Pasaulio turizmo gidų asociacijos federacija nuo 1990 metų pradėjo švęsti Tarptautinę gido dieną, kuri Lietuvoje nuo 2003 metų kasmet minima vasario 21 dieną. Šią dieną įvertinamas kelionių vadovų darbas, jiems steigiamos premijos. Šiemet Šiauliuose pasitinkant Tarptautinę gido dieną buvo organizuojamas seminaras „Kas gidui žinotina apie Lietuvos gamtą ir saugomas teritorijas“, į kurį rinkosi ne tik Šiaulių miesto ir rajono gidai, bet ir patyrę keliautojai iš visos Lietuvos. Tarptautinės gido dienos proga apdovanoti sėkmingiausieji 2016 metų Šiaulių miesto gidai.

Džiaugėsi gidų darbo pasiekimais
Šiaulių turizmo informacijos centro komunikacijos projektų vadybininkė gidė Daiva Kirvelienė džiaugiasi, kad Tarptautinės gidų dienos išvakarėse pavyko sukviesti į Šiaulius gidus iš visos Lietuvos. Į renginį pakviestas ir Lietuvos gidų sąjungos prezidentas Linas Daubaras.

„Šiandien mes pasidžiaugėme gidų pasiekimais, prisiminėme, ką galima svečiams parodyti Šiauliuose ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Šiais turizmo metais bus skiriamas didesnis dėmesys gamtinėms teritorijoms ir objektams, kuriuos taip pat reikia kuo įdomiau ir išradingiau pristatyti lankytojams“, – sakė D. Kirvelienė.

Nuo ankstyvo ryto Tarptautinės gidų dienos seminaro Šiauliuose dalyviai rinkosi arbatinėje, kurią gidai įvardijo kaip turistų mėgstamą vietą, kurioje vykdomos įvairios edukacinės programos. Vėliau visi svečiai vyko į Šiaulių dailės galeriją, kur plačiai duris pravėrė direktoriaus pavaduotojas menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis ir pristatė graffiti projektą mieste. Svečiai turėjo galimybę apžiūrėti ir Ch. Frenkelio vilos ekspozicijas bei naujausias edukacines programas. Po pietų Šiaulių universiteto bibliotekoje prasidėjo antroji Tarptautinės gido dienos renginių dalis, kur svečiai susipažino su J. Šliūpo archyvais ir „Centų“ kambariu. Galiausiai vyko iškilmingi nusipelniusiųjų gidų apdovanojimai, o po jų – seminaras.

„Veiklos užteko visą dieną. Džiaugiamės, kad galėjome svečius artimiau supažindinti su Šiaulių miestu. Gido profesija iš tiesų labai įdomi. Visi, turintys aukštojo mokslo diplomą, gali tapti gidu, tačiau šiai profesijai reikia dar ir turėti keliautojo ugnelės, kuri trauktų kelionių mėgėjus, juos žavėtų“, – sako D. Kirvelienė. Jai antrina ir Lietuvos gidų sąjungos prezidentas L. Daubaras, kuris sako, kad jei žmogus nedega noru pasakoti, jis gali būti net ir akademikas, vis tiek nesudomins šalia esančių. „Reikia domėtis ir mokėti kitiems perteikti savo žinias. Jei gidas kaip papūga kartos savo išmoktą tekstą, tikrai nieko nesudomins, nes visi dabar esame išmanūs ir galime reikiamos informacijos rasti internete. Turime nemažai ilgamečių gidų, kurie dirba iki šios dienos. Džiaugiuosi, kad ir Šiauliuose atsiranda daugiau naujų entuziastingų žmonių. Siekiame intensyvinti gidų darbą Šiauliuose“, – sako L. Daubaras.

Pats Lietuvos gidų sąjungos prezidentas L. Daubaras  yra kilęs iš Šiaulių. Nors į šį miestą sugrįžta retai, džiaugiasi esamais pokyčiais, pasak jo, ypač smagu buvo susipažinti su miestą puošiančiais graffiti darbais. Tačiau L. Daubaras nuogąstavo, jog Šiauliai turistams nėra patrauklus miestas. Tačiau anot, jo, tai natūralus procesas.

„Vietinis turizmas stiprėja, tada keliaujant po Lietuvą įdomūs tampa ir Šiauliai, tačiau užsieniečiai gana retai užsuka į šį miestą. Reikia įsivaizduoti situaciją, kai australai perskridę pusę pasaulio 7 savo atostogų dienas skiria Baltijos šalims ir iš jų geriausiu atveju – bent tris dienas Lietuvai, per kurias aplanko Vilnių, Trakus ir Kuršių Neriją arba Kryžių kalną, Palangą. Tačiau tokia realybė“, – sako L. Daubaras, kuriam dažnai tenka dirbti su užsieniečių turistų grupėmis.

Apdovanoti 4 geriausieji gidai
Iš visų Šiaulių miesto gidų buvo apdovanoti trys 2016 metais debiutavę gidai ir vienas, kuriam įteiktas apdovanojimas už ilgametį keliautojo ir gido darbą.

Vidai Butavičienei įteiktas apdovanojimas už meilę tarpukario Šiauliams ir už sėkmingą debiutą 2016 metais baigus gidų kursus.

Už entuziazmą ir ilgametę meilę gido pašaukimui apdovanojimas įteiktas Genutei Kubiliūtei, kuri, gido duoną „valgo“ jau daugiau kaip 30 metų.

Už šiaulietiškus „stebuklus“ ir Rytų Lietuvos populiarinimą bei už sėkmingą debiutą 2016 metais baigus gidų kursus apdovanota Irena Baliulė.

Už kūrybingumą ir entuziazmą garsinant Lieporių vardą ir sėkmingą debiutą – 2016 metais baigus gidų organizuojamus kursus apdovanotas Saulius Stasiūnas.

„Gido kvalifikacija įtvirtino mano pomėgį keliauti, pasakoti apie įdomias Lietuvos vietas ir įžymius žmones. Gidų kursai – tai ir žinios, ir nauji žmonės, ir draugai, su kuriais ir dabar bendraujame, keliaujame, kuriame planus. Savo maršrutuose su džiaugsmu sieju filologės profesiją su kelionėmis. Po Šiaulius esu parengusi 2 maršrutus: „Literatūriniai Šiauliai“, „Šiauliai – universitetinis miestas“. Kita kryptis – Rytų Aukštaitija, Zarasų kraštas ir jo ežerai. Tai mano kraštas, kuri aš labai myliu. Visada smagu stebėti, kai keliautojai atranda sau visai nepažįstamas ir tokias gražias mūsų Lietuvos vietas. Man sekasi su turistų grupėmis, vis susirenka smalsūs žmonės, prisiekę keliautojai. Visada atsiranda tokių, kurie po kelionės padėkoja asmeniškai. O didžiausia padėka, kai pasako, kad nori ir vėl su manimi keliauti, – sako sėkmingai pernai debiutavusi nauja gidė I. Baliulė.

2017 02 20 04

Šiaulių TIC nuotr.

 

Į viršų