Radviliškio ir Pakruojo savivaldybių ekstremalių situacijų komisijų valdymo nariai ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai praėjusią savaitę iš sraigtasparnio apžiūrėjo gaisro UAB „Gairelitoje“ paveiktas teritorijas. Šiuo metu ieškomi sprendimų gaisro padariniams šalinti.

Iš sraigtasparnio apžiūrėtas Obelės upelis, Petraičių, Pakruojo tvenkiniai, Niauduvos upelis bei pačios įmonės ir už jos ribų esančios teritorijos. Pastebėta, kad aplink įmonę yra susikaupė daug gesinimui panaudoto vandens, o jo kiekis dėl kritulių nemažėja, tik didėja ir grasina užlieti kaimyninius sklypus.

Po skrydžio Radviliškio rajono ekstremalių situacijų komisijos posėdyje priimtas sprendimas iškasti tvenkinį, į kurį buvo supumpuotas dauboje susikaupęs gaisro gesinimo vanduo. Toliau bus sprendžiamas jo sutvarkymo klausimas. Ateityje šis tvenkinys tarnaus kaip priešgaisrinis.

Obelės upėje, prie Petraičių tvenkinio kaupiasi didžiuliai kiekiai putų. Ką su jomis daryti dar nenuspręsta. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai šioje situacijoje gali suteikti tik techninę pagalbą.

Siekiant išsiaiškinti, kas formuoja putas, paimti ir į laboratorijas išsiųsti upės vandens ir putų mėginiai. Kol kas dar laukiama specialistų patarimo, ką daryti su putomis ir užterštu vandeniu.

Nepaisant kilusių ginčų ir Pakruojo savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimo pašalinti putas sulaikančią užtvarą, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai įpareigojo užtvarą palikti. Kol kas putos sandėliuojamos betoniniame rezervuare šalia užtvankos.

Atsistatė Radviliškio nuotekų valymo įrenginių darbas, ištekančio vandens BDS pasiekė nustatytas normas. Vandens kokybė Obelės upėje ir Petraičių tvenkinyje po truputį gerėja. Pirmadienį atlikti matavimai rodo, kad į Petraičių tvenkinį įtekančiame vandenyje ištirpusio deguonies kiekis pasiekė 8 mg/l, rūgštingumas normalus. Pačiame Petraičių tvenkinyje ištirpusio deguonies kiekis taip pat didėja.

Parengta pagal ŠRAAD

Į viršų