Šiaulių turizmo informacijos centre vykusioje spaudos konferencijoje apžvelgti 2018 metais nuveikti darbai, pristatytos tarpušvenčiu organizuojamos ekskursijos bei žygiai, nes skirtas finansavimas leido centrui efektyviau vykdyti veiklas, prisistatyti parodose, sukurti naujų leidinių, įsigyti patogiam gidų darbui reikalingų  įrenginių. Čia net 50 proc. daugiau apsilankė lankytojų.

Stiprus ir rimtas startas
Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė teigė, jog šie metai  ypatingi ne tik dėl to, kad buvo daug įvairiausių renginių, bet ir dėl to, kad 2018 m. buvo siejami su Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu.

„Šie metai buvo ypatingi, nes galėjome daugiau viešinti Šiaulių miestą, turėjome daugiau finansinių išteklių. Dėl finansavimo atsirado ir teminės, atraktyvios ekskursijos, kurioms reikia įrangos, rūbų, atributikos. Kad ekskursantams būtų patogiau, galėjome įsigyti ir gidams reikalingą audiosistemą. Taip pat atsirado ir konferencinė kamera, dėl kurios gidų kursus galime organizuoti nuotoliniu būdu. Gidų kursus pas mus lanko žmonės iš Žagarės, Telšių, Mažeikių, Radviliškio, Joniškio. Dar yra iš Biržų, Pakruojo, Panevėžio, net iš Zarasų. Miestą galėjome daugiau viešinti ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos žiniasklaidoje. Važiavome ir į turizmo parodas, leidome įvairius leidinius. Šie metai buvo stiprus ir rimtas startas parodant, kad Šiauliai yra tikrai labai įdomus miestas bei regionas. Tai patvirtino ir statistika.

Šiais metais šimtmečio proga buvo kurtas šimtmečio maršrutas ir išleistas  leidinys, į Vasario 16-osios ekskursiją susirinko net 200 žmonių. Šimtmetis paskatino labai daug lietuvių keliauti po savo šalį, pamatyti, patirti ir paragauti jos. Galvojame, kad ir kitais metais galėsime ir toliau viešinti Šiaulius, kad kuo daugiau žmonių atvažiuotų ir gėrėtųsi jais. Nors ši vasara buvo dulkėta, tačiau sulaukėme daug lankytojų – net 50 proc. daugiau. Dėl to džiaugiamės ir dėliojamės kitų metų darbus“, – pasakojo Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė R. Stankuvienė.

Tarpušvenčiu siūloma išbandyti naujas ekskursijas
Šiaulių turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Virgilija Staševičiūtė teigė, jog tarpušvenčiu, kai žmonės jau būna sočiai pavalgę, pasikeitę dovanėlėmis, vieni kitais pasidžiaugę, tada norisi kažkur pasivaikščioti, kažką pamatyti ir išgirsti. Todėl šiauliečiai ir miesto svečiai yra kviečiami į įvairiausias ekskursijas. Pavyzdžiui, per devynis mėnesius centras surengė arba prisidėjo prie 146 ekskursijų organizavimo. Iš viso, bendradarbiaujant su Šiaulių miesto gidais, buvo parengti 27 nauji ekskursijų maršrutai.Direktorė R. Stankuvienė pasakojo, jog yra keletas populiariausių ekskursijų. Tie, kurie į Šiaulius atvyksta pirmą kartą, užsisako apžvalgines ekskursijas. Taip pat yra mėgstamos ir teminės ekskursijos. Išskirtinio dėmesio verta yra „Pagauk momentą!“ Tai pramoginė ekskursija su šokio, teatro ir muzikos elementais, atskleidžianti Šiaulių miesto gyvenimą 1938 metais, per tuo metu mieste gyvenusias, dirbusias, kūrusias asmenybes.

Gidė Laima Šadžiuvienė pristatė ekskursiją autobusu „Kalėdinės prakartėlės istorijos“, kuri bus organizuojama antrąją Kalėdų dieną.

„Tai bus laikas, kai norėsis atsitraukti nuo politikos, ekonomikos, visų darbų ir sugrįžti į dvasiškumą. Visiems žinoma, kas yra ta prakartėlė, tačiau jos istoriją žino ne visi. Prakartėlės atsiradimo pradžia  labai įdomi. Ekskursijos dalyviai sužinos, kaip ji kūrėsi, kaip vystėsi iki šių dienų, kokios naujovės  įneštos į visą prakartėlės istoriją. Juk viskas prasidėjo 1223 m. Italijoje, kai vienuolis Pranciškus pradėjo šią tradiciją. Tikiu, kad bus įdomi istorija, todėl  verta jos pasiklausyti“, – pasakojo gidė L. Šadžiuvienė.

Gidas Saulius Stasiūnas pristatė ekskursiją-degustaciją „Kalėdiški Šiauliai: pakiemiais, patvoriais, pagrioviais“, kuri bus organizuojama gruodžio 28 d.

„Visos šios mano atributikos ir yra skirtos šiam laikotarpiui. Dabar žmonės sako, kad yra šalta ir tamsu. Ir galvoja, kad geriausiai laiką leisti „ant pečiaus“. O kai truputį pasigiliname į istoriją, tada  atrandame, kad viskas buvo įveikiama, ir ankstesnieji šio miesto gyventojai ir svečiai žinojo, kaip keliauti ir džiaugtis tais dalykais, kuriuos mums teikia gamta. Turime šiuolaikiškas priemones, kuriomis galime pasišviesti, pasirodyti, painformuoti. Jei šviesą jau turime, mums dar reikia šilumos. Čia kalbame ne apie išorinį dalyką, o apie vidų, kad viduje jaustumėmės šiltai. Sakysime,  kad reikia išgerti arbatos, bet tai yra trumpalaikis dalykas. Dabar yra gerai, kad  atkurtas mūsų  kulinarinis paveldas, todėl ekskursijoje siūlysime išbandysi husarų sriubą. Tai  sriuba, kuri veda į pergales, o mums turbūt labiau rūpės atradimai. O kad nepritrūktų energijos dar pridėsime ir vereščiako. Tai bus gera proga išbandyti, kaip tas šaltis konkuruos su mūsų vidumi“, – pasakojo gidas S. Stasiūnas.

V. Staševičiūtė taip pat pristatė ir kitas ekskursijas. Pavyzdžiui, paskutinę šių metų dieną šiauliečiai ir miesto svečiai  kviečiami į naujametinę ekskursiją „Šiauliai: modernus pagundų miestas“. Šią ekskursiją ves gidė Elvyra Rickevičiūtė, kuri pristatys tarpukario bei šventinį laikotarpį Šiauliuose. O tie, kas mėgsta pramogas ir norėtų išskirtinai praleisti laiką, yra siūloma pramoginė ekskursija „Pagauk šventinį momentą“. 

Į viršų