Kiekvienas gerai suprantame, kad apie sveikatą reikia ne tik žinoti, bet ir ją saugoti.

Kokie mes bebūtume sveiki, tačiau praktiškai nė vienas neišvengiame ligų. Vienos jų kankina mus jau vaikystėje, kitos – senatvėje. Aplinkos ir maisto užterštumas, audringas gyvenimo tempas, nuolatiniai nerviniai sukrėtimai ir stresai, pergyvenimai, įvairios problemos, spartina daugelio ligų plitimą.

Šiuolaikinė medicina, sėkmingai plačiai panaudodama mokslo pasiekimus, tiesiog stebina žmoniją.

Tačiau būna daug atvejų, kai medicina bejėgė įveikti įsisenėjusias ir nepasiduodančias gydymui ligas. Šiuo atveju stebuklus daro senovės laikais naudotos gydymo priemonės ir žiniuonių receptai.

Mūsų šeimos knygų archyvo kolekcijoje tarp įvairių medicinos knygų yra knygelė „Žiniuonių receptai“, išleista 1992 metais, Kaune. Autorius P. Kurenojus, žinomas rusų gydytojas, perėmęs dalį liaudiškos medicinos praktikos ir žiniuonių receptų dar iš savo senelio – žymaus žiniuonio. Šios knygelės lietuviškojo varianto leidėjų tikslas – supažindinti Lietuvos žmones su daugelio ligų gydymo priemonėmis, Rusijos, Kaukazo, Tibeto ir kitų tautų liaudies medicina. Joje pateikta per 200 gamtos sukurtų ir žmogui nesunkiai prieinamų vaistų receptų iš mus supančios aplinkos, natūralių medžiagų, augalų bei gyvūnų. Nemažai tų receptų Lietuvos žmonės, ypač kaimuose, žino ir tebenaudoja iki šių dienų.

Nuo skausmų strėnose, kryžkaulyje, nugaroje, mentyse ir pečiuose
Šie skausmai atsiranda dėl peršalimo, gyvenimo drėgnose patalpose, o dažniausiai dėl netinkamų gyvenimo sąlygų. Jeigu skausmai prasidėjo po peršalimo, reikia tuoj pat skaudamas vietas įtrinti beržų pumpurų tepalu. Po to ant šių vietų uždėti šviežių beržų lapų sluoksnį, aprišti ir nenuimti tvarsčio iki ryto. Beržų pumpurai turi fenomenaliai gydančių aliejų.

Beržų pumpurų tepalas gaminamas taip: paimama 700 gramų visiškai šviežio, nesūdyto sviesto, dedama jį į molinį puodą pakaitomis su beržų pumpurais (sluoksniais), kiekvieno sluoksnio storis yra 1,5 centimetro. Puodas uždengiamas dangčiu, aptepamas tešla ir 24 valandas laikomas gerai iškūrentoje rusiškoje krosnyje. Po to į iš pumpurų išspaustus riebalus įdedame 7-8 gramus susmulkinto į miltelius kamparo. Tepalas laikomas sandariai uždengtame inde vėsioje vietoje. Skaudamas vietas įtriname ne rečiau kaip kartą per dieną, vakare prieš miegą.

Nuo visų reumato atmainų, tai pat ir nuo sąnarių reumato
Autoriaus senelis šia priemone išgydė šimtus ligonių, kurie jau buvo praradę bet kokią viltį išsigydyti reumatą. Tūkstančiai kitų žiniuonių ją taip pat sėkmingai naudojo.

800 gramų šieno pabirų supilti į kartūno maišelį, įdėti jį į puodą, įpylus 3,5 arba 7,1 litro vandens ir virti 30 minučių. Gautą nuovirą supilti į vonią ir pripildyti ją iki pusės karšto vandens. Atsisėsti į vonią ir uždengti ją brezentu taip, kad brezento kraštai kabotų.

Šis nuoviras turi daug eterinio aliejaus – stiprių vaistų nuo reumato. Jeigu vonia bus neuždengta brezentu, tai aliejus išgaruos. Eterinis aliejus pro atviras poras įsiskverbia į ligonio kūną. Tinka ir bet kuris kitas garų nepraleidžiantis audinys. Daugelis gydydamiesi šia priemone brezentą pakeičia paklode, todėl negauna nė pusės gydomojo vonios poveikio, kadangi ji praleidžia garus.

Vanduo vonioje turi būti tokio karštumo, kokį ligonis gali pakęsti. Kai tik vonia truputį ataušta, būtina į ją vėl įpilti karšto vandens.

Šienas šioms vonioms netinka. Būtinai reikia naudoti šieno pabiras.

Po procedūros šieno pabiros išmetamos. Geriausia šias gydomąsias vonias daryti vėlai vakare, prieš miegą. Pagyvenusių žiniuonių nuomone, įsisenėjusiam reumatui išgydyti reikia maždaug 30-45 vonių.

Nuo reumato – stebuklingi bičų įgėlimai
Rusų žiniuonys nuo neatmenamų laikų gydydavo savo pacientus bičių įgėlimais. Gydymo technika labai paprasta. Pirmiausia sugaudavo ant gėlės žiedo tupinčią bitę. Bitė paimama už sparnelių ir tupdoma ant skaudamos vietos. Beveik visuomet ji staiga įgelia. Po to 4-8 centimetrų atstumu nuo pirmo įgėlimo vietos vėl patupdoma bitė ir jį įgelia. Įgėlimų skaičius kasdien didinamas – maksimali dozė penki įgėlimai.

Po to ligoniui leidžiama 1-2 dienas pailsėti ir įgėlimai atliekami priešinga tvarka ir pradedant nuo 5 bičių, kiekvieną dieną mažinamas vienu įgėlimu. Jeigu ligonis vis dar jaučia skausmus, tai po savaitės gydymo kursą reikia pakartoti.

Po antrojo gydymo kurso ligoniui reikia leisti dvi savaites pailsėti prieš trečią gydymo kursą, tačiau reikia pažymėti, kad jis retai būna reikalingas. Gaila, kad šioje knygelėje nepateikti ligonių sąrašai, kuriems bičių įgėlimai padėjo nuo reumato. Autorius dėl to apgailestauja.

Reumato gydymas skruzdėlėmis
* Paimti dalį skruzdėlyno (būtini visi jo sluoksniai – skruzdėlės, jų kiaušinėliai, medienos nuobiros ir kt.). Skaudamos reumatu sergančio ligonio kūno vietos padengiamos dvigubu marlės sluoksniu. Ant marlės dedama sumaišyto skruzdėlyno masės. Ši priemonė veiksminga net tuo atveju, kai rankos ar kojos yra paralyžiuotos. Dar geriau pasiūti maišus, atitinkančius sergamų organų – rankų ar kojų formą. Supilti į juos skuzdėlyno turinio, įkišti skaudamą galūnę, maišą užrišti. Tokie maišai turi būti laikomi ant sergančiojo 2-3 dienas. Būtina kantriai iškęsti skrudžių įkandimus.

Nuėmus maišus, sergančiajam reikia leisti vieną dieną pailsėti, po to vėl galima tęsti gydymo kursą tol, kol liga visiškai išnyks.

* Skruzdžių spiritą, kuris parduodamas vaistinėse, gerti keletą kartų per dieną po 20, 40, 68 lašus.
* Sausa skruzdžių vonia. Skaudamą ligonio kojos ar rankos dalį ištepti plonu anyžių aliejaus ar medaus sluoksniu.

Nuimti maždaug 10 centimetrų viršutinio skruzdėlyno sluoksnio ir numesti jį į šalį. Po to uždėti ant skruzdėlyno skaudančią ranką ar koją, uždengti lininiu rankšluosčiu. Gydant visą kūną, galima ant skruzdėlyno krūvos užtiesti marškinius, kad jie įmirktų skruzdėlyno spiritu, o po to juos apvilkti ligoniui.

Stebuklingas džiovos išgydymas
Šventiką Svestnikovą iš Kinel Samano-Zlataustovsko geležinkelio stoties apylinkių išgydė valstietis žiniuonis labai nesudėtinga priemone.

Žiniuonis kiekvieną dieną skersdavo kiaulę ir tuoj pat išpjaudavo iš skerdienos gabalą vidinių taukų, kuriuos dar šiltus išlydydavo. Į išlydytus taukus jis įpildavo tokį pat kiekį pieno, užvirindavo ir duodavo šio mišinio ligoniui. Iš pradžių dozė sudarė 1/8 stiklinės. Gydymo pabaigoje žiniuonis palaipsniui didindavo dozę iki vienos stiklinės per dieną, Gydymas truko du mėnesius.

Priemonė nuo džiovos
Vaistams pagaminti reikalingos šios medžiagos: 1,2 kilogramų liepų medaus, 1 stiklinė smulkiai kapoto alijošiaus (tai stipri priemonė ir ligoniams, turintiems silpną širdį, netinka), 100 gramų Provanso aliejaus, 150 gramų beržų pumpurų, 50 gramų liepų žiedų, 2 stiklinės vandens.

Paruošimo būdas: išlydyti puode medų, įdėti alijošiaus, mišinį gerai išvirti. Atskirai dviejose stiklinėse vandens užplikyti beržų pumpurus ir liepų žiedus, virinti juos 1-2 minutes. Išspausti iš beržų pumpurų ir liepų žiedų sultis į jas supilti į medų. Mišinį supilti į du butelius, į kiekvieną jų po lygiai įpilant Provanso aliejaus. Prieš vartojimą mišinį suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

Senovinės priemonės nuo džiovos
Kai prasidėdavo pavasaris arba ateidavo ruduo, džiova kirsdavo gausią pjūtį, daugelis kenčiančiųjų nuo šios ligos kaip skęstantysis griebiasi už šiaudo, priemonės, vadinamos kalcio trauktine arba kalciumitu.

Nes labai dažnai džiova sergančiojo organizmui trūkdavo kalcio. Intraveninės kalcio injekcijos gana skausmingos, be to, organizmas geriau įsisavina kalcį, gaunamą su maistu.

Kalciumitas paruošiamas taip: 6 šviežius kiaušinius su lukštais sudėti į stiklainį (kiaušinių lukštai būtinai turi būti balti). Išspaustas 10 citrinų sultis užpilti ant kiaušinių.

Stiklainį pastatyti vėsioje, sausoje ir tamsioje, bet ne šaltoje vietoje, uždengti marle ir apvynioti tamsiu popieriumi. Laikyti, kol ištirps kiaušinių lukštai. Paprastai tai trunka 5-8 dienas. 300 gramų medaus šildyti, kol suskystės, po to atšaldyti ir supilti į mišinį.

Po to įpilti ¾ stiklinės konjako. Perpilti į tamsų (būtinai) butelį ir laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, nes šviesa tirpina kalcį.

Gerti 3 kartus per dieną po 1 desertinį šaukštą tuoj po valgio.

Priemonė nuo karpų
Vienas žymus amerikiečių gydytojas pasakė, kad ši priemonė – pati racionaliausia ir patikimiausia. Tai acto rūgštis.
Kiekvieną vakarą prieš miegą reikia užlašinti, būtinai su pipete, po vieną lašą, ne daugiau, ant kiekvienos karpos. Reikia būti ypač atsargiems, nes acto rūgštis labai „ėda“. Po kelių dienų karpos nukris.

Nuo karpų ir apgamų
* Reikia išrauti su šaknimis nupjauto rugio stiebą. Šiaudo galu po keletą kartų įdurti į karpą ir tuoj pat tą šiaudelį užkasti drėgnoje vietoje, šaknimis į viršų. Po keleto dienų, kai šiaudelis supus, karpos išnyks be pėdsakų.
* Jeigu nerandate stiebelio su šaknimis, žiniuoniai rekomenduoja tokį būdą. Paimti nedidelę bulvę, perpjauti ją pusiau.

Vieną bulvės pusę išmesti, o antrąja ištrinti karpas. Tą bulvės dalį tuoj pat užkasti į žemę sausoje vietoje, kad ji ten sudžiūtų, o ne pradėtų augti. Po kelių dienų, kai bulvė sudžius, karpos išnyks.

Nupjautu šiaudeliu pats autorius tris kartus išsigydė karpas ir vieną kartą didelį apgamą.

Dvi liaudiškos priemonės nuo nemigos
Ilgalaikė nemiga gali visiškai išsekinti ligonį ir suardyti jo sveikatą.

Žiniuoniai ir kaimo žmonės žino nors ir primityvias, bet natūralias priemones nuo šios ligos. Tačiau pati geriausia – žalių daržovių, vaisių ir sulčių dieta.

* Gana didelis kiekis svogūnų, suvalgytų prieš miegą, užtikrina gerą, stiprų ir sveiką miegą.
* Sėdima šalto vandens vonia vakare – trunkanti 3-4 minutes. Žiniuonių tvirtinimu tai padeda užmigti.

Dar nuo nemigos
*Kaukazo gydytojai kenčiantiems nuo nemigos prieš miegą pataria išgerti dvi stiklines šviežio ožkos pieno.
* Rytą, per pietus ir prieš miegą ant kaktos uždėti mišinio iš kvietinės arba ruginės duonos, smulkiai supjaustytų šviežių arba sūdytų agurkų, rūgštaus pieno ir molio.
* Ant sprando ir pakaušio uždėti 15 dėlių. Gydymas dėlėmis ypač efektyvus pilno kūno sudėjimo žmonėms. Naudojant šį gydymo būdą, labai naudinga prieš miegą pastovėti šiltokame vandenyje ne ilgiau kaip 5 minutes.
* Jeigu nemiga atsiranda kraujui pritekėjus į galvą, tai labai naudinga ant blauzdų uždėti garstyčių arba sutarkuotų krienų. Tuo pat metu rekomenduojama gerti agurkų sūrymo su medumi: 1 valgomasis šaukštas medaus 1 stiklinei agurkų sūrymo.

Liaudiška priemonė nuo nuospaudų
Tai senovinė patikima priemonė. Prieš miegą koją išmirkyti karštame vandenyje, po to sausai ją nušluostyti, prie nuospaudos pririšti citrinos žievelę su minkštimu.

Sibiro žiniuonių priemonė
Mirkyti acte svogūnų lukštus ne trumpiau kaip dvi savaites. Išmirkytus lukštus uždėti ant nuospaudų ir palikti vienai nakčiai. Naudoti keletą kartų ir nuospaudos dings.

Beržų pumpurai – nuo daugelio ligų
P. Popovas knygelėje „Gydymas augalais“ apie beržų pumpurus rašo taip: „Beržo preparatais gydomos odos ligos, aštrus reumatas, kepenų uždegimai, gimdymo karštinė, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos. Paprastai tokiais atvejais reikia paimti 50 gramų pumpurų, užpylus 500  gramų degtinės palaikyti juos 10 dienų. Gerti nuo pusės iki vieno arbatinio šaukštelio trauktinės su vandeniu 3 kartus per dieną 15-20 minučių prieš valgį.

Ši priemonė ligoniui grąžina gerą apetitą, išgydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Kai skauda dantį, reikia ant jo uždėti truputį vatos, pamirkytos šioje trauktinėje. Sergant išvardytomis ligomis, išskyrus danties skausmą, šis preparatas vartojamas kaip išoriniai ir vidiniai vaistai.

Beržų pumpurų trauktinė arba nuoviras, taip pat ir lapų nuoviras vartojami kirmėlėms (spalinėms ir askaridėms) iš organizmo išvaryti. Kaip išorinis vaistas ši priemonė vartojama ir praguloms gydyti.

Pavilgai iš beržų lapų ir pumpurų nuoviro arba pumpurų trauktinė gerai gydo šviežias, gilias  žaizdas.

Pumpurų nuoviras: 1 arbatinis šaukštelis pumpurų beriamas į 0,5 stiklinės verdančio vandens. Vartojamas po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną.

Pumpurų trauktinė su spiritu: 25 gramus pumpurų 8 dienas reikia laikyti 100 gramų spirito. Vartojamas po 20 lašų 3 kartus per dieną.

Pumpurų trauktinė su degtine: buteliui degtinės reikia paimti 0,5 butelio pumpurų, palaikyti mėnesį. Vartoti po 40 lašų 3-4 kartus per dieną.

Jeigu neturite pumpurų, galite pasigaminti jaunų lapų nuoviro – 10 lapų 1 stiklinei vandens. Manoma, kad visos šios dalys, pumpurai, lapai, sula, gerina medžiagų apykaitą, iš organizmo šalina įvairias kenksmingas medžiagas. Pumpurų arba lapų nuoviras tokia pat doze duodamas moterims menstruacijų metu...“

Į viršų