Pokeris – toks kortų žaidimas, kuriame siekiama surinkti tokią kortų variaciją, kurios vertė būtų aukštesnė už kitų žaidėjų turimas kortas ir tokiu būdu susižerti visą banką. Kitaip nei daugelis kitų kazino žaidimų, šis žaidimas turi gausybę versijų. Visgi, kai žinomos pagrindinio pokerio taisyklės, nėra sunku perprasti ir mažiau žinomas jo variacijas.

Pokerio taisyklės

Labiausiai pasaulyje ir Lietuvoje paplitę pokerio žaidimai: klasikinis, „Omaha“ ar „Texas Holdem“. Pats populiariausias – pastarasis. Tokioje žaidimo versijoje būna 2 pirmieji būtinieji statymai – vadinamieji „Blinds“. Šie statymai garantuoja, jog kiekviena kortų kombinacija reiškia laimėjimą. Lošimo pradžioje 2 žaidėjai iš krupjė (kai krupjė nebūna, vis naujoje partijoje dalintojas judės tokiu būdu, kaip sukasi laikrodžio rodyklė) kairiosios pusės turi statyti įvardintą pinigų sumą. Žaidimo eigoje statymų sumos augs, o žaidėjai, daugiau nebeįstengiantys statyti, palieka lošimą.

Įprastai „Small Blind“ (žaidėjas arčiausiai krupjė kairiosios pusės) stato pusę numatyto minimalaus statymo, kai tuo tarpu žaidėjas, esantis šalia krupjė kairėje – galimą menkiausią statymą. Toks statymas yra vadinamas „Blinds siuntimas“. Šios pokerio taisyklės tik teoriškai gali atrodyti sudėtingos, nes pradėjus žaisti, yra formuojami įgūdžiai.

Pokerio taisyklės pradedantiesiems

Atlikus privalomus statymus kiekvienam žaidėjui padalijamos 2 užverstos kortos. Pagrindinis tikslas – iš 2 gautų kortų ir 5 krupjė kortų sudėlioti kaip įmanoma aukštesnę kombinaciją.

Pats pirmas statymų ratas prasideda jau padalijus kortas. Pirmasis lošėjas pasirūpina statymo sumos nustatymu. Šis žmogus būna užėmęs sėdimąją poziciją iš kairės „Big Blind“ pusės. Pirmasis, atliekantis statymą lošėjas turės ne vieną pasirinkimą: patvirtinti statymą (įdėti pinigų kiekį, prilygstantį „Big Blind“), sukelti statymą, rinktis pasą (nuspręsti palikti žaidimą. Tai yra rekomenduojama ypač tuomet, kai yra perprastos tik pokerio taisyklės pradedantiesiems). Likusieji lošėjai turi galimybę papildomai pakelti statymus ne menkesniu pinigų kiekiu už prieš tai buvusį statymą.

Pokerio turnyrai

Jeigu taip nutinka, kad ničniekas iš lošėjų nedidina „Big Blind“, pirmutinį ratą privalo baigti „Big Blind“ lošėjas. Šis žmogus turi progą sukelti statomą sumą. Pasibaigus pirmam statymo etapui išmetama viena korta. Tai pasirūpina padaryti krupjė.

Visų pokerio žaidimo tipai pasižymi dinamika bei savo taktinėmis ypatybėmis. Tarkim, grynųjų pinigų žaidimas žaidžiamas kitaip nei pokerio turnyrai, o žaidimai vienas žaidėjas prieš vieną prašosi didesnio pokerio suvokimo, nei žaidimai šalia pilno stalo.

Į viršų