Vakar Šiaulių miesto savivaldybėje buvo pagerbti ir pasveikinti sporto mokyklos „Klevas“  direktorius Svajūnas Mikalčius 50-mečio bei buvęs sporto mokyklų „Klevas“ ir „Atžalynas“ mokyklų direktorius Stanislovas Monkus – 65-mečio proga.

A. Visockas: „Kiekvienas esame pavyzdys kitam žmogui“
Susitikimo metu S. Mikalčiui ir S. Monkui sveikinimo žodžius tarė meras Artūras Visockas.

„Dėkoju už sąžiningą ir pasiaukojamą darbą, nuopelnus Šiaulių miestui ir Lietuvos sportui. Mes buvome sutarę, kad kai Stanislovas paliks savo postą, jis ir toliau aktyviai dalyvaus sporto gyvenime. Dėkoju už tai, kad įkvepiate kitus, kurie yra šalia. Kiekvienas esame pavyzdys kitam žmogui“, – sveikino S. Monkų meras.

„Mums dažnai tenka susidurti regbio pasaulyje. Didžiulė padėka už pastangas, už nuopelnus. Savivaldybės požiūris į regbį yra tinkamas, šiuolaikiškas. Linkiu prisidėti ir prie kitų sporto šakų, kad jos būtų tokios populiarios, kaip ir regbis“, – sveikinimo žodžius S. Mikalčiui skyrė A. Visockas.

„Regbio žaidime trečiasis kėlinys yra ne šiaip sau sugalvotas. Pasaulio čempionatuose visi žiūrovai yra kartu, nepaisant, kurią komandą palaikai. Tai yra labai vyriškas sportas. Futbolas, žolės riedulys ir regbis – trys sporto šakos, kurios buvo vienoje sporto mokykloje „Klevas“. Vėliau ir rankinis prisijungė. Per 15 metų įvyko daug pasikeitimų.“, – išsamiau apie regbį kalbėjo Kūno kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ramutė Pilypienė.

Tai – komandinis darbas
„Man labai malonu, kad pasveikinote, atradote laiko, juk visi skubame ir neatrandame jo pabendrauti. Aš šiandien sėdžiu šalia S. Monkaus. 2000 m. pradėjau dirbti treneriu, o S. Monkus buvo mano pirmasis direktorius. Jis mane labai mylėjo, saugojo, visada padėdavo, užjausdavo, turėjau išskirtines sąlygas. Mokiausi iš jo vadovavimo, vyriškumo savybių. Iki tol, kai išsivystė regbis, žolės riedulys, buvo daug kitų trenerių, vadovų, patarėjų, instruktorių, o S. Monkus visa tai ir plėtojo. Jis buvo ir geras žolės riedulio treneris“, – teigė S. Mikalčius.

S. Mikalčius teigia, kad gyvenime nėra taip, jog viską vienas kažką padarai, tai – komandinis darbas.

„Pamenu, kai kartu su S. Monkumi atsiskyrėme nuo Šiaulių futbolo akademijos ir išėjome į žolės riedulio bazę. Dažnai pagalvoju apie tai, nes tai buvo labai svarbus momentas. Mums tada Šiaulių miesto savivaldybė davė pastatą, neturėjome daug pinigų, bet turėjome daug kvalifikuotų, ambicingų trenerių. Tai yra svarbiausia. Tuomet žolės riedulyje pradėjome dirbti savarankiškai. Prisimenu, kad turėjome tuo metu tik vieną žoliapjovę. Tas žmogus, kuris pjaudavo visą stadioną, nueidavo per dieną 20 km. Tas laikas nenuėjo veltui, per 10 m. ryškiai pajudėjome į priekį. Tik reikia džiaugtis, nes skubėdami užmirštame pasidžiaugti“, – teigė S. Mikalčius.

Susitikime buvo kalbėta ir apie ateities planus. S. Mikalčius paminėjo, kad Olandijoje žolės riedulys yra aukšto lygio.

„Norėčiau, kad Šiauliuose žolės riedulį treniruotų treneris, kuris būtų iš Olandijos, o šiaulietį išsiųstume ten. Tokiu būdu pakiltume laipteliu aukščiau“, – teigė S. Mikalčius.

S. Mikalčiaus ir S. Monkaus pasiekimai
Buvo prisiminti S. Mikalčiaus ir S. Monkaus karjeros keliai.

S. Mikalčius 1995 m. įgijo kūno kultūros dėstytojo bakalauro diplomą Lietuvos kūno kultūros institute, žaidė regbio komandoje „Vairas“. Nuo 1991 m. žaidė Lietuvos regbio rinktinėje, buvo rinktinės komandos kapitonas. 1997 m. buvo išrinktas geriausiu Lietuvos regbininku. 2000–2004 m. dirbo regbio treneriu sporto mokykloje „Klevas“, 2004–2007 m. dirbo sporto mokyklos „Klevas“ direktoriaus pavaduotoju, o nuo 2007 m. iki dabar yra šios sporto mokyklos direktorius.

S. Monkus nuo 1971 m. žaidė Kauno kūno kultūros instituto futbolo komandoje „Atletas“. 1975 m. baigęs Kūno kultūros institutą ir įgijęs fizinio auklėjimo dėstytojo specialybę jis buvo paskirtas dirbti į Kėdainių sporto mokyklą direktoriaus pavaduotoju. Nuo 1986 m. dirbo Šiaulių moterų žolės riedulio komandos vyriausiojo trenerio asistentu. 1989 m. įkūrė pirmąją Lietuvoje specializuotą lauko teniso sporto mokyklą ir tapo jos direktoriumi. 1997 m. buvo paskirtas dirbti Šiaulių sporto mokyklos „Saulė“ direktoriumi, nuo 2000 m. – Šiaulių sporto mokyklos „Klevas“ direktoriumi, nuo 2011 m. – Šiaulių miesto biudžetinės įstaigos sporto mokyklos „Atžalynas“ direktoriumi, o nuo 2016 m. tęsia darbą Šiaulių miesto sporto mokykloje „Atžalynas“ direktoriaus pavaduotoju ūkio reikalams.

Į viršų