Pasaulinės širdies dienai, rugsėjo 29-ajai, Lietuvos širdies asociacija ir Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centras į Šiaulių universiteto biblioteką pakvietė miesto visuomenę dalyvauti renginyje-paskaitoje-diskusijoje. Kadangi mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje labai didelis lyginant su visa Europa, medikai nusprendė šia proga dar kartą informuoti visuomenę apie gresiančias ligas, jų profilaktiką ir gydymą bei priminti, jog Šiaulių kardiologai yra visada pasiruošę teikti skubią pagalbą, todėl ištikus nelaimei nebereikia paciento vežti į kitus didžiuosius miestus. Renginyje lankęsis Kauno klinikų kardiochirurgas profesorius Rimantas Benetis pristatė gydymo naujoves ir galimybes bei atsakė į gyventojams rūpimus klausimus.

Šiauliuose širdies ligų gydymui – žalia šviesa
Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro vadovė dr. doc. Jurgita Plisienė džiaugėsi su šiauliečiais dalydamasi rezultatais, kad atsiradus centrui Šiauliuose ženkliai sumažėjo apskrityje mirtingumas nuo širdies infarkto.

„Šiauliuose galime implantuoti širdies stimuliatorius, juos tikrinti – tai dar vienas privalumas Šiaulių krašto pacientams, dėl ko jiems nebereikia specialiai vykti į universitetines ligonines gydytis. O jei reikalinga kardiochirurgė pagalba, bendradarbiaudami su Kauno klinikų specialistais galime įveikti ir šias problemas. Manau, jog Šiaulių krašto pacientams yra uždegta žalia šviesa kraujotakos lygų gydymui, nes susirgę jie patenka į pačių geriausių Lietuvoje gydytojų rankas“, – sako J. Plisienė.

Jau antrus metus Šiauliuose veikia 24 valandas per parą teikiama skubi pagalba. Anksčiau pacientus, įtarus širdies infarktą, veždavo į Kauną ar Vilnių. Dabar ta pati pagalba jau dvejus su puse metų teikiama Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Anot J. Plisienės, yra labai daug sėkmės istorijų, kai pavyko išgelbėti šiauliečių gyvybes.

Gyventojams trūksta žinių apie ligas ir jų profilaktiką
„Širdies ir kraujagyslių ligų susirgimai apima apie 56 procentus visų mirčių. Deja, šie skaičiai ne mažėja, o didėja. Kitose šalyse šie skaičiai žymiai mažesni. Pažymime Širdies dieną, kad dar kartą gyventojams primintumėme apie ligų faktorius ir paaiškintumėme apie ligų profilaktiką ir tai, ką šiandieninė medicina gali, jog informavę galėtumėme išgelbėti ligonius. O jei atsiranda rimtų sveikatos problemų, mes, gydytojai, siekiame jas sumažinti maksimaliai, kad žmogus nebūtų invalizuojamas“, – sako R. Benetis.

Visiškai išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, pasak R. Benečio, neįmanoma, tačiau galima stengtis, kad jų būtų mažiau.

„Visuomenė visai nesirūpina savo sveikata: kasdieninis stresas, nepasitikėjimas ateitimi ir rytojaus diena – tai rizikos faktoriai, įtakojantys širdies ligų pradžią. Medikai šių problemų niekaip nesumažins ir neišspręs. Apie širdies ligas daugelis pradėjo garsiau kalbėti, kai netikėtai mirė Leonidas Donskis. Dažnai lietuviai susimąsto tik tada, kai iš gyvenimo pasitraukia garsus žmogus.

Tai ženklas, kad reikia kažką keisti ir savo asmeniniame gyvenime, santykiuose su kaimynais, kolegomis. Nelaimės atveju atgaivinti širdį reikia skubėti, nes viskas daroma minučių tikslumu. Dėl to visuomenės ir pacientų švietimas apie širdies ir kraujotakos ligas yra net būtinas. Šiandien ir kalbame apie visas įmanomas priemones, valstybė investuoja, kad ir pagalbą turėtumėme čia ir dabar, tačiau ne visada jomis pasinaudojama“, – nuogąstauja R. Benetis.

Profesorius prisimena, kad panaši situacija kaip L. Donskį buvo ištikusi ir Lietuvos sveikatos universiteto kanclerį, tik Frankfurto oro uoste, tačiau jis sėkmingai dirba iki šiol. Todėl, anot R. Benečio, ne tik specialios institucijos, bet ir žmonės turėtų išgirsti profesionalus.

Gydymas kardiologijos srityje šiek tiek atsilieka nuo pasaulio
Anot R. Benečio, Šiauliai labai gražus pavyzdys, kur pacientams jau dvejus metus teikiama visą parą skubi pagalba. Su Respublikine Šiaulių ligonine glaudžiai dirba Kauno klinikos specialistai. „Antradienį mūsų specialistai konsultavo 16 Šiaulių mieste besigydančių pacientų. Tokios medikų išvykos būtinos, nes mes keičiamės informacija, dalijamės patirtimi. Aš net vykdamas į Šiaulius konsultavau automobilyje pacientą, kuris sudėtingais gydymo būdais gydomas“, – pasakoja R. Benetis.

Paklausus kardiochirurgo, ar Lietuvos medikai gydymo technologijomis yra pasiekę pasaulinį lygį, paaiškinta, jog to pasiekti beveik neįmanoma, nes kiekvieną dieną technologijos tobulėja. Tačiau Lietuvos medikai, anot R. Benečio, yra apginkluoti tinkama aparatūra ir gali teikti visokeriopą pagalbą pacientams.

„Yra sukurta palanki organizacinė struktūra, kurios pagalba pacientai gali greitai ir skubiai gauti reikiamą pagalbą maksimaliai trumpu laiku. Pavyzdžiui, jei Šiaulių medikams paciento situacija yra per sudėtinga, greitai pacientas perduodamas į Kauno klinikų gydytojų rankas ir jam suteikiama reikiama pagalba. Tačiau medicina yra procesas, kurioje palaipsniui atsiranda naujos gydymo priemonės ir metodai. Galbūt, lyginant su pasauliu, mes atsiliekame metais ar dvejais, tačiau turime visą reikiamą įrangą ir specialistus, todėl galime džiaugtis kardiologijos plėtra šiandien“, – sako R. Benetis.

2016 09 29 21

Renginyje lankęsis Kauno klinikų kardiochirurgas profesorius R. Benetis pristatė gydymo naujoves ir galimybes bei atsakė į gyventojams rūpimus klausimus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų