Vilniaus universiteto Kairėnų botanikos sodo teritorijoje prie pat įsikūrusio restorano dieną verda tikros kovos. Kovoja čia ne žmonės dėl laisvų staliukų ar geros kepsnio kainos, o paukščiai dėl teritorijos. Žvirbliai puikiai supranta, kad vasarą čia lankytojų netrūks (o tai reiškia – sočios ir laimingos dienos jiems ir jų palikuonims), todėl stengiasi kaip įmanydami užimti laisvus palangių plyšelius ar pastogių slapčiausias kerteles.

Apie tai informuoja edukacijų „Pažinkime paukščius drauge“ vadovas, ornitologas Gediminas Petkus.

Kova dažniausiai vyksta taip – susirenka giminaičiai, buvę bičiuliai ir kompanionai į vieną vietą ir čirškėdami pradeda gaudynes. Paskraidę nuo vieno krūmo prie kito, čirškėdami dar įkyriau drąsiausi tupia ant žemės ir pešasi.

Na, kaip ir viskas aišku, nieko naujo pasakysit, bet šį kartą viskas vyko šiek tiek kitaip. Du bičiuliai pastebėjo įtartinus savo gentainius, kurie niekaip nenorėjo trauktis iš jų teritorijos. Priešininkai pasirodė itin kantrūs.

Tvirtos šiukšliadėžės pliene paukščiai pamatė savo atvaizdus, kuriuos palaikė konkuruojančiais paukščiais, atskridusiais į svetimą teritoriją. Todėl kilo instinktyvus noras ginti savo teritoriją ir išprašyti svečius lauk.

Kaip apsaugoti paukščius, kad neatsitrenktų į stiklus, nebarbentų rytais į langus ar nepyktų ant šiukšliadėžės?

Geriausia klijuoti specialius lipdukus (plėšrių paukščių siluetai) arba uždengti langus tinkleliu ar specialiomis žaliuzėmis. Taip pat stiklus galima apklijuoti dekoratyviais lipdukais. Žiemą karpom snaiges, pavasarį, vasarą –  paukščius ir panašiai. Ant palangės pastatyti pelėdos, paukštvanagio muliažą. Įsigyti naminę katę arba jorkšyro terjerą.

Parengta pagal LOD

Į viršų