Labai svarbu, kad įvykus nelaimei ar ligos atveju medikai galėtų suteikti pagalbą, išgelbėti žmogaus gyvybę. Tai didele dalimi priklauso nuo neatlygintinų kraujo donorų skaičiaus, nes kraujas – pagrindinis gyvybės šaltinis. Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate (AVPK) vyko kraujo donorystės akcija – kraujo davė per 30 pareigūnų.

„Panašios akcijos bendradarbiaujant su Šiaulių  kraujo centru vyksta kasmet pavasarį ir rudenį“, –  sakė Šiaulių VPK Komunikacijos grupės vyriausiasis specialistas Artūras Šliavas. – Šįkart dalyvių net daugiau negu kasmet: kraujo davė 34. Paprastai dalyvaudavo 20–30 donorų. Džiugu, kad kaskart atsiranda naujokų, pasiryžtančių dovanoti kraujo pirmą kartą. Ypač aktyvūs kelių policininkai gal dėl to, kad dažniau mato kruvinų nelaimių keliuose ir gatvėse.“

A. Šliavas pats kraujo davė jau 17 kartų. Gal trečdalis kolegų  kraujo dovanojo daugiau nei 10 kartų. „Raginti  nereikia. Pirmąsyk gal nedrąsu, bet paskui, peržengus psichologinį slenkstį, susergi donoro liga – tiesiog jauti, kad ateina laikas, nori atlikti pareigą – pasidalyti tuo, kas gyvybei labai svarbu – savo krauju“, – sakė A. Šliavas.

Kraujo centras atsidėkoja simbolinėmis dovanomis, bet donorui ne tai svarbiausia. „Po procedūros jautiesi pakylėtas. Dalytis yra laimė. Džiaugiesi, kad kam nors padėjai. Mes dažnai matome krauju plūstančius žmones, neretai rizikuojame savo sveikata ar gyvybe“, – atviravo donoras.  Pasak A. Šliavo, organizuojančio donorystės akcijas, nereikia laukti, kol pagalbos prireiks artimam žmogui. Kraujas reikalingas kasdien, kiekvienam.

Iš esmės pareigūnai sveiki žmonės, bet kartais nežymūs sveikatos sutrikimai atima galimybę tapti donoru. A. Šliavas yra matęs, kaip nuliūsta tokiu atveju žmogus. Ir priešingai, ne kartą matė, kaip pasikeičia  reakcija po procedūros.

Kraujas reikalingas ligoniams po sunkių traumų, nudegimų, chirurginių operacijų, gimdyvėms ir įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Kadangi pasaulyje nėra sukurtą visaverčių pakaitalų kraujo komponentams, todėl vienintelis kraujo gavimo šaltinis yra kraujo donorai.

Džiugu, kad Šiaulių policijos pareigūnai tai supranta ir dalyvauja kilniose donorystės akcijose.

Į viršų