Prekybininkams ir vėl tenka prisiminti, kad rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu nevalia. Šiandien net ir suaugę negalės įsigyti alkoholio. Bet ar šis draudimas duoda rezultatų?

Svaiginasi rečiau
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad jaunuoliai iš tiesų alkoholio vartoja mažiau. Tiesa, tokio rezultato pasiekta nebūtinai tik todėl, kad rugsėjo 1-ąją draudžiama pirkti ir parduoti „velnio lašų“. Tam įtakos turi ir kitos prevencinės priemonės.

„Retai viena priemonė duoda teigiamą rezultatą. Prie tam tikrų tendencijų prisideda ir kita dalis priemonių, kurios tarpusavyje yra susijusios“, – komentuoja I. Juozapavičienė.

Vis dėlto pažvelgus į statistiką, akivaizdu, kad formuojasi kultūra Mokslo ir žinių dieną švęsti be alkoholio. Statistiniai duomenys rodo, kad rugsėjo 1-ąją dėl apsinuodijimo alkoholiu, į gydymo įstaigas patenka vis mažiau jaunuolių. 2005 m. tokių asmenų buvo – 25. Įsigaliojus draudimui rugsėjo 1-ąją pirkti ir parduoti alkoholį ir atsiradus kitiems teisės aktų pakeitimams, šis skaičius ženkliai sumažėjo. Pavyzdžiui, 2015 m. ir 2016 m. dėl apsinuodijimo į gydymo įstaigas pateko tik po vieną jaunuolį.

Departamento direktorės nuomone, galbūt jauni žmonės svaiginasi rečiau, nes atsirado laiko ribojimai, kada galima pirkti ir parduoti svaigiuosius gėrimus. Be to, verta prisiminti, jog alkoholio nebegalima įsigyti kioskeliuose.

Kita vertus, nors statistiniai duomenys rodo gerėjančią situaciją, Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, alkoholio prieinamumas vis dar išlieka didelis. Tyrimo, kuris atliekamas visose ES šalyse duomenimis, mūsų šalyje alkoholio suvartojama daugiau nei vidutiniškai ES šalyse. Tai reiškia, kad spręstinų problemų ir iššūkių išlieka daug.

Laukia nemažai darbų
Pašnekovė sutinka, kad jauni žmonės yra pažeidžiamiausia asmenų grupė. Yra žinoma, kad žmogaus smegenys vystosi iki 20-25 metų amžiaus, todėl svarbu ne tik apsaugoti vaikus nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, bet ir kuo labiau atitolinti vartojimo pradžią.

Kol vaikų smegenys dar galutinai nesusiformavusios, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas gali jas lengvai pažeisti, o pažeidimai gali būti ilgalaikiai ir negrįžtami. Šias medžiagas vartojantys vaikai prasčiau mokosi, mažiau ir ne taip noriai įsitraukia į pamokas, dažniau jas praleidinėja, nelanko mokyklos ar jos iš viso nebaigia, blogiau sutaria su kitais mokiniais.

Ilgiau psichoaktyviąsias medžiagas vartojantys asmenys yra mažiau patenkinti savo gyvenimo kokybe, rečiau užbaigia studijas, dažniau susiduria su problemomis santykiuose. Jų psichinė ir fizinė sveikata prastesnė, atlyginimai mažesni, o karjera ne tokia sėkminga.

Reikia daryti visą, kad jaunuoliai nesusidomėtų svaigalais. O siekiant tai paversti tikrove taikomos įvairios prevencinės priemonės.

„Šiuo atveju mes kalbame ne tik apie teisės aktus, ribojimus, prevenciją. Dar reikia nuveikti nemažai darbų. Galvoti apie kryptingą, tęstinę veiklą, kalbėti apie socialinį, emocinį ugdymą, kad vaikai mieliau rinktųsi sveiką gyvenimo būdą. Reikia kalbėti apie neformalųjį švietimą, vaikų užimtumą. Tai vienos iš efektyviausių priemonių, kurios ne tik atitolina bet kokios svaigiosios medžiagos pabandymo pirmąjį kartą, bet ir ragina priimti kitokius pasirinkimus“, – sako I. Juozapavičienė.

Gresia baudos
„Šiaulių naujienų“ skaitytojams primename, kad alkoholinių gėrimų nupirkimas ar kitoks perdavimas nepilnamečiams, pagal Administracinių nusižengimo kodekso 76 str. fiziniams asmenims užtraukia  baudą nuo 90 iki 180 eurų. Toks pažeidimas padarytas pakartotinai užtraukia baudą nuo 180 iki 280 eurų.

Alkoholinių gėrimų pardavimas rugsėjo 1 d., tuo pažeidžiant Alkoholio kontrolės įstatymo 18 str. 3 d. 10 p. nurodytą draudimą, pagal Administracinių nusižengimo kodekso 168 str., fiziniams asmenims užtraukia baudą nuo 20 iki 30 eurų. Toks pažeidimas padarytas pakartotinai užtraukia baudą nuo 30 iki 300 eurų.

Alkoholinių gėrimų pardavimas nepilnamečiui rugsėjo 1 d., pagal Administracinių nusižengimo kodekso 168 str. fiziniams asmenims užtraukia  baudą nuo 30 iki 120 eurų baudą. Tokio pažeidimo padarymas pakartotinai užtraukia baudą nuo 120 iki 440 eurų.

Alkoholinių gėrimų pardavimas asmenims, jaunesniems kaip 18 metų (Alkoholio kontrolės įstatymo 18 str. 4 d. 3 p. pažeidimas), pagal Alkoholio kontrolės įstatymo  34 str. 4 d. juridiniam asmeniui užtraukia ekonominę sankciją nuo 289 iki 868 eurų.  

Alkoholinių gėrimų pardavimas rugsėjo 1 d.  (Alkoholio kontrolės įstatymo 18 str. 3 d. 10 p. pažeidimas), pagal Alkoholio kontrolės įstatymo 34 str. 3 d. juridiniam asmeniui užtraukia ekonominę sankciją nuo 144 iki 579 eurų. Tokio pažeidimo padarymas pakartotinai per dvejus metus nuo baudos paskyrimo užtraukia ekonominę sankciją nuo 579 iki 1448 eurų.

Į viršų