Lietuvoje jau daugiau kaip 12 metų veikianti profesinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems sistema – viena iš priemonių užtikrinti sėkmingą neįgaliųjų integraciją į visuomenę. Profesinės reabilitacijos priemonėmis siekiama atkurti neįgalaus asmens darbingumą, profesinę kompetenciją ir padėti sugrįžti į darbo rinką bei visavertį gyvenimą.

Atgaivino užmirštus gebėjimus

Kristina (54 m.) apie profesinę reabilitaciją, skirtą neįgaliesiems, sužinojo darbo biržoje (dabar – Užimtumo tarnyba). Moteris kreipėsi į darbo biržą, kai neteko darbo po reorganizacijos įmonėje, kurioje dirbo. Pablogėjo sveikata, buvo nustatytas nedarbingumas. Kristina visuomet buvo labai aktyvi, tad net ir pablogėjus sveikatai buvo sunku sėdėti namuose be darbo. Jau nuo pat vaikystės pasireiškė Kristinos meniniai gebėjimai, mokykloje mielai lankė piešimo pamokas, dalyvavo moksleivių piešinių parodose. Vėliau teko krimsti technikos mokslus. Netekus darbo, atsirado noras išbandyti save kitose srityse. Kristina nusprendė pasinaudoti VšĮ „Vilties žiedas“ profesinės reabilitacijos centre siūlomomis galimybėmis, kur pasirinko dailiųjų rankdarbių gamintojo mokymo programą. Besimokydama įgijo reikiamų teorinių žinių bei praleido daug laiko praktiniuose užsiėmimuose, kurdama įvairius rankdarbius. Pagerėjo bendra savijauta, padidėjo pasitikėjimas savo jėgomis, sustiprėjo suvokimas. Kristina suprato, kad ir vyresnio amžiaus žmogus gali įgyvendinti savo svajones. Dalyvė, padedama profesinės reabilitacijos centro specialistų, susikūrė internetinę svetainę, kurioje ir dabar pristato savo kuriamus darbus. Kristina sėkmingai pabaigė profesinės reabilitacijos programą ir jau septynis mėnesius dirba savarankiškai. „Kol kas rezultatai nuteikia optimistiškai. Profesinės reabilitacijos programa suteikė galimybę išpildyti savo svajonę – dirbti mėgstamą darbą“, – sako Kristina.

Vertinami kolegų

Meilutė L. profesinės reabilitacijos programą baigė šių metų sausio mėnesį Šiauliu darbo rinkos mokymo centre. Daugiau kaip prieš metus netekusi darbingumo, Meilutė buvo praradusi viltį rasti sau tinkamą darbą. Teritorinės darbo biržos specialistai pasiūlė dalyvauti profesinėje reabilitacijoje. Moteris pasirinko pagalbinės virtuvės darbuotojos mokymo programą. „Atvykus į mokymo centrą supratau, kad man atsivėrė naujos galimybės į naują gyvenimą – sako Meilutė. – Čia man buvo suteiktos visos galimybės mokytis, įgyti naujų žinių ir norimą specialybę, bendrauti su kompetentingais profesijos mokytojais ir susirasti naujų draugų“.

Dar besimokydama Meilutė atliko darbo praktiką UAB „Rimi Lietuva“ prekybos centre „Saulės miestas“. 2018 metų pradžioje Meilutei buvo pasiūlyta prisijungti prie prekybos centro kolektyvo. „Kolektyvas ją mielai priėmė, nes Meilutė pareiginga, punktuali, jautri kolegų atžvilgiu, nestokoja humoro jausmo, visada siūlanti savo pagalbą, motyvuota darbuotoja“, – džiaugėsi prekybos centro direktorė Edita Juozapaitienė. Pasak prekybos centro direktorės, daugiau nei dešimt metų UAB „Rimi Lietuva“ vykdoma neįgaliųjų integracijos programa ir įdarbinami neįgalieji. Norint sėkmingai įgyvendinti darbuotojų su negalia integraciją įmonėje, tam turi būti pasiruošę ne tik vadovai ar kolegos. Labai svarbi ir paties žmogaus su negalia motyvacija. „Neįgaliųjų įdarbinimas įmonėje turi privalumų. Patirtis rodo, kad tai daro teigiamą įtaką įmonės reputacijai, didina darbuotojų supratimą ir toleranciją kitokiam kolegai, gerina atmosferą kolektyve, mažina darbuotojų kaitą. Mūsų stiprybė ir yra mūsų skirtumuose“, – teigė E. Juozapaitienė.

Numatomi pokyčiai

Profesinė reabilitacija padeda negalią turintiems asmenims įgyti ar atkurti profesinius įgūdžius, sugrįžti į profesinę veiklą. 2017 metais profesinę reabilitaciją baigė 835 neįgalieji; apie 71 proc. jų įsidarbino ir apie 50 proc. tebedirbo praėjus 9 mėnesiams ir ilgiau.

Profesinės reabilitacijos paslaugų sistema nuolat tobulinama. Šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rengia Užimtumo įstatymo ir Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pakeitimo projektą. Teisės aktų pakeitimu siekiama, kad profesinės reabilitacijos paslaugas galėtų gauti ne tik neįgalieji, bet ir kitos asmenų, kurie ilgą laiką nedalyvavo darbo santykiuose, grupės, padedant jiems integruotis į darbo rinką. Planuojama, kad profesinės reabilitacijos poreikis visų tikslinių grupių asmenims būtų nustatomas Užimtumo tarnyboje, tai yra neįgaliesiems, norintiems dalyvauti profesinės reabilitacijos programoje, nebereikėtų papildomai kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą.

Numatomi pokyčiai ir profesinės reabilitacijos organizavime. Profesinės reabilitacijos paslaugos būtų teikiamos dalimis atsižvelgiant į individualius asmens poreikius – profesinių gebėjimų įvertinimas, profesinis orientavimas, profesinis mokymas, pagalba įsidarbinant ir lydimoji pagalba įsidarbinus. Profesinio mokymo paslaugas profesinės reabilitacijos dalyvis galėtų gauti bet kurioje reikiamas mokymo programas parengusioje mokymo įstaigoje.

Tikimasi, kad įgyvendinus šiuos pakeitimus bus galima užtikrinti profesinės reabilitacijos sistemos pritaikymą prie šiandienos reikalavimų bei tolimesnį jos vystymą.

Parengė VšĮ „Vilties žiedas“ profesinės reabilitacijos metodinis centras

VZ logo

Į viršų