspinta lesyklą.

Tarp pulko žaliukių dar įsispraudžia ir keli naminiai žvirbliai. Šie grūdlesiai paukščiai saulėgrąžas aižo čia pat lesykloje, todėl zylėms nebelieka vietos ir joms tik vogčiomis pavyksta nučiupti kokį grūdą.

Kelios žaliukės baimingai šasteli į šalį ir į jų vietą šlumšteli svilikas. Didžiuliu ir storu snapu jis lyg girnomis mikliai ima aižyti saulėgrąžas.

Paukščių draugėje šmėkšteli spalvingas žvirblio dydžio paukštis – šiaurinis kikilis! Šis šiaurės klajūnas nuklydo nuo saviškių pulko ir dar nuo rudens kasdieną apsilanko lesykloje.

Įprastai bukučiai išvaiko zyles ir prisikemša pilną snapą saulėgrąžų, bet dabar jie vengia akiplėšiškų žaliukių šurmulio ir kantriai lūkuriuoja netoliese. Vienu metu tarp šakų plasteli du rusvi paukščiai ir smulkieji sparnuočiai išsilaksto kas sau. Dabar visos gėrybės atitenka vėliausiai atkakusiems kėkštams. Joks paukštelis nedrįsta prisiartinti pasirodžius šiems plėšikams.

Laimė, kad jiems įkyru lukštenti tokias smulkias sėklas. Mažumėlę pasišlaistę, saulėgrąžas pasklaidę, jie nulekia savais keliais. Mažieji paukščiai urmu vėl sugrįžta atgalios, tad netrukus lesykla būna šluote nušluota.

Lietuvos ornitologų draugija kviečia dalyvauti paukščių skaičiavimo akcijoje „Paukščiai prie mano namų“. Skirkite lesyklai 1 valandą laiko ir suveskite duomenis į tam skirtą formą:

http://lod.maps.arcgis.com/apps/GeoForm/index.html?appid=e884507e2e3d4165ba783ac03e2b0903

Paukščius Lietuvoje skaičiuosime sausio 26, 27 ir 28 dienomis.

Į viršų