Gausus šiauliečių robotikos entuziastų būrys vyko į didžiausias Europoje robotų varžybas „Robotex 2016“ Estijoje. Šiaulių miesto garbę varžybose gynė šiauliečiai – „Saulėtekio“ gimnazijos robotikos būrelio „SquareRobo“ komanda kartu su Šiaulių robotikos klubu, Jaunųjų technikų centru bei VšĮ Išmaniosios mokyklos mokiniais.

Taline vykusiose varžybose kovėsi per 2600 robotų. Šiauliečiai dalyvavo Lego sumo, Lego linijos sekimo, mini sumo ir linijos sekimo rungtyse. Nors Lego sumo rungtyje į finalinį etapą patekti nepavyko, tačiau Jaunųjų technikų centro (būrelio vadovas Virgilijus Borisas) ir VšĮ Išmaniosios mokyklos (būrelio vadovas Marius Sketerskas) ugdytiniai savo pogrupiuose iškovojo 5-6 vietas. Iš 112 Lego linijos sekimo rungtyje dalyvavusių robotų Jaunųjų technikų ugdytinio Tito Gervinskio robotas užėmė 21 vietą.

Mini sumo rungtyje 4 vietą iškovojo Jaunųjų technikų centro būrelio vadovas Renatas Montvilas, kitas jo robotas toje pačioje rungtyje su varžovais dalinosi 9-12 vietomis. Renato Montvilo ugdytinio Klaudijaus Varanavičiaus robotas iškovojo 13-16, o Domo Nemaniaus – 17-24 vietas.

O Linijos sekimo rungties lauką buvo galima palyginti su „Formulės-1“ varžybomis. Robotai tarpusavyje lenktyniavo, kuris greičiau įveiks sudėtingą trasą. Vieni lėkdami dideliu greičiu „išskrisdavo“ iš slidžios varžybų trasos, kitiems degė turbinos, krito ratai ir lydėjo kitos bėdos. Šiaulių robotikos klubo ir „Saulėtekio“ gimnazijos robotikos būrelio „SquareRobo“ nariai operatyviai padėjo vieni kitiems: šalia varžybų trasos keitė robotų detales, programinius kodus. Didelis žiūrovų būrys plojo azartiškiems šiauliečiams, žavėjosi suderintu komandos darbu, o užriaumojus būrelio vadovo Ričardo Gečo roboto turbinai žiūrovai šiauliečius palaikė šūksniais ir dar didesnėmis ovacijomis. Iš 85 robotų į kitą etapą pateko 24 greičiausi robotai, tarp jų visi būrelio „SquareRobo“ narių sukurti robotai. Finale šiauliečiai sutriuškino galingas rumunų bei estų komandas ir iškovojo visas prizines vietas. Antrąją ir trečiąją vietas laimėjo „Saulėtekio“ gimnazijos robotikos būrelio „SquareRobo“ vadovo Ričardo Gečo kurti robotai, pirmąją – Šiaulių universiteto inžinerijos katedros docento, inžinieriaus-programuotojo Nerijaus Ramanausko sukurtas robotas. Be to, abu laimėtojai ir Renatas Montvilas yra Šiaulių robotikos klubo steigėjai. Estų komandos robotai užėmė 4-5 vietas. Puikiai sekėsi ir kitiems būrelio „SquareRobo“ nariams: IIIa klasės gimnazistas Paulius Balčiūnas su kitais finalistais dalinosi 6-9, o IIb klasės gimnazistas Mantas Valentinas 10-16 vietomis. Laimingi šiauliečiai iš visos širdies džiaugėsi reikšminga pergale ir prieš visas Estijos televizijų kameras skandavo „Šiauliai!“.

Į viršų