Dirbantis jaunimas šiuo metu vargu ar dar galėtų ką nors nustebinti. Vos tik pasibaigus mokslo metams, dauguma studentų kimba į darbus, kuriuos dirba visų vasaros atostogų metu. Apie galimybę paskirti šiltąjį sezoną vien tik poilsiui ir pramogoms studentai galvoja vis rečiau, nes supranta, kad vasaros atostogos – tai ne tik poilsio laikas, bet ir proga užsidirbti, įgyti darbo patirties ir patobulinti užsienio kalbų žinias.  Šiems tikslams įgyvendinti jaunuoliai renkasi ne vien apmokamus darbus, bet alternatyvų ieško atlikdami praktikas organizacijose ar užsiimdami savanoriška veikla.

Kiekviena darbo patirtis – unikali patirtis
Norintys užsidirbti studentai dažniausiai ieško darbų tik vasaros atostogoms, nes tuo metu nekyla problemų dėl darbo ir studijų derinimo. Pakalbinti Šiaulių, Kauno Technologijos, Aleksandro Stulginskio universitetų ir Šiaulių valstybinės kolegijos studentai teigia, kad nors ir nejaučia spaudimo susirasti darbo vasarai, jie patys suvokia būtinybę bent jau dalį vasaros užsiimti apmokama veikla.

„Naivu manyti, kad vasaros atostogos studentui iš tiesų reiškia atostogas. Savo pažįstamų rate tikriausiai nerasčiau nė vieno studento, kuris baigęs studijas niekada nedirbo, o visas vasaras leisdavo pramogaudamas. Turbūt tai daug pasakytų ir apie patį studentą, nes noras dirbti – brandaus ir atsakingai į ateitį žvelgiančio žmogaus požymis“, – sako taikomąją matematiką studijuojanti Urtė.

Paklausti, ar ieškodami darbo vasarai dirba pagal specialybę, ar renkasi nekvalifikuotus darbus, daugelis jaunuolių pripažįsta, kad bent jau pirmaisiais studijų metais nesibodi įvairaus pobūdžio darbų.

„Pirmuosius dvejus studijų metus dirbau klientų aptarnavimo srityje, nes tokie darbai nereikalauja anksčiau sukauptos darbo patirties ir ilgalaikių darbo sutarčių. Po mokslo metų baigimo norėjosi atsipalaiduoti ir papramogauti kiek dažniau, nei įprastai, todėl papildomos pajamos dirbant tokius nesudėtingus darbus labai pravertė“, – teigia programų sistemas studijuojanti Živilė.

Nemaža dalis jaunuolių tikina, kad darbas studentui yra būtinas, nes net ir aukštojo išsilavinimo nereikalaujantys darbai ugdo savarankiškumą ir atsakingą požiūrį į darbą.

„Mokyklos laikais keletą vasarų praleidau dirbdamas padavėju kavinėse, todėl įstojęs į universitetą nė neketinau atsisakyti darbo ir sėkmingai laviravau tarp darbo ir studijų. Laikui bėgant ėmiau labiau suprasti mokslo svarbą ir orientuotis ne į greitą uždarbį, o į tai, ko mokausi, todėl jau būdamas trečiame kurse susiradau darbą pagal specialybę. Vis dėlto manau, kad paprasti darbai jaunus žmones užaugina kaip asmenybes ir suteikia pačios geriausios, lengvai pritaikomos praktikos“, – sako sumaniosios gyvulininkystės mokslus pasirinkęs Rytis.

Atostogos ir darbas? Taip!
Smalsūs ir entuziastingi studentai vis dažniau darbo patirties siekia įgyti ir tarptautinėse rinkose, todėl nemaža dalis jaunimo vasaros atostogas nusprendžia praleisti svečiose šalyse. Norėdami pakeisti aplinką, pakeliauti ir užsidirbti, jaunuoliai drąsiai naudojasi tokiomis mobilumo programomis kaip „Erasmus +“ ar „Work and Travel USA“.

Jau trečią vasarą dirbdama užsienyje agronomijos studentė Erika teigia, kad dėl šios stažuočių programos ji ne tik turiningai praleido vasarą dirbdama ir keliaudama po Ameriką, bet svarbiausia – išmoko anglų kalbos, nors anksčiau jautė didelį diskomfortą viešai kalbėti anglų kalba. Mergina šią keturių mėnesių išvyką vadina geriausia gyvenimo patirtimi, suteikusia pasitikėjimo savimi.

„Prieš išvykdama pagal „Work and Travel USA“ programą buvau gana pasyvi ir nesavarankiška, tačiau darbas kitoje šalyje ir net žemyne sužadino troškimą kuo daugiau keliauti, atrasti ir nebijoti siekti savo svajonių. Grįžusi į Lietuvą užsibrėžiau tikslą, kad iki universiteto baigimo kiekvieną vasarą praleisiu dirbdama užsienyje ir tai sėkmingai įgyvendinau – praėjusią vasarą susiradusi darbą pagal specialybę dirbau Vokietijoje, o šiemet – Olandijoje. Dabar man tai – smagi ir užsidirbti leidžianti veikla, o ateityje bus neįkainojama patirtis. Dabar net negaliu pagalvoti, kaip būtų galima leisti vasaras nedirbant“, – svarstė mergina.

Vasaros išvykas į užsienį studentai renkasi ir dėl galimybės savanoriauti ne pelno siekiančiose organizacijose. Tai puiki proga įgyti profesinės patirties, užmegzti naudingas pažintis ir gauti rekomendacijų, padedančių ieškant nuolatinio darbo.

„Iš kai kurių žmonių vis dar tenka išgirsti pasakymą, kad šiuolaikinis jaunimas nieko nenori ir yra neambicingas, tačiau visiškai su tuo nesutinku. Dabar jauni žmonės aiškiai suvokia, kad kiekvienas darbas ar savanorystė – didelė investicija į ateitį, todėl užsibrėžia tikslus ir drąsiai jų siekia. Pati jau daug metų vasaromis užsiimu savanoriška veikla tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Net neabejoju, kad vieną dieną tai grįš su kaupu“, – tikina studentė Kamilė.

Po darbingos vasaros – atgal į mokslus
Daugelis studentų, vasaros atostogas praleidusių darbuose, prasidėjus naujiems mokslo metams atsisako prieš tai dirbtų darbų ir grįžta į mokslus. Iš apklaustų studentų, studijas ir darbą net ir pasibaigus vasaros atostogoms renkasi vos keli. Nors darbdaviai noriai darbina studentus ir sudaro palankias sąlygas derinti mokslą ir darbą, apklaustieji pripažįsta, kad realybėje tai padaryti nėra lengva. Dirbantiems studentams reikia nuolatos rinktis tarp produktyvios veiklos ir poilsio bei to, kam skirti daugiau, o kam – mažiau dėmesio.

 Apklaustieji teigia, kad užuot ėmę rimtai mokytis, dirbantys studentai dažniausiai susikoncentruoja į darbą ir pamiršta savo pagrindinę pareigą – mokytis. Dėl šios priežasties darbas tik vasaros atostogų metu suteikia galimybę užsidirbti ir įgyti naudingos darbo patirties neapleidžiant mokslų.

Į viršų