Jau seniai kalbėta apie tai, kad vaiko teisių apsaugos sistemoje reikia permainų, ir štai nuo šių metų liepos 1 d. tos permainos įsigalios. Kokių naujovių sulauksime?

1. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai tampa pavaldūs visų Lietuvos savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriai. Jie visi dirbs pagal vienodus standartus. Teisinė vaiko teisių apsauga bus atskiriama nuo savivaldybių funkcijų – socialinės vaiko apsaugos. Bus formuojama vienoda teisės taikymo praktika visoje šalyje vykdant vieningus, aiškius ir konkrečius veiksmus.

2. Nuo šiol vaiko teisių apsauga bus užtikrinama visą parą, taip pat švenčių ir poilsio dienomis.

3. Bus nedelsiant reaguojama į visus raštu, žodžiu ar kitokiomis priemonėmis gautus pranešimus apie vaiko teisių pažeidimus ir tuojau pradedamas nagrinėti galimas vaiko teisių pažeidimo atvejis.

4. Visi vaiko teisių apsaugos specialistai vadovausis viena grėsmės vaikui lygio nustatymo tvarka ir naudos vienodus grėsmės vaikui lygio vertinimo instrumentus.

5. Vaiko teisių apsaugą garantuoti padės atvejo vadybininkai, kurie užtikrins operatyvaus pagalbos organizavimo vaikui ir šeimai inicijavimą bei koordinavimą.

6. Užtikrinamas psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose. Taip pat psichologas dalyvaus nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją.

7. Skiriamas didesnis dėmesys vaiko teisių pažeidimų prevencijai, informacijos teikimui, konsultavimui, švietimui.

8. Užtikrinamas vaiko globos (rūpybos) ir įvaikinimo organizavimas ir globos (rūpybos) priežiūros koordinavimas.

9. Keliami aukštesni tarnyboje dirbančių specialistų kvalifikacijos reikalavimai, siekiama efektyvesnio darbo organizavimo, išteklių panaudojimo, efektyvesnio resursų paskirstymo atstovaujant šeimą aukštesnės instancijos teismuose.

10. Asmenys, kurių darbas ar veikla susiję su vaikais, turintys įtarimų ar informacijos apie galimą vaiko teisių pažeidimą (smurtą prieš vaiką ir pan.) privalo apie tai pranešti vaiko teisių apsaugos specialistams, policijai.

Bendrasis tarnybos informacijos telefonas: 8 615 88088, informacija teikiama: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., visų šalies vaiko teisių gynėjų kontaktai: www.vaikoteises.lt

vaikai

 

 

Į viršų