08-11-2015 28

S. Sabaliauskaitė: „Visada siūlau imtis pokyčių, kurie trunka visą gyvenimą.“
Asmeninio archyvo nuotr.

Akvilė PUŠINSKAITĖ
Solamitos Sabaliauskaitės gyvenimo kredo – mityba, sveikatingumas ir sportas. Taip mergina gyvena jau ketverius metus ir savo filosofiją išreiškia internetiniame tinklaraštyje „Healthy Happened“. Jame sveikos gyvensenos entuziastė dalijasi asmenine patirtimi ir sveikuoliškų patiekalų receptais. Šiuo metu ji dirba ir gyvena Didžiojoje Britanijoje, ten studijuoja natūropatinę mitybą. 23-ejų S. Sabaliauskaitė mums pasakoja savo istoriją ir kas ją patraukė sveikai bei aktyviai gyventi.

– Kaip susidomėjote sveika gyvensena?
– Pakeičiau savo gyvenimo būdą, nes teko susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis. Niekada nebuvau labai gera savo kūnui: tikrai nežiūrėjau, ką dedu į burną, netausojau savęs, dirbau viršvalandžius net nesukdama galvos, kad visa tai gali pakenkti mano sveikatai.
Pasirinkusi sau tinkamą, subalansuotą mitybą ir aktyvų gyvenimo būdą, netrukus pasijutau daug geriau. Pirmiausia atsisakiau perdirbto, rafinuoto maisto. Kokie tai maisto produktai? Pavyzdžiui, balti miltai ir viskas, kas iš jų pagaminta; baltas cukrus, kurio rasime ne tik saldumynuose, bet ir saldžiuose jogurtuose, gaivinamuosiuose gėrimuose, netgi duonoje; rafinuoti aliejai, druska ir t. t. Tokie produktai neturi maistinės vertės, nes rafinuojant iš jų pašalinami vitaminai, mineralai, maistinės skaidulos bei žmogui taip reikalingos riebiosios rūgštys. Taip pat dėl asmeninių priežasčių atsisakiau mėsos, pieno bei glitimo.
Susiejau savo valgymo įpročius su natūraliais, ekologiškais produktais, kurie suteikia daugiau naudingų ir maistingų medžiagų. Didžiausia mano mitybos raciono dalis – augalinės kilmės maistas, tačiau retkarčiais aš pasimėgauju ir šviežiais kiaušiniais ar riebia ekologiška žuvimi. Vėliau susidomėjau lengvuoju kultūrizmu (mėgėjiškai), o tai mane labai paskatino pradėti domėtis ir sporto mityba. Na, o trokšdama sužinoti dar daugiau, pradėjau natūropatinės mitybos studijas, kai į viską dar labiau panirau.

– Kokia buvo pradžia?
– Aišku iš pradžių viskas nevyko labai sklandžiai, nes niekada nebuvau puiki virėja ir beveik nieko neišmaniau apie sveiką mitybą. Todėl prireikė šiek tiek laiko susipažinti su įvairiomis daržovėmis, grūdais, ankštinėmis kultūromis, žolelėmis, prieskoniais, cukraus, pieno alternatyvomis ir panašiai. Tikrai niekada nebūčiau patikėjusi, kad šioje kelionėje išmoksiu tiek daug. Kai pakeičiau savo gyvenimo būdą, pasikeitė ir mano gyvenimas.
Dabar sveikata yra mano prioritetas, o sveika mityba – mano aistra. Jaučiuosi daug artimesnė sau ir gamtai nei anksčiau. Tačiau noriu pabrėžti, jog norint pasiekti savo optimaliausią sveikatos būklę, ne visada užtenka pasirūpinti vien tik mityba. Sveikatingumas apima tiek emocinius, tiek dvasinius, tiek fizinius komponentus, į kuriuos taip pat vertėtų atkreipti dėmesį.

– Kaip artimieji ir draugai reagavo į tokius pokyčius?
– Prieštaringų reakcijų žmonės susilaukia tada, kai imasi labai ekstremalių, o dažniausiai ir nelabai pagrįstų pokyčių. Aš netikiu kraštutinumais ir dogmomis. Manau, jog gyventi ir maitintis sveikai yra kur kas paprasčiau. Artimieji ir draugai mane visada palaikė, net patys pradėjo tuo kažkiek domėtis ir gaminti patiekalus pagal mano sukurtus receptus. Smagu, kai kažką įkvepi. Galbūt nesulaukiau neigiamų komentarų todėl, kad mano tikslas buvo ir yra siekti savo optimaliausios sveikatos būklės subalansuota mityba ir aktyviu gyvenimo būdu, bet ne kraštutinumais.
Tikrai nėra vieno vienintelio teisingo mitybos pasirinkimo, kuris tiktų kiekvienam. Tai yra labai individualu. Vienas gali būti veganas, kitas žaliavalgis, trečias gali atsisakyti glitimo ar pieno produktų, tačiau tai nereiškia, kad tokia mityba tiks visiems. Yra begalė kitų faktorių, į kuriuos taip pat vertėtų atsižvelgti. Tačiau saikinga ir subalansuota mityba, kokia ji bebūtų, yra kelias į sėkmę. Aš labai nemėgstu etikečių. Užsiklijuodami etiketes save apribojame, o laisvės jausmas yra labai svarbus. Nemėgstu, kai žmonės baudžia save suvalgę ką nors, kas neįeina į jų „apibrėžimą“. Jūsų pasirinkimas turi jus pačius daryti laimingus.

– Kiek laiko skiriate sveikai mitybai?
– Pirmiausia mėsos ir pieno valgymas ar nevalgymas nėra esminis kriterijus vertinant subalansuotą mitybą ar geros sveikatos pagrindą. Norint maitintis sveikai, būtina atsisakyti perdirbtų, chemiškai apdorotų maisto produktų ir į savo mitybos racioną įtraukti kuo daugiau natūralių produktų, daugiausiai vienos sudedamosios dalies – tokių kaip daržovės, vaisiai, grūdinės ankštinės kultūros, riešutai, sėklos, o jei vartojate gyvulinės kilmės baltymus, tuomet laisvėje laikomų vištų kiaušiniai (pvz. iš smulkiųjų ūkininkų), ekologiškai užauginta, kokybiška mėsa bei žuvis.
Iš patirties galiu teigti, kad sveiki patiekalai yra daug greičiau paruošiami, nes dauguma jų nereikalauja didelių pastangų. Pavyzdžiui, pusryčiams susitrindami daržovių bei vaisių kokteilį ar pasigamindami avižų košę (avižas galima užmerkti vakare, rytą reikės tik pašildyti), užtruksite vos keletą minučių. Žinoma, daugiausia laiko atims informacijos paieškos, kokius produktus pasirinkti ir kaip iš jų ką nors skanaus pasigaminti. Tačiau šis procesas yra be galo smagus, o vieną kartą išmokęs ant pečių tikrai nenešiosi.

– Ar tiesa, jog sveika mityba kainuoja brangiau?
– Pirmiausia reikėtų pabrėžti, jog valgydami sveikiau investuojate į savo paties sveikatą. Pripažinsiu, kai kurie sveiki produktai yra netgi labai brangūs, tačiau tai nebūtinai turi būti taip. Yra begalė būdų, kaip sutaupyti ir vis tiek maitintis sveikai. Pamirškite be proto brangius supermaistu vadinamus produktus, pavyzdžiui, vingrūnių (spirulina) ir peruvinės pipirnės (maca) miltelius, ispaninio šalavijo (čija) sėklas ir panašiai. Nors šie produktai yra labai naudingi, tačiau apsidairę aplink rasime dar geresnio maisto už prieinamesnę kainą. Tai, pavyzdžiui, brokoliai, paprikos, morkos, burokėliai ir t. t.
Nepasiduokite reklamos įtakai. Sveiki maisto produktai suteikia ilgesnį sotumo jausmą, todėl pirksite mažiau užkandžių, pusgaminių bei gyvūninės kilmės produktų, kurie tikrai nėra pigūs. Taip pat vertėtų rinktis sezonines daržoves ir vaisius, kurie būna pigesni ir kartu naudingesni. Susidėliokite prioritetus, kuriems ekologiškiems produktams galite išleisti daugiau. Na, o dar galite produktus pirkti dideliais kiekiais, nors iš pradžių tai ir pasirodys kaip didelė investicija, dienos pabaigoje tikrai sutaupysite.

– Kokią įtaką jūsų gyvenimui daro natūropatinės mitybos studijos?
– Šios studijos labai pakeitė mano požiūrį į mitybą, o dar labiau – į šiandien skleidžiamas mitybos teorijas, įvairiausius mitybos judėjimus ir panašiai. Juk tikrai labai dažnai tikime tuo, ką skaitome spaudoje, internete ir ką mums pasako draugai. Mitybos patarimai ir nuomonės skiriasi taip, kad dažniau tik klaidina, nei būna naudingi. Dabar informaciją atsirenku labai atsargiai, vertinu kritiškai.
Šiuo metu labiausiai koncentruojuosi į savo tinklaraštį. Noriu, kad jis būtų kuo naudingesnis ir įdomesnis skaitytojams. Šalia viso šito dirbu su keletu projektų, tačiau kol kas – reikia kantriai laukti.

– Kaip kilo idėja rašyti tinklaraštį?
– Viskas tiesiog nebetilpo galvoje. Labai troškau kūrybinės erdvės, kurioje galėčiau išreikšti mintis. O pradėjusi mokytis apie mitybą sužinojau daug naujų dalykų ir norėjau jais pasidalyti su visais. Pagrindinis mano tikslas – paskatinti žmones pabėgti nuo dabartinės mitybos propagandos, dogmų ir dezinformacijos žiniasklaidoje. Labai noriu įkvėpti žmones palaikyti artimesnį ryšį su gamta, ne tik atidžiau rinktis maistą, bet ir pasirūpinti savo emocine gerove.
Tinklaraščio misija – suteikti informaciją apie sveikus maisto pasirinkimus ir mitybą, kurią galėtumėte pritaikyti kiekvieną dieną. Taip pat, be galo mėgstu kurti paprastus receptus naudojant tik sveikiausius ir natūraliausius produktus, todėl sveikuoliškų patiekalų ten apstu. Tekstus ir receptus rašau ir anglų, ir lietuvių kalbomis.

– Kokia jūsų sveikos gyvensenos paslaptis?
– Natūralus maistas – toks, kokį mums dovanoja gamta ir aktyvus gyvenimo būdas. Mano nuomone, sveika gyvensena turi būti reali, lanksti ir prieinama kiekvienam žmogui. Toks gyvenimo būdas neturi sukelti streso ar užtrenkti visas socialinio gyvenimo duris. Visada visais būdais siekiu pusiausvyros tarp sveikatingumo ir gyvenimo malonumų bei to mokau kitus.
Todėl raginu žmones sugrįžti prie pagrindų, kurių visuma yra natūralūs, neperdirbto maisto produktai, kurie mums suteikia daugiau naudingų ir maistingų medžiagų. Valgykite daugiau augalinės kilmės produktų – tai turėtų būti jūsų mitybos pagrindas. Maistas yra mūsų energijos šaltinis. Ką mes dedame į kūną, tą gauname atgal. Todėl pabandykite pasirinkti patį maistingiausią kurą savo kūnui, kuris suteiktų jėgų ir skatintų geresnę savijautą.

– Ką manote apie viešinamas įvairiausias dietas?
– Kaip ir minėjau, netikiu kraštutinumais. Dietos yra per didelis savęs ribojimas, o rezultatai labai laikini. Visada siūlau imtis pokyčių, kurie trunka visą gyvenimą. Nors laikantis dietos svoris nukrenta labai greitai, tačiau jis taip pat greitai sugrįžta. Blogiausia yra tai, kad žmogus išsenka, tampa irzlus, sulėtėja jo medžiagų apykaita ir atsiranda dar didesnis alkio jausmas. Ne veltui sakoma, kad nustojus laikytis dietos, svoris sugrįžta dvigubai.

08-11-2015 27


S. Sabaliauskaitė: „Užsiklijuodami etiketes save apribojame, o laisvės jausmas yra labai svarbus.“
Asmeninio archyvo nuotr.

 

Į viršų