Tvarkydami įvairius turtinius reikalus, žmonės dažnai susiduria su dilema: būtina kreiptis į notarą ar ne? Prieš tris dešimtmečius Lietuvoje įgyvendinta lotyniškojo notariato sistema numato tai, jog didelę dalį civilinių santykių valstybė perduoda prižiūrėti ir tvirtinti notarams. Piliečiai privalo sandorius atlikti pas notarus, kurie nėra valstybės pareigūnai, tačiau yra valstybės įgalioti sandorius tvirtinti.

Visada prieš sudarant svarbią sutartį, verta pasitarti su notaru. Šis tikrai nurodys, ar notaro patvirtinimai reikalingi, ar ne, kada ir kodėl geriau savo turtą papildomai teisiškai apdrausti. Notarai nurodys, kokius dokumentus reikia turėti tvirtinant vieną ar kitą sutartį, kokius patogiau saugoti pas notarą.

Notarai atlieka dešimtis veiksmų, kurie tiesiogiai susiję su kasdieniu žmonių gyvenimu užtikrindami teisėtumą civiliniuose santykiuose. Nekilnojamojo turto perleidimas, įgaliojimų tvirtinimas, vedybų sutarčių sudarymas, išlaikymo iki gyvos galvos sutarčių sudarymas – tai kasdieniški, tačiau svarbūs reikalai, ir notarų vaidmuo čia esminis, kad būtų laikomasi visų įstatymų nuostatų bei būtų teisingai atsižvelgiama į žmonių pareikštą valią.

Tvarkydami reikalus, kai būtinos notarų paslaugos, žmonės susiduria su esminiu klausimu: kaip išsirinkti tinkamiausią ir geriausiai išmanantį savo darbą notarą? UAB „Teisės vartai“ įsteigė teisininkų paieškos platformą, kurioje be vargo kiekvienas pilietis suras savo mieste praktikuojantį notarą. Teisesvartai.lt platformoje nesunku rasti notarą pagal jūsų pasirinktus kriterijus (miestas, teisės sritis, kalba, atstumas ir kt.). Gausite jų pasiūlymus su paslaugų įkainiais, iš kurių galėsite išsirinkti Jums tinkamiausią.

Kaip įprasta, notaro darbo vieta yra notaro biuras. Vienas notaras Lietuvoje gali turėti tik vieną notaro biurą. Jeigu keli notarai specializuojasi toje pačioje savivaldybėje, jie turi teisę turėti vieną bendrą notarų biurą.

Notarų veiksmų atlygio dydžius nustato teisingumo ministras ir jie privalomi visiems notarams. Vis dėlto dėl įvairių priežasčių paslaugos kainos gali skirtis. Taip sako Lietuvos notarų rūmų atstovas Aleksandras Matonis. Seimo priimtas Notariato įstatymas reikalingas tam, kad visiems šalies gyventojams būtų užtikrintas notarų paslaugų prieinamumas ir jų kokybė. Vadovaujantis įstatyme nustatytais kriterijais, notarų paslaugų įkainiai yra socialiai orientuoti ir išsaugo prieinamumą visiems Lietuvos piliečiams. Pagal atliktas studijas šiuo metu Lietuvos notarų paslaugų įkainiai yra vieni mažiausių Europos Sąjungoje.

Į viršų