„Šiaulių naujienose“ jau rašėme, kad Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas savo potvarkiu nuo pareigų nušalino Viešosios įstaigos Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC), kurio steigėja yra Savivaldybė, direktorių Praną Andruškevičių. Savivaldybėje sudaryta komisija tyrė, kokį tarnybinį nusižengimą padarė direktorius, įstaigai pirkdamas naują skaitmeninį rentgeno aparatą. Kaip informavo Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, buvo įtariama, kad P. Andruškevičius neskaidriai vykdė viešąjį pirkimą, konkurso sąlygas pritaikė vienam tiekėjui, po konkurso pakeitė esminius sutarties punktus.

A. Bartulis vakar pranešė, kad jo vadovaujama komisija baigė tarnybinį patikrinimą ir pateikė rekomendacijas miesto merui A. Visockui. Atsižvelgęs į rekomendacijas meras išleido potvarkį, kuriame pripažino, kad P. Andruškevičius padarė darbo pareigų pažeidimą, ir įspėjo, jog per 12 mėnesių nustačius, kad jis antrą kartą padarė tokį pat pažeidimą, „gali būti priimtas sprendimas nutraukti darbo sutartį darbdavio iniciatyva dėl darbuotojo kaltės“. Kadangi tyrimas pasibaigė, meras P. Andruškevičių nuo gegužės 31 d. atstatė į įstaigos vadovo pareigas.

Sunku įsivaizduoti, kad mero potvarkyje įrašytas perspėjimas galėtų tapti realybe, nes gydymo įstaigos vadovo P. Andruškevičiaus kadencija baigiasi mažiau nei po mėnesio – šių metų birželio 29 d. A. Bartulis patvirtino, kad jau rengiamas Tarybos sprendimas atleisti P. Andruškevičių iš Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus pareigų nuo liepos 2 d. jo kadencijai pasibaigus. Dainų PSPC, kol įvyks konkursas į direktoriaus pareigas, laikinai vadovaus kitos gydymo įstaigos Centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis.

Nors įstaiga turi ir direktoriaus pavaduotoją, tačiau jam laikinai vadovauti nepatikėta. A. Bartulis aiškino, kad taip nuspręsta, nes vyksta minėtos situacijos ikiteisminis tyrimas.

Savivaldybė savo įstaigos direktorių apskundė STT. Tarnyba tyrimą pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakė, motyvuodama, kad padaryti pažeidimai nėra baudžiamosios teisės objektas. Savivaldybė nepasiduoda – apskundė šį sprendimą prokurorui. Prokuroras nusprendė atnaujinti ikiteisminį tyrimą.

„Nors rentgeno aparatas centre jau stovi, gali būti padaryta žala dėl galimai nekonkurencingo konkurso pravedimo. Šiame pirkime dalyvavo ir pavaduotoja, todėl jai laikinai vadovauti įstaigai nesiūlau“, – paaiškino A. Bartulis. Jis sakė davęs nurodymą savo darbuotojams ieškoti teisinio pagrindo, kaip Centro poliklinikos vadovui skirti priedą už vadovavimą ir Dainų PSPC.

Savivaldybėje neseniai buvo svarstoma galimybė Dainų pirminės sveikatos priežiūros centrą prijungti prie Centro poliklinikos. Tokie valdžios norai sukėlė tiek įstaigos medikų, tiek pacientų nepasitenkinimą ir valdžia neva atsitraukė.
Kas gali paneigti, kad šis administracijos direktoriaus žingsnis ir yra bandymas Dainų medikus pratinti prie Centro poliklinikos vadovo vadybos.

Pats A. Bartulis žadėjo, kad konkursas į įstaigos vadovo pareigas bus skelbiamas nedelsiant.

Į viršų